07.31.
| Szabó T. Anna és Bősze Ádám lesz a Képmás-estek vendége a festői Halász-kastélyban >>>
08.23.
| Költözik a budapesti Fülesbagoly Tehetségkutató >>>
08.21.
| Lesz 32. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja >>>
08.20.
| Három új kiállítással készül a nyitásra a Ludwig Múzeum >>>
08.15.
| Beethoven-esttel készül a Szegedi Szimfonikus Zenekar a Szabadtérire >>>
08.05.
| Törzsasztal Műhely – Irodalmi minisorozat a Grand Caféban >>>
08.01.
| Duda Éva Társulat SUMMER INTENSIVE 2020 >>>
08.01.
| Főszerepben a kortárs fotográfia az idei Garten programjában >>>
07.30.
| Szemtestvér – Filmpremier és beszélgetés a Capa Központban >>>
07.29.
| Grand Café – Harag Anita Évszakhoz képest hűvösebb c. noválláskötetének bemutatója >>>
NAPI TANDORI

07.20.
| Díjakat nyert Bollywood-ban Goztola Kristina új filmje >>>
07.15.
| PesText RESET – az irodalom most is összeköt – Csillagharcos érkezett! >>>
07.14.
| MOME Kreatív Pakk gyerekeknek a nyári szünetre >>>
07.09.
| Art is Business Díj 2020 – Ismét keresik a művészeti és üzleti szféra kiemelkedő együttműködőit >>>
07.03.
| Ők lettek az idei Táblaképfestészeti Biennálé legjobbjai >>>
07.01.
| MÓRA RENGETEG – A zöld Móra >>>
06.29.
| HOVA TOVÁBB? – 20. ARC közérzeti pályázat >>>
06.24.
| Fellendíti Szeged turizmusát a járvány után a Szabadtéri >>>
06.20.
| Megújult a magyar irodalom fordításának pályázati rendszere >>>
06.18.
| PesText – Tarol a Reset! >>>

Drubina Orsolya, Eszteró István, Fellinger Károly, Jász Attila, Kovács Dávid, Alice Oswald, Tőzsér Árpád, Vida Gergely, Zalán Tibor versei

Boldog Zoltán, Mátyás Győző, Jesús Moncada prózája

Kulcsár-Szabó Zoltán, Móser Zoltán, Zsadányi Edit, Zsellér Anna tanulmánya

>>>

Ez ma az én napom lesz! – gondolta magában Karika Marika, az örökmozgó rokkantnyugdíjas, miközben foltos harisnyáját tyúkszemes lábára igyekezett felhúzni. A ragyogó tavaszi napfényben szinte csillámlott bibircsókos orcája, ahogy szépítkezett a borotválkozó tükrével a kezében. Arcára a fiatalság illúzióját próbálta kozmetikumok segítségével felkenni. Marcsi, hát te milyen ragyogóan festesz motyogta magában kedvenc nagydarab kisnyugdíjasunk. A rádióban éppen az aznapi híreket sorolták. […]

>>>

Bakos Gyöngyi: Hetente kétszer
2018.09.27 - tiszatáj

 

Bakos Gyöngyi 1985-ben született Budapesten. 2015 óta rendszeresen publikál, prózái és versei jelentek meg többek között a Jelenkorban, az Élet és Irodalomban, az Alföldben. A 2018-as Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíjat a Nyolcszáz utca gyalog munkacímű kötettervvel nyerte el. A prózakötet több különböző hosszúságú elbeszélést tartalmaz olyan témákról, mint életkezdési nehézségek, férfi-női viszonyok, étkezési zavarok. A kisprózák közös pontja az azonos elbeszélői hang.

 

(RÉSZLET A KÉSZÜLŐ NYOLCSZÁZ UTCA GYALOG CÍMŰ NOVELLÁSKÖTETBŐL)

Dénes minden fának tudja a latin nevét. Okleveles kertészmérnök lesz, diplomadolgozatát a bambuszokról írja. A vácrátóti botanikus kertben együtt mérjük a bambuszokat, két éve vizsgálja, most először jöttem vele. Fogom a mérőszalagot, jegyzetelek, fotózok, begépelem az adatokat. Míg egyes bambuszfajták virágzása időszakos, másoknál környezeti körülmények, szárazság vagy egyéb feszültség idézi elő. Miféle feszültség. Nem igazán szeretem a növényeket. A bambusz túl nagy, éles, vágja az ujjamat. Az eddigi feljegyzések szerint a Bambusa arundinacea 91 centimétert nőtt egy nap alatt, a Phyllostachys edulis Pubescens pedig 121 centimétert. A bambusz éjjel sokkal gyorsabban nő, mint nappal, amire eddig meggyőző magyarázatot még nem sikerült találni. Segítek Dénesnek a tanulásban, többször meghallgatom otthon, ahogy megvédi a dolgozatát. Egyes egyedek szakaszonként ugyanabban az időben egész éven át virágoznak. Ez történt a Phyllostachys bambuszfélével, amikor végigvirágozta az 1970-es éveket, és ezt teszi százhúszévente. Elkésünk a diplomaosztóról, Dénes is elkésik, együtt megyünk. Én mindig ráérős vagyok. Dugóba keveredünk, nem találunk parkolóhelyet, előbb kellett volna indulni. Dénes általában túl korán érkezik mindenhová, ha összeadnánk, évek mennek el az életéből felesleges várakozással. Nem tudja jól felmérni, mennyi idő alatt érünk oda valahová. Nem a Szabadság hídon kellett volna menni. Most az egyszer indulhattunk volna előbb. Bizonyos fajokat annyira megvisel a virágzás, hogy a magok beérlelése után el is pusztulnak.

Jó a vénája, kérdezi a laboros nő. Nem tudom. Felhúzom a pulóverem, mutatom neki, döntse el. Ez nagyon szuper, mondja. Látom, hogy örül neki, könnyen bele tudja szúrni a tűt, kevesebbet kell koncentrálni, nem fog fájni. Szorítsam ökölbe, a gumipántot legyek szíves erősen tartsam a felkaromon, két pillanat az egész. Pici szúrás, kellemetlen, de nem fájdalmas. Mindig elhatározom, hogy nem leszek rosszul, nem fogok izgulni, de a gyomrom kavarog, gyorsabban ver a szívem. A szúrás pillanatában sosem nézek oda, a falon kiválasztok egy pontot, ha van ablak, kinézek. Naptár. Naptár mindig van az asztalon, azt bámulom. Kattan a kémcső, dobálja le egymás után a véremet. Nem dobálja, csak határozottan leteszi. Rosszul vagyok, hiába határoztam el, hogy nem leszek. A kémcső az asztalon gurul. A másik laboros nővel a beosztásról beszél, szoktak még időjárásról, a gyerek születésnapjáról. Ma sokan vannak. Mindig sokan vannak. Szorítsam a vattát öt percig erősen, különben bekékül. Hova teszik utána a véremet. Veszélyes hulladék.

Elhatározom, hogy nyaralásig nem eszem semmi cukrosat. Utána is visszafogom magam, de a mai naptól nyaralásig egyáltalán nem. A kávé mellé kérek egy süteményt. Ez az utolsó, mielőtt végleg nem eszem semmi cukrosat. Meggyes pite, nagyon édes. Túl édes, nagymamámé sokkal jobb volt. Mindig segítettem neki meggyet szedni, mosni, magozni, piros lett tőle a körmöm. Azt képzeltem, ki van lakkozva.

Hasi ultrahang. Hideg a zselé, félhomály van. Forduljak oldalra, legyek szíves. Petefészkek jók. Hátrahajló a méhem, tudtam-e róla. Az uterus retroflectált. Nem tudtam. Gyakori, nagyon sok nőnek hátrahajló a méhe. A hasi aorta norm. lefutású és tágasságú. A vizelet echomentes.  Mellkas röntgen, vetkőzzek le deréktól felfelé. Melltartó se maradhat. Nem vagyok terhes? Nem vagyok. Nem tudok róla. Emeljem fel a karomat, levegő be, fújjam ki. Nem lehetek terhes. Fiatal fiú az asszisztens, a mellemet bámulja. Egyáltalán nem bámulja, ez a munkája. Csigolya elcsúszva, nem teljesen, valószínű kopás, gyógytorna javasolt. Szerettem volna, ha bámulja. A vérképem tökéletes, koleszterin 3,5, jól étkezik, kérdezi az orvos. Jól étkezem, a genetikám is jó. Nyolcvanöt év van betervezve. Hányszor voltam terhes, kérdezi. Egyszer sem. Nem kihordott is számít. Akkor egyszer. Missed ab: 1.

Mióta elhagytam Dénest, a növényeim nem szépek. Szerdán és szombaton öntözök, sz betűs napokon. Így jegyzem meg, hogy sz betűs napok, különben elfelejteném. Lehetne mondjuk kedd és péntek is, ugyanaz, mint a szerda és szombat. Nehezebb megjegyezni. A szobanövényeim fonnyadnak, elszáradnak, hiába a szerda, szombat. Túl sok a víz, vagy túl kevés. Túl klóros. Mondta Dénes, hogy ne friss vízzel öntözzek, de nem hallgatok rá. Üres a földje, nem kap fényt, túl meleg van. Meleg a nyár, idén elmarad az ősz, azt mondják, nyár után tél. Veszek kaspót és virágföldet, átültetem. Más a vízigényük, kéne egy kis tápsó. Nagymamámmal együtt mostuk le a port a fikusz leveleiről. Lavórban víz, a kinőtt kiskacsás trikómmal törölgettük a fikusz leveleit. Ha valamilyen ruhám kilukadt vagy kinőttem, nagymamám azt mondta, jó lesz rongynak. Így aztán lett egy szekrény tele ronggyal. Nehezen dobott ki bármit, tejfölösdobozok, reklámszatyrok, de még a kifliszacskót is kimosta, csipesszel kiteregette. Nagymamám szerint, ha beszélünk a növényekhez, szebbek lesznek. Nézzem meg, nagyapám is beszél a szőlőhöz, azért ilyen csodásak. Izabella, othello, októberben szüretelünk. Tízévesen kóstolok először bort, nem ízlik. Később kiderül, nagyapám nagyon rossz bort csinált, csak ő szerette, minden este megivott egy pohárral. A vörösbor megakadályozza, hogy a zsír lerakódjon az erekben. Ezért nem magas a koleszterinem, mondta mindig. Ezerkilencszázkilencvenkilencben halt meg, a teljes napfogyatkozás utáni napon.

Március, térdig érő hó. A körúton találkozunk egy étteremben. Túrógombócot rendel, nem eszik húst. Nem gondolom, hogy bele tudok szeretni egy olyan férfiba, aki nem eszik húst. Én nem eszem semmit, este tízkor már nem szoktam. Diétázol, kérdezi. Iszom egy pohár bort. Nézem, ahogy megeszi a túrógombócot. Nagyon lassan beszél, időnként zavartam felnevet. Valamiről beszélgetünk, eltelik két óra. Kocsival hazavisz, búcsúzáskor nem csókol meg, puszit nyom az arcomra.

Nem tudok aludni. Kimegyek a lépcsőházba, és harminc percig szaladgálok fel és le. Nagymamám mesélte, mielőtt anyámat szülte, a kórházban lépcsőznie kellett, azt mondták, attól megindul a szülés. Elképzelem, hogy sokáig vagyok terhes. Elefánt vagyok, két évig hordom ki a gyerekem. Két évig lépcsőzöm a kórházban. Elmegyek futni a rakpartra. Enyhén szitál az eső, éjjel egy óra van. Futkározom, a lépcsőn, a rakparton, fél éjszaka szaladgálok. Hétszáznyolcvankilenc kalóriát égetek el, ez két csirkecomb. Miután hazaérek megeszem egy fél doboz fagyit. Fagyi mindig van. Meggyes pite ízű. Nagymama meggyes pitéje. Nagymamám meggyes pitéje nem fagyi.


Címke: , , , ,
2020.08.03 - tiszatáj

BERNÁTH DÁNIEL ÉS CSIZIK BALÁZS GEOTAXIS C. KIÁLLÍTÁSA
Bernáth Dániel és Csizik Balázs képzőművészete bizonyos tekintetben a kibernetikusan vezérelt társadalom elképzeléseire is reflektál, azzal párhuzamosan, hogy képalkotási elképzeléseik az absztrakció mentén épülnek fel. Mindemellett pedig azon is dolgoznak, hogy bizonyos képzőművészeti attitűdöket és tradíciókat újragondoljanak és egy olyan alkotói praxist alakítsanak ki, mely képes a mai kor „képiségét” sajátos módon, akár hitelesen is megjeleníteni… – IGOR SPLIT KRITIKÁJA

>>>
2020.07.28 - tiszatáj

INTERJÚ HERCZEG TAMÁSSAL
Közel 20 éve vagyok munkakapcsolatban a Szabadtéri Játékokkal. Ha meg kellene nevezni, hogy melyik a legfontosabb előadásunk, akkor most egyértelműen azt tudnám mondani, hogy az Akárki. Témáját tekintve elképesztően pontosan reagál a művészet erejével mindennapi életünkre. A vírus közepette az emberi létezésről, az elmúlásról beszél, amiből próbálunk kilábalni, és amiből időnként vissza-visszarángatnak minket a mindennapok […]

>>>
2020.07.27 - tiszatáj

ÁCS MARGIT: PÁRBAJ
„Görcsösen óvtam az önálló személyiségem fikcióját – ugyan, kinek van mindenkitől független személyisége?” Az idézet Ács Margit Párbaj című regényéből származik – ebben az eset­ben megfelelő műfaji jelölő a levélregény terminus –, s an­nak ellenére, hogy ez csak egyike a könyvben elhangzó temérdek elgondolkodtató kijelentésnek, mégis egy igen komoly dilemmát helyez a fókuszba… – JANCSOVICS KLAUDIA KRITIKÁJA

>>>
2020.07.26 - tiszatáj

A K-ARTS ACÉLSZOBRÁSZATI KIÁLLÍTÁSA A REÖK-BEN
A REÖK-ben látható válogatás természetesen a térbeli korlátok miatt a monumentális, köztéri plasztikákból csak korlátozottan vonultathat fel, de a szemle így is érzékelteti, hogy az indusztriális plasztika milyen sokszínű, változatos, kreatív megoldásokra képes. Ahogyan a plasztikai ábrázolások tárgykörében is a tradicionális eszközöket, a vésőt és kalapácsot számos esetben felváltották a plazma és lézer vágók, a CNC megmunkáló eszközök, úgy bizonyos ódivatú fogalmainkat érdemes sutba vágnunk… – NÁTYI RÓBERT ÍRÁSA

>>>
2020.07.23 - tiszatáj

MEDVEVILÁG SZICÍLIÁBAN
Olasz–francia koprodukcióban hozta tető alá Dino Buzzati 1945-ös gyerekkönyvét Lorenzo Mattotti képregényíró és illusztrátor. A tavalyi cannes-i szemle Un Certain Regard-szekciójában bemutatkozott Medvevilág Szicíliában noha bizonyos pontokon eltér a forrásanyagtól, zömmel ahhoz hű adaptáció, mely gyermekek, fiatalok és idősek megszólításában egyaránt jeleskedik… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2020.07.23 - tiszatáj

AKÁRKI
A Szegedi Szabadtéri Játékokat annak idején a salzburgi fesztivál mintájára találták ki. Az ottani Dóm előtt minden évben visszatérő darab az Akárki című misztériumjáték. Ez még soha nem ment Szegeden. Idén viszont a koronavírus miatt csonka évadban ebből tartanak előadást. Bemutató pénteken, de csütörtökön már közönség előtt tartottak nyilvános főpróbát… – MÁROK TAMÁS AJÁNLÓJA

>>>
2020.07.23 - tiszatáj

AGRIPPINA
A jó opera nem olyan bonyolult dolog. Végy egy kitűnő karmestert, néhány nagyszerű és melléjük pár megfelelő énekest! A rendező gondolja végig pontosan miről szól a darab, és miért szól ma, hozzánk! Aztán rendeljetek alá mindent a célnak! Lehet bátran húzni, a szövegen alakítani, újrafordítani! Koncentráljatok a játékra, újrahasznosított díszlet is megteszi, a jelmezeknek fontosabb a karaktere, mint a méregdrága gazdagsága! Ja, és mindebben hinni, kell, hosszan, ámde nyitott szívvel próbálni! A nagy Händel eredeti szándéka másodlagos… – MÁROK TAMÁS KRITIKÁJA

>>>
2020.07.22 - tiszatáj

GARACZI LÁSZLÓ: HASÍTÁS
Garaczi ötödik lemur-kötete mintha a klasszikus fejlődési regények szerkezetét imitálná – a fejezetek hét életkori csomópontot jelölnek ki, kronológiai sorrendet tartva kisgyerekkortól az emberélet útjának – századunkban (ha nem is a kelet/közép-európai társadalmakban) legalábbis remélt feléig, az elbeszélő/főszereplő körülbelül 45 éves koráig. A téma is a tradicionális, XIX. századi Bildungsroman sémába illeszthető: hogyan talál hivatására egy ifjú ember, hogy válik íróvá, milyen buktatókon keresztül lesz a fecniből – ha legépelik – mű… – MOLNÁR ZSUZSA KRITIKÁJA

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Janáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő