5. THEALTER Tea for Two Workshop és blogjr kritikusműhely

27. THEALTER Fesztivál, Szeged, 2017. július 21–29.

5. THEALTER Tea for Two Workshop és blogjr kritikusműhely

A hárpia megzabolázása – Shakespeare Reloaded

tréningvezetők: Pass Andrea, Widder Kristóf

A MASZK Egyesület negyedszázada van jelen, tölt be vezető szerepet Szeged kortárs színházi életében. Egyesületünk működteti a sokáig egyetlen befogadó profilú vidéki intézményt a szegedi Régi Zsinagógában, ahol 1992 óta látunk vendégül színházi, táncszínházi produkciókat itthonról és külföldről, rendezünk filmes, képzőművészeti, zenei és irodalmi programokat. Az Alterra Kortárs Előadóművészeti Központ, azaz a Régi Zsinagóga a fő helyszíne az idén 27. alkalommal sorra kerülő, évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiválunknak is. Az évek során tevékenységi körünk egyre bővült, többször teret adtunk színész- és táncos kurzusoknak, workshopoknak is.

 

WORKSHOP

17. életévüket betöltött, közép- vagy felsőfokú művészeti képzésben résztvevő fiatalok jelentkezhetnek Magyarországról és a határon túlról, akiktől kíváncsiságot és odaadást várunk, és akikre – közönségünkkel együtt – mi is nagyon kíváncsiak vagyunk. Mindkét kurzus kiindulópontja Shakespeare ma is aktuális kérdéseket felvető drámája, A makrancos hölgy, a hangsúlyok megteremtésében, a feldolgozásban azonban most is szabad a tér.

A résztvevők számára lehetőség nyílik a szakmai fejlődésre és kapcsolatépítésre, mi pedig még komplexebben folytathatjuk a fiatal alkotók támogatását, az utánpótlás felmutatását. Nem titkolt célunk, hogy ne csak mi ismerjük meg jobban a fiatalokat, hogy hogyan gondolkodnak a színházról, hanem az is, hogy ők is megismerjék egymást, olyan alkotókkal dolgozhassanak együtt, akikkel korábban nem – és hogy emellett kiváló előadásokat is lássanak.

Pass Andrea

PASS_ANDREA_foto_NagyGergo_kicsiÍró, rendező, drámapedagógus, a Mentőcsónak Egység – az idei fesztivál kiemelt meghívottja – Manőver alkotócsoportjának programvezetője. A Veszprémi Egyetem színháztörténész szakán végzett, ösztöndíjasként tanult a nancyi IECA Filmművészeti Egyetemen és a londoni University of Roehampton dráma szakán. Hallgatója volt a CEU forgatókönyvíró iskolájának, majd 2010-ben elnyerte az Örkény István drámaírói ösztöndíjat. Rendezőasszisztensként Pintér Béla Társulatánál és a Szputnyik Hajózási Társaságnál, drámapedagógusként a Koma Színházi Társulattal és a FÜGE projektjeiben dolgozott. 2012-ben állította színpadra első osztályterem-színházi előadását Kő, papír, olló címmel. A 27. THEALTER fesztivál keretében látható lesz az Újvilág és a Napraforgó című előadás, melyeket író-rendezőként jegyez, valamint a Manőver alkotócsoport diákjaival létrehozott A néma tartomány című rendezése.

Widder Kristóf

widderkristof1Koreográfus, rendező, táncos, 2014-ben végzett az SZFE fizikai színházi rendező-koreográfus szakán, Horváth Csaba és Lukáts Andor osztályában. 2013-ban a Nemzeti Táncszínházban mutatkozott be az ifjúliszt című koreográfiájával, amelyet a 57. Festival dei Due Mondi zsűrije különdíjjal jutalmazott Spoletóban. Kőszínházban és független társulatokkal egyaránt dolgozik táncosként és koreográfusként is, önálló koreográfiái láthatóak voltak több hazai fesztiválon, vezetett workshopot Budapest mellett Pécsett, Nagyváradon, Miskolcon és Sienában. A fesztiválon táncosként lesz látható a Forte Társulat Concerto, illetve 5. vonósnégyes című előadásaiban. Koreográfus-rendezőként két produkcióval mutatkozik be a szegedi közönségnek: a Bakk-Dávid László zeneszerzővel készített Bernarda Alba háza mellett elsőként Szegeden lesz látható az Igor Sztravinszkij zeneművére készült Tavaszi áldozat.

 

A wokshopok időpontja: 2017. július 23–28. – bemutató: 2017. július 28.

KRITIKUSMŰHELY

Blog jr kritikusműhelyünkre várjuk a színházi írás iránt érdeklődő és azt gyakorló fiatalok jelentkezését, akik szívesen vezetnének próbanaplót a workshopokon zajló munkáról, tudósítanának a fesztivál előadásairól és a szakmai beszélgetések értő és kíváncsi résztvevői lennének. A blog jr. szerkesztője, a junior bloggerek koordinátora Jászay Tamás, a Revizor kritikai portál szerkesztője. A 2016-ban készült írások itt olvashatók: http://thealter.hu/magyar/2016-1/blog-jr

A kritikusműhely időpontja: 2017. július 21–29.

JELENTKEZÉS: július 7-én éjfélig a [email protected] e-mail címen, egy rövid bemutatkozással és motivációs levéllel.

A részvétel ingyenes, a résztvevőknek szükség esetén szállást (egyetemi kollégium háromágyas szobáiban), a workshopok résztvevőnek a fesztivál előadásaira kedvezményes szakmai belépőt biztosítunk. Csak olyanok jelentkezését várjuk, akik a workshopok teljes időtartamában jelen tudnak lenni.

Kérjük, jelöljétek meg, melyik kurzusvezetővel szeretnétek dolgozni, írjátok meg, szükségetek van-e szállásra, és azt is, milyen méretű pólót hordtok (S, M, L)!

Maximális létszám: workshoponként 12 fő, blogjr kritikusműhely: 4 fő!

www.thealter.hu * www.facebook.com/thealter