11.07.
| Legéndy Jácint költő performansza a Berlini Falnál >>>
10.18.
| Művek és Mi – vendégünk Kollár Árpád, Mécs Anna és Závada Péter >>>
11.12
| Lásd élesebben! – Jön a 16. Verzió Filmfesztivál >>>
11.07.
| Asztali beszélgetések… – Beszélgetés a művészetről Matzon Ákossal >>>
10.28.
| Sikerdarabok érkeznek Szegedre a következő hónapokban >>>
10.24.
| Asztali beszélgetések… – Toronyi Zsuzsanna és Závada Pál >>>
10.22.
| Velence után a Titanicon, majd a magyar mozikban is bemutatkozik a Déva >>>
10.18.
| Mi is zajlik ma a fenntartható világunkban? >>>
10.18.
| Müpa – Virtus és Extázis >>>
10.15.
| Lenyűgöző koreográfiák és táncpremierek a CAFe Budapesten >>>

10.10.
| Plusz előadás a Jézus Krisztus Szupersztárból a Dóm téren >>>
10.10.
| Olga Tokarczuk és Peter Handke kapja a 2018-as és a 2019-es irodalmi Nobel-díjat >>>
10.09.
| Elhunyt Vekerdy Tamás író, pszichológus >>>
10.07.
| Megjelent a Határtalan Régészet őszi száma >>>
09.30.
| 10 éves a Duda Éva Társulat >>>
09.24.
| Még három napig lehet jelentkezni Szilasi László szépírás kurzusára >>>
09.22.
| Meghalt Sára Sándor, a nemzet művésze >>>
09.13.
| Meghalt Konrád György >>>
09.07.
| Géczi János kapja a balatonfüredi Salvatore Quasimodo költőverseny fődíját >>>
08.24.
| Egy hónap múlva indul a PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál >>>

Bakos András, Jahoda Sándor, Kocsis Klára, Szakállas Zsolt, Székelyhidi Zsolt, Tönköl József, Turczi István versei
Antal Balázs prózája
Beszélgetés Konrád Györggyel 
Autopsia – A feldarabolt Isten rekompozíciója
Bajnok/Süllyesztő – Újabb eredmények a Hajnóczy-hagyaték kutatásában

>>>

SZABÓ GÁBOR TÖRTÉNETEINK VÉGE C. KÖTETÉNEK BEMUTATÓJÁRÓL
Élettörténet és emlékezet – ezek voltak a hívószavai a a Magyar Könyvkiadók Napjának, mely idén harmadik alkalommal került megrendezésre a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán. Szabó Gáborral Történeteink vége című könyvéről és az emlékezéspolitikáról Melhardt Gergő beszélgetett… – TASKOVICS VIKTÓRIA BESZÁMOLÓJA

>>>

„Nem igaz, hogy nem lehet számítani a társadalomra”
2017.04.21 - tiszatáj

A TILOS AZ Á TÁMOGATJA
A JÓZSEF ATTILA KÖRT

Az idei meglepően forrongó április leghidegebb, havas napján a Pagony Kiadó Gellért téri könyvesboltjában a Tilos az Á Könyvek, a Pagony Kiadó ifjúsági kiadója pénzügyi támogatást adott az egyik legfontosabb magyar irodalmi műhelynek, a József Attila Körnek. A sajtótájékoztatón Péczely Dóra, a kiadó főszerkesztője szimbolikusan 500 000 forintot nyújtott át a JAK elnökének, Gaborják Ádámnak. A szervezetet még két generáció képviselte, Kukorelly Endre és Kemény Zsófi.

„Ady Endre még leinni sem tudta volna magát Hatvany támogatása nélkül” – kezdte Péczely Dóra vicces alaphanggal, de komolyra fordítva a szót, azt is hozzáfűzte, hogy a támogatás nyilvánvalóan az irodalomé lett elsősorban, és ezt a fajta támogatást minden művészeti ág igényelné. A JAK, mint létező és lélegző közeg, olyan folyamatosan megújuló szellemi tér, amely a fiatal tehetségeket gondozza, akikről sokan azt hiszik, hogy csak buliznak, miközben – Adyt sem véletlenül idézte fel a kiadó vezetője – a kortárs irodalmi közeget is ők jelentik többek között. Az 1981 óta működő JAK-ból olyan pályák nőttek ki, mint Esterházy Péteré, Nádas Péteré vagy Térey Jánosé, csak hogy pár nevet említsünk. Mostanra kétszáz JAK füzet jelent már meg, amelyek valójában vers-, próza- és tanulmánykötetek.

A mecenatúra intézménye megkerülhetetlenül fontos, de egyelőre kevés kulturális egyesület kap ilyen típusú támogatást. A JAK 2004-ben 2,7 millió forint állami támogatást kapott működési költségeire, ami 2016-ban 750.000 forintra csökkent, a működés ellehetetlenülését vetítve előre. A Pozsonyi Pagony Kft. a fent említett okok miatt 500.000 forinttal támogatja a József Attila Kör munkáját. Emellett személyes kötődések is indokolták a kiadó döntését. Kovács Eszter JAK tag és a JAK füzetek szerkesztője volt, Péczely Dóra JAK tag, illetve a kiadó több szerzője is a József Attila Kör tagja.

Péczely Dóra azt is kiemelte, hogy a felsoroltak mellett egyszerűen segíteni jó, és az irodalom nemcsak azoknak fontos, akik mindennapi szinten részt vesznek benne, vagyis e gesztus hátha meghozza majd mások kedvét is az adományozásra.

Gaborják Ádám a támogatás átvételét megköszönte, és hozzátette, annyit mindenképpen változtatott az elmúlt időszak a szervezet működésén, hogy megmutatta, hogyan kell kötélen táncolni, ami nehéz műfaj, hiszen bármikor le lehet esni róla. Meg kell tanulni azt, hogy ebben a térben hogyan harcoljanak a kultúráért, nem engedve ki kezükből a szövetség egyik alapvető küldetését, a tehetséggondozást és a fiatalok támogatását, amelyek szakmai háttér nélkül nem működhetnek, még komoly állami támogatás ellenére sem.

Ami a JAK-kal történt, apró pontja egy nagyobb halmaznak, amelyben nemzetközileg elismert intézmények, civil szervezetek munkájának ellehetetlenítése folyik, és akikkel a JAK természetesen szolidaritást vállal, tette hozzá a szervezet elnöke.

Kukorelly Endre visszaemlékezett azokra az időkre, amikor húszas éveinek végét járva arra gondolt, milyen jó is lenne belépni az irodalom terébe, és kezdőként inkább reménytelennek érezte, hogy ez valaha is sikerülhet. Amikor felvették, az nagy dolog, nagy érzés volt, a befogadás, az elfogadás érzése, és egyben visszajelzés is az alkotó embernek. Négy írószervezet van, amely nagyjából lefedi a mai magyar kortárs irodalmat, és bár ezek végre köszönőviszonyban vannak egymással (nem úgy, mint 10-15 évvel ezelőtt), de az egész társadalomnak fel kellene fognia, hogy csak valamiféle összekapcsolódás hozhatja ki abból a helyzetből kulturális életünket, amibe egyre inkább belecsúszott. Fontos lenne az is, hogy egy ilyen rendezvényen „megjelenjen a balettkar, és amikor ők vannak ilyen helyzetben, akkor mi is ott legyünk”, célzott arra is Kukorelly, hogy nem elég a művésztársadalom politikai polarizáltsága, de a különféle művészeti ágak között sem alakult ki a kellő szolidaritás. A Nyugodt Szív alapítvány (amely Kukorelly nevéhez kötődő, hajléktalanokat támogató szervezet) szerencsére nemcsak pesszimizmusra ad okot.

A fiatal generáció képviselőjeként Kemény Zsófi vette át a szót, akit édesapja vitt el hét évesen a JAK táborba Szigligetre, és ahova 17 évesen már egyedül ment (ami persze nem teljesen egyedült jelent, hiszen ismert arcokat a táborban), és számára olyan volt ez, mintha hazaérne. Ott találkozott a slam poetryvel, és a folyamatok, amelyek a táborban elindultak, hoztak számára olyan megkereséseket, amelyekből később könyve lett a Tilos az Á és a Libri kiadónál.

Ezután Kemény Zsófi élete első slam poetry költeményét olvasta fel, ami „ennek megfelelően elég bénácska”, hogy őt idézzük, de azért mindenképpen lendületes, pörgős, mondhatni igazán slames.

Végül Grecsó Krisztián – a harmadik meghívott kényszerű távolmaradása miatt – Kortárs című szövegét Péczely Dóra olvasta fel, amely az író első revelációját mutatja meg a kortárs irodalomról.

Kukorelly Endrét szerint az állami apparát számára triviális kellene, hogy legyen a magas kultúra támogatása, de a társadalom felelőssége sem kihagyható mindebből. Nádast idézve idézte, hogy az állam csecsén lógó magyar irodalom képe riasztó, nekünk kell, többek között civil szerepvállalással, és olyan szponzori akciókkal, mint a Pagony kiadóé, kiállni magunkért, egymásért.

Szekeres Niki

 

jak1 jak2 jak3 jak4

Fotó: Kovács Ádám


Címke: , , , , , , , , ,
2019.10.17 - tiszatáj

ABAFÁY-DEÁK CSILLAG
ÉS KÖLÜS LAJOS
Aki már járt az utóbbi években a Millenárison az Art Market ideje alatt, tudja, hogy már az épület előtt és a parkban meglepetések, izgalmas köztéri alkotások, installációk fogadják. Idén sem unatkozunk az épület felé haladva, mozgó szobrokat látunk, élőket, égbe nyúló nyakkal, méhkast szimbolizálva, abroncsokkal, hófehér anyagokba burkolózva közöttünk sétáltak, de nem vesznek rólunk tudomást, ahogy egy szoborhoz illik […]

>>>
2019.10.16 - tiszatáj

PATAK MÁRTA: ENYHÍTŐ KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT
Minden ember egy kalitkába zárt hal: nem a megfelelő térben, nem a megfelelő időben létezik, mégis lubickol saját világának ketrecében. Akár ezt is sugallhatja Patak Márta 2017-es novelláskötetének borítója. Az Enyhítő körülmények között című kötet a Scolar Kiadó egy új sorozatában, a ScolarLive-ban jelent meg, mely sorozatnak két célja is van: az első az, hogy a pályakezdő alkotók teret kapjanak, a másik pedig azon „már bizonyított” szerzők új kötetének kiadása, akik eddig a megérdemeltnél valami miatt kevesebb figyelemben részesültek… – KOMÁROMI DÓRA KRITIKÁJA

>>>
2019.10.15 - tiszatáj

A MAOE DIMENZIÓK CÍMŰ KIÁLLÍTÁSÁHOZ
A címben megidézett Umberto Eco könyvére történő utalás nem a véletlen műve, hiszen végignézve a MAOE hatodik tematikus, gigakiállításának a DIMENZIÓK-nak a kolosszális terjedelmű anyagát (hatszázhúsz művész B1 méretben megjelenő reprodukcióival) a REÖK teljes teremsorát felvonultató enteriőrben a vizuális enumerációnak valamilyen hasonló euforikus érzése keríthet hatalmába, mint a három évvel ezelőtt elhunyt, jeles szemiotika tudóst, amikor szöveggyűjteménye előszavában kifejezésre juttatta a listák utáni hajtóvadászatának mámorító hatását… – NÁTYI RÓBERT ÍRÁSA

>>>
2019.10.15 - tiszatáj

A WALL STREET PILLANGÓI
Jessica Pressler 2015-ös cikke első pillantásra kiváló alapanyagot szolgáltat a napjainkban egyre népszerűbb girl power-mozikhoz. Az újságírónő New York Magazinban publikált írása igaz történetet dolgoz fel: bepillantást nyerhetünk egy sztriptíz-táncosnő 2007-től 2015-ig húzódó viszontagságos éveibe, benne egymásra találással, karrierépítéssel, gazdasági világválsággal, felemelkedéssel és bukással, illetve újrakezdéssel… – SZABÓ ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2019.10.14 - tiszatáj

BALLA ZSÓFIA ESSZÉKÖTETÉRŐL
Balla Zsófia kötetében sokféle műfajú, hosszúságú írást találni, s mind egy személy, még inkább egy téma, még inkább egy kérdés körül dong, mint darázs a fészkébe igyekezvén. A szövegek műfaj szerinti nagyobb egységeket alkotnak, s azon belül valamelyest követik e megjelenés időrendjét. A költőnő versei pedig újra és újra felbukkannak, mint a színes kavicsok közül a kagylók a tengerparton, gyöngyöt rejtve… – MÁTÉ-TÓTH ANDRÁS ÍRÁSA

>>>
2019.10.12 - tiszatáj

SZABÓ GÁBOR TÖRTÉNETEINK VÉGE C. KÖTETÉNEK BEMUTATÓJÁRÓL
Élettörténet és emlékezet – ezek voltak a hívószavai a a Magyar Könyvkiadók Napjának, mely idén harmadik alkalommal került megrendezésre a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán. Szabó Gáborral Történeteink vége című könyvéről és az emlékezéspolitikáról Melhardt Gergő beszélgetett… – TASKOVICS VIKTÓRIA BESZÁMOLÓJA

>>>
2019.10.10 - tiszatáj

JOKER
Fennakadhatunk rajta, hogy szuperhősfilm vitte el a Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlánját a Lucrecia Martel vezette zsűritől, mindenki jobban jár, ha inkább magát a kérdéses művet szemrevételezi és a látottak alapján vonja le a következtetéseket: bohócgúnyát húzó ölőmester ide, eredettörténet oda, a Logan óta nem született ilyen érett, hihetetlenül realisztikus, hagyománytagadó feldolgozás egy mainstream képregénykarakterről… – SZABÓ ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2019.10.09 - tiszatáj

NAGY SIKER TANDI FLORA ÉS OLASZ FLÓRA SZEGEDI KONCERTJE
A Szomorú vasárnaptól Lara Fabian Je T’aime című daláig sok világsláger felcsendült hétfő este Szegeden, az IH Rendezvényközpont nagytermében Tandi Flora és Olasz Flóra nagy sikerű, telt házas közös koncertjén. A népszerű énekes és a már több nemzetközi versenyen díjat nyert hárfás országos turnét is tervez a különleges produkcióval… – HOLLÓSI ZSOLT INTERJÚJA

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Hódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő