„…kézifékes fordulást is tud…” – Konferencia 2015-16 gyerekkönyveiről

A Károli Gáspár Református Egyetem Gyermek- és Ifjúsági Irodalmi Kutatócsoportja (GYIIK) a Magyar Gyerekkönyv Fórum (HUBBY) szakmai támogatásával 2016. november 11-én délelőtt 9 órai kezdettel konferenciát rendez az elmúlt két év magyar gyerekkönyveiről. A felkért előadók, egyetemi oktatók és kutatók (a Debreceni Egyetemről, az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, a Károli Gáspár Református Egyetemről, az MTA BTK Néprajztudományi Intézetéből, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről, a Szegedi Tudományegyetemről, a Színház- és Filmművészeti Egyetemről), kritikusok, művészeti neveléssel foglalkozó szakemberek, doktorandusz hallgatók a kortárs magyar gyerekkönyvek és a gyerekirodalom különféle tendenciát elemzik egy-egy könyv tükrében.

Az előadók a saját szakterületük (az irodalomelmélet, a narrációkutatás, a líraelmélet, a folklorisztika, a medialitás, a vizualitás, a gyerekszínház, a gender-tanulmányok, a kisgyermekkori nevelés, a gyerekpszichológia és az irodalmi regionalitás) kérdéseivel szembesítik az utóbbi két esztendő gyerekkönyv-termését. A konferencia kísérlet a kortárs magyar gyerekirodalomról való szaktudományos és kritikai diskurzus kiszélesítésére.

Szeretettel várjuk a gyerek- és ifjúsági irodalom iránt érdeklődőket, mind a szakma, mind a sajtó, mind a széles nagyközönség részéről, és mindazokat, akik számára kérdés, hogy:

Merre tart a gyerekirodalom, hogyan és ki helyett beszél a gyerek- és ifjúsági irodalom a mai magyar és a mindenkori társadalom számára létfontosságú kérdésekről, más irányba kell-e indulni, vagy tanácsos behúzni a kéziféket?

A délelőtti programban a mai népmeséről, a gyerekirodalom színházi adaptációiról, a határon túli magyar gyerekirodalomról és a kortárs vallásos gyerekirodalom megújulásának esélyeiről hallhatnak előadásokat az érdeklődők.

A délutáni program két szekcióban folytatódik: az egyikben a kisgyerekkori olvasás, az együttolvasás lehetőségeit, a másikban a mai magyar kamaszirodalom kérdéseit járjuk körül.

Az előadásokhoz kapcsolódó gyerekkönyvek a konferencia ideje alatt a helyszínen megvásárolhatók. Köszönjük a Pagony és a Parakletos könyvesboltok közreműködését!

A konferencia helyszíne: Károli Gáspár Református Egyetem BTK Dózsa György úti épülete (XIV. kerület, Dózsa György út 25-27.)

A konferencia regisztrációhoz kötött, kérjük a következő email címre küldje el részvételi szándékát: [email protected]

A konferencia programja >>>