01.30.
| Asztali beszélgetések… – Mesék a csodakertről – Az egyetlen Földért >>>
01.22.
| Homo Ludens Project: Humánia >>>
01.11.
| Januárban folytatódik a Szent Efrém Férfikar Orientale lumen sorozata >>>
12.29.
| Nézőművészeti Kft. – EztRád >>>
12.22.
| Müpa – Perzsa szerelmes dalokkal repít a „Rózsák kertjébe” Alireza Ghorbani >>>
12.20.
| Fölszállott a páva – Összeállt a döntő mezőnye >>>
12.17.
| Eufória? – Rendszerváltás-történetek Magyarországról a Capa Központban >>>
12.16.
| Az erdélyi népzenét bemutató kötetet jelentet meg a Magyar Művészeti Akadémia >>>
12.14.
| Az Amadinda Ütőegyüttessel ünnepel a Pannon Filharmonikusok >>>
12.14.
| Pinceszínház – Vacsora négyesben >>>
12.13.
| Cintányéros cudar világ jön a Szegedi Nemzetiben >>>
12.13.
| Fodor Ferenc néprajzkutató kapta az idei Tömörkény-díjat >>>
12.12.
| Megható karácsonyi kisfilmmel hangolódik az ünnepekre a Müpa >>>
12.12.
| Barokk freskófestészetről szóló sorozat első kötetét mutatták be Budapesten >>>
12.12.
| Ellopott Klimt-portré bukkant fel Olaszországban >>>
12.12.
| Az Alice az ágyban című Susan Sonntag-dráma bemutatására készül a kolozsvári magyar színház >>>
12.11.
| Nők helyzete a zenei életben és oktatásban >>>
12.11.
| Különleges Árpád-kori kőfaragványok kerültek elő a romániai Borosjenőn >>>
12.11.
| Díjazták a Magyarország 365 fotópályázat legjobb képeit >>>
12.10.
| Meghalt Varga Imre, a nemzet művésze >>>
12.06.
| Zsille Gábor műfordító, költő az idei Hieronymus-díj kitüntetettje >>>
12.03.
| Érkezik a Betörő az albérlőm az Újszegedi Szabadtéri Színpadra >>>

Áfra János, Bíró József, Tim Holland, Istók Anna, Nemes Z. Márió, Maud Vanhauwaert, Visky András, Vörös István versei

Jenei László, Kovács Eleonóra, Sántha József, prózája

Péter László emlékére (Apró Ferenc, Csapody Miklós, Gyuris György írásai)

66. Vásárhelyi Őszi Tárlat (Abafáy-Deák Csillag és Kölüs Lajos írásai)

>>>

INTERJÚ FRIED ISTVÁNNAL
Fried István, az SZTE BTK oktatója, az Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék professor emeritusa az augusztus 20-ai állami kitüntetések keretében Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át… – FRITZ GERGELY INTERJÚJA

>>>

„Nem igaz, hogy nem lehet számítani a társadalomra”
2017.04.21 - tiszatáj

A TILOS AZ Á TÁMOGATJA
A JÓZSEF ATTILA KÖRT

Az idei meglepően forrongó április leghidegebb, havas napján a Pagony Kiadó Gellért téri könyvesboltjában a Tilos az Á Könyvek, a Pagony Kiadó ifjúsági kiadója pénzügyi támogatást adott az egyik legfontosabb magyar irodalmi műhelynek, a József Attila Körnek. A sajtótájékoztatón Péczely Dóra, a kiadó főszerkesztője szimbolikusan 500 000 forintot nyújtott át a JAK elnökének, Gaborják Ádámnak. A szervezetet még két generáció képviselte, Kukorelly Endre és Kemény Zsófi.

„Ady Endre még leinni sem tudta volna magát Hatvany támogatása nélkül” – kezdte Péczely Dóra vicces alaphanggal, de komolyra fordítva a szót, azt is hozzáfűzte, hogy a támogatás nyilvánvalóan az irodalomé lett elsősorban, és ezt a fajta támogatást minden művészeti ág igényelné. A JAK, mint létező és lélegző közeg, olyan folyamatosan megújuló szellemi tér, amely a fiatal tehetségeket gondozza, akikről sokan azt hiszik, hogy csak buliznak, miközben – Adyt sem véletlenül idézte fel a kiadó vezetője – a kortárs irodalmi közeget is ők jelentik többek között. Az 1981 óta működő JAK-ból olyan pályák nőttek ki, mint Esterházy Péteré, Nádas Péteré vagy Térey Jánosé, csak hogy pár nevet említsünk. Mostanra kétszáz JAK füzet jelent már meg, amelyek valójában vers-, próza- és tanulmánykötetek.

A mecenatúra intézménye megkerülhetetlenül fontos, de egyelőre kevés kulturális egyesület kap ilyen típusú támogatást. A JAK 2004-ben 2,7 millió forint állami támogatást kapott működési költségeire, ami 2016-ban 750.000 forintra csökkent, a működés ellehetetlenülését vetítve előre. A Pozsonyi Pagony Kft. a fent említett okok miatt 500.000 forinttal támogatja a József Attila Kör munkáját. Emellett személyes kötődések is indokolták a kiadó döntését. Kovács Eszter JAK tag és a JAK füzetek szerkesztője volt, Péczely Dóra JAK tag, illetve a kiadó több szerzője is a József Attila Kör tagja.

Péczely Dóra azt is kiemelte, hogy a felsoroltak mellett egyszerűen segíteni jó, és az irodalom nemcsak azoknak fontos, akik mindennapi szinten részt vesznek benne, vagyis e gesztus hátha meghozza majd mások kedvét is az adományozásra.

Gaborják Ádám a támogatás átvételét megköszönte, és hozzátette, annyit mindenképpen változtatott az elmúlt időszak a szervezet működésén, hogy megmutatta, hogyan kell kötélen táncolni, ami nehéz műfaj, hiszen bármikor le lehet esni róla. Meg kell tanulni azt, hogy ebben a térben hogyan harcoljanak a kultúráért, nem engedve ki kezükből a szövetség egyik alapvető küldetését, a tehetséggondozást és a fiatalok támogatását, amelyek szakmai háttér nélkül nem működhetnek, még komoly állami támogatás ellenére sem.

Ami a JAK-kal történt, apró pontja egy nagyobb halmaznak, amelyben nemzetközileg elismert intézmények, civil szervezetek munkájának ellehetetlenítése folyik, és akikkel a JAK természetesen szolidaritást vállal, tette hozzá a szervezet elnöke.

Kukorelly Endre visszaemlékezett azokra az időkre, amikor húszas éveinek végét járva arra gondolt, milyen jó is lenne belépni az irodalom terébe, és kezdőként inkább reménytelennek érezte, hogy ez valaha is sikerülhet. Amikor felvették, az nagy dolog, nagy érzés volt, a befogadás, az elfogadás érzése, és egyben visszajelzés is az alkotó embernek. Négy írószervezet van, amely nagyjából lefedi a mai magyar kortárs irodalmat, és bár ezek végre köszönőviszonyban vannak egymással (nem úgy, mint 10-15 évvel ezelőtt), de az egész társadalomnak fel kellene fognia, hogy csak valamiféle összekapcsolódás hozhatja ki abból a helyzetből kulturális életünket, amibe egyre inkább belecsúszott. Fontos lenne az is, hogy egy ilyen rendezvényen „megjelenjen a balettkar, és amikor ők vannak ilyen helyzetben, akkor mi is ott legyünk”, célzott arra is Kukorelly, hogy nem elég a művésztársadalom politikai polarizáltsága, de a különféle művészeti ágak között sem alakult ki a kellő szolidaritás. A Nyugodt Szív alapítvány (amely Kukorelly nevéhez kötődő, hajléktalanokat támogató szervezet) szerencsére nemcsak pesszimizmusra ad okot.

A fiatal generáció képviselőjeként Kemény Zsófi vette át a szót, akit édesapja vitt el hét évesen a JAK táborba Szigligetre, és ahova 17 évesen már egyedül ment (ami persze nem teljesen egyedült jelent, hiszen ismert arcokat a táborban), és számára olyan volt ez, mintha hazaérne. Ott találkozott a slam poetryvel, és a folyamatok, amelyek a táborban elindultak, hoztak számára olyan megkereséseket, amelyekből később könyve lett a Tilos az Á és a Libri kiadónál.

Ezután Kemény Zsófi élete első slam poetry költeményét olvasta fel, ami „ennek megfelelően elég bénácska”, hogy őt idézzük, de azért mindenképpen lendületes, pörgős, mondhatni igazán slames.

Végül Grecsó Krisztián – a harmadik meghívott kényszerű távolmaradása miatt – Kortárs című szövegét Péczely Dóra olvasta fel, amely az író első revelációját mutatja meg a kortárs irodalomról.

Kukorelly Endrét szerint az állami apparát számára triviális kellene, hogy legyen a magas kultúra támogatása, de a társadalom felelőssége sem kihagyható mindebből. Nádast idézve idézte, hogy az állam csecsén lógó magyar irodalom képe riasztó, nekünk kell, többek között civil szerepvállalással, és olyan szponzori akciókkal, mint a Pagony kiadóé, kiállni magunkért, egymásért.

Szekeres Niki

 

jak1 jak2 jak3 jak4

Fotó: Kovács Ádám


Címke: , , , , , , , , ,
2019.12.15 - tiszatáj

DARIDA VERONIKA: ELTÉRŐ SZÍNTEREK. NAGY JÓZSEF SZÍNHÁZA
Darida Veronika könyve szintetizáló és kanonizáló vállalkozás is egyben. A könyv Nagy József művészi pályáját tekinti át 1987-től 2016-ig, pontosabban 2017 őszéig, amikor a táncos-színész-koreográfus számára véget ér a Trafó ötéves igazgatási szerepköre. A filozófiai és esztétikai (elméleti) bevezetés után minden előadói korszakkal egy-egy fejezet foglalkozik, illetve a szerző igyekszik alapos elemzést nyújtani az egyes előadásokról… – OROSZLÁN ANIKÓ KRITIKÁJA

>>>
2019.12.15 - tiszatáj

CORMAC McCARTHY:
ODAKINT A SÖTÉTSÉG
Texasban, Arizonában vagy Mexikóban bonyolódó regényei előtt Cormac McCarthy leginkább az Appalache-hegység lábánál engedte kóvályogni balsorsú figuráit. Csakúgy, mint az 1973-as, főalakja totális lealjasodását dokumentáló – itthon két éve megjelent – Isten gyermeke, a szerző második regénye, a ’68-as Odakint a sötétség is hasonló környezetben bontakozik ki… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2019.12.13 - tiszatáj

– MONDJA A TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁS UTÁN BARNÁK LÁSZLÓ SZEGEDI SZÍNIGAZGATÓ
Hatalmas vihart kavart a színházakat is érintő kulturális tárgyú törvénymódosítás tervezete, amit előzetes szakmai egyeztetés nélkül, bár a zajos tiltakozások hatására némileg finomítva szavazott meg szerdán a kormánytöbbség a parlamentben. A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, Barnák László próbál idealista lenni, miközben nemcsak a szférát foglalkoztató változások aggasztják, hanem rendre felhívja a figyelmet a nagyszínház lassan halaszthatatlanná váló felújítására is… – HOLLÓSI ZSOLT INTERJÚJA

>>>
2019.12.12 - tiszatáj

SZÍV ERNŐ: MEGHÍVÁS A RIENZI MARISKA SZABADIDŐ KLUBBA
Az Amíg másokkal voltunk című Szilasi-regényt kedvelő Szív Ernő-olvasó finom összefüggést észlelhet, amint a Darvasi-alteregó új kötetének 58. oldalához ér. Szív a Klima Ilona című írásban az irodalomtörténeti legendárium ismert eseményét beszéli el: Juhász Gyula 1907-es öngyilkossági kísérletét, melyet a tárcanovella címszereplője a költő első verseskötetének megjelenéséről szóló hírrel hiúsított meg… – MÁRJÁNOVICS DIÁNA KRITIKÁJA

>>>
2019.12.11 - tiszatáj

HÁZASSÁGI TÖRTÉNET
Bármelyik pillanatban nyakig gázolhatna a szirupban Noah Baumbach új, Netflixnél készült családi dramedyje, és az, hogy mégis jóra fordulnak a dolgok – okozzon akármilyen meglepetést –, nem kis részben színészeinek köszönhető. A Házassági történet a legutolsó karakterét is precízen felépítő darab, mely nemcsak a ’70-es évek hollywoodi drámáihoz, hanem a New York-i Iskola realizmusához is visszakanyarodik… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2019.12.10 - tiszatáj

CSUTAK GABI: CSENDÉLET SÁRKÁNNYAL
A Margó-díj tíz legjobb jelöltje közé választott kötet szövegei ismerősek lehetnek a litera.hu portálról, de egybeszerkesztve is élvezhetőek sőt, motívumviláguk, összefüggéseik hangsúlyosabban érvényesülnek. Az egy csokorra való történet ugyan nem tesz ki egy kisregényt, mégis adódik, hogy az egyes szám első személyben megszólaló elbeszélők közé egyenlőségjelet tegyünk, és egyfajta önéletírásként olvassuk a csend­életnek nehezen nevezhető memoár egyes darabjait… – KOCSIS LILLA KRITIKÁJA

>>>
2019.12.10 - MTI

Meghalt életének 97. évében Varga Imre szobrászművész, a nemzet művésze – tette közzé honlapján a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kedden. A neves művész hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után december 9-én hunyt el otthonában. Varga Imre a nemzet művésze, több […]

>>>
2019.12.09 - tiszatáj

SZUBJEKTÍV MEGKÖZELÍTÉSEK: 
AZ ART CAMP, XXIX. MŰVÉSZETI SZIMPÓZIUM KIÁLLÍTÁSA NYOMÁN
A *jászberényi művésztelep kiállítás megnyitója utáni napokban, a leíró az alábbiakat jegyzi naplójába:
Az (ismét) elmaradt katarzis érzetével, a nyugtalanító sejtésekkel, és a (talán) feloldásra sem váró agóniával is összefolyik minden… Minden. Az agóniával, az agóniával, az agóniával – és a rejtett Agóniával… Minden […]

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Janáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő