tiszatáj | 2014. szeptember 6.

Zene, ritmus, dallam: gyógyít, felemel, energiát ad

ZENÉSZEK A ZENÉRŐL
Régen ismert tény, hogy a dallamos zene ki­kap­csolja a hallgatóját, észrevétlenül is feszültsé­get old a szer­vezetben. A Szegedi Ifjúsági Napo­kon kér­dez­tük a zenészeket, miben segíthet a rit­mus, hisz­nek-e a zene jótékony hatásában.

ZENÉSZEK A ZENÉRŐL

Régen ismert tény, hogy a dallamos zene ki­kap­csolja a hallgatóját, észrevétlenül is feszültsé­get old a szer­vezetben. A Szegedi Ifjúsági Napo­kon kér­dez­tük a zenészeket, miben segíthet a rit­mus, hisz­nek-e a zene jótékony hatásában. 

csik_szinCsík János (Csík Zenekar): Gyógyító erővel bír a muzsika!

Mindig is voltak és lesznek olyan lelki fájdalmak, szerelmes, boldog vagy szomorú pillanatok, amikor keresi az ember a vigaszt, a zene pedig ebben is segít. Gyógyító erővel bír a muzsika a lélek számára.

A zenészeknek a mai világban nagy felelősségük van abban, hogy milyen műfajt választanak, mit tartanak a részüknek, mit tudnak a legőszintébben átadni. Ez a zene lesz az, ami megérinti a közönséget, segíteni fog. Nagyok sok esetben nem talál rá a zenész arra a bizonyos rezgéshullámra, nem sikerül a lelki ráhangolódás, hiába is igyekszik.

A magyar népzene egy egyszerű, falusi muzsika, segítségével kiénekelte, kizenélte magából az ember a bánatát és az örömét, hitet és erőt adott a dallam. Mi ezt a zenét adjuk tovább mély tisztelettel és alázattal. A SZIN egy másfajta lehetőség, sikerül kinyitni egészen más kapukat, és szerencsére nagyon sok fiatal rátalál erre a rezgéshullámra.

irie_maffia_szinSena (Irie Maffia): A zene mindenben segít!

Ghánában, ahonnan származom, a négy legfontosabb életszakaszban is zene szól: a születéskor, a nővé, illetve férfivé válásnál, a házasságnál és a halálnál. Ezekhez mindig van zenei kíséret, és a dob adja meg az alapritmust, amely egy transzállapotot is elő tud idézni, egy spirituális kapcsolódási szintet nyit meg. Sokan kérdezik, amikor látnak egy temetést Ghánában, hogy most mi történik, ez egy buli vagy egy búcsúztatás, mert a hozzátartozók szomorúak, a zenészek pedig ütik a dobokat, mint az őrült, hogy előhozzák az eksztázist. A zene mindenben segít, így a gyász feldolgozásában is.

Abszolút hiszek a zene gyógyító és mágikus erejében.

Amikor rossz passzban vagyok, olyan zenét hallgatok, ami elgondolkodtat, azt sugallja, hogy van ennél lentebb is. Ilyenkor Billie Holiday vagy Nina Simone mélyebb lemezeit hallgatom. Ezek a szomorú zenék megmagyarázzák az érzelmeket, így könnyebb lesz feldolgozni a rossz élményeket.

lovasi - szinLovasi András: Még mindig meg tudok hatódni egy Karády Katalin számon

A popzenének egy vékony szelete azt tudja hatékonyan nyújtani, amit a művészet jobb pillanataiban adni képes. De ne feledjük, a popzene alapvetően egy iparművészet. Nem gondolom azt, hogy olyan vastagságot és olyan mélységet kell benne keresni, amilyet sokszor egy színházi előadásban vagy egy irodalmi műben kutatunk, de ez is egy szellemi táplálék.

A dal egy nagyon fontos alapegysége az emberi érzéseknek, életerőt ad. Saját magamon is érzékelem, hogy van hatása egy-egy dalnak, működik. A mai napig meg tudok hatódni egy Karády Katalin számon, vagy ha hallok egy Beatles dalt.

paso - szinKRSA (PASO): Erővel tölt fel!

A zenének van egy életigenlő, nehézségeken átsegítő funkciója is. A ska, a maga ritmusosságával abszolút alkalmas a transz elérésére, emellett van egy nagyon vidám, dallamos motívumkészlete.

Magamon is észrevettem már, hogy egy külföldi koncerten, a hosszú út után, amikor éppen csak kiesünk a buszból, majd felmegyünk a színpadra és elindul az első ütem, hogy olyan erővel tölt fel a zene, amellyel mindent át lehet vészelni. Érdekes, amikor lejövök a színpadról, még tart egy rövid ideig ez a hatás, most is bennem van az adrenalin és a jó érzés.

anima - szinPrieger Zsolt (Anima Sound System): Az ég és föld közötti létraépítés

A sámánoktól az indiai ragákig az élethez tartozó dolog a zene, nem különül el kulturálisan egymástól. Együtt van, ahogyan a lányommal, Fannival dolgozom évek óta, szimbiózisban vagyunk. Sajnos ez a ritka. Örülnék, ha a családok együtt zenélnének. A médium, a megnyilvánulás, az ég és föld közötti létraépítés a zenecsinálás lényege. Az anima név a lélek női megfelelője, inkább az érzékeny szegmensünk nyilvánul meg a dalainkban.

Nincs rossz zene és stílus, csak rossz zenekarok, tehetségtelen és szív nélküli emberek vannak. Ha belegondolunk, a techno is ugyanúgy lélegzik, pedig nagyon puritán és brutális.

vad fruttik - szinLikó Marcell (Vad Fruttik): Könnyebb lesz, oldódik a feszültség

Már a szövegírásnak, az alkotói folyamat kezdetének is van egy terápiás része. Ez áldás is és teher is. Én reggel sokszor arra kelek, hogy „Standby” vagyok, nekem kell valamit alkotnom. Amikor pedig leírom, könnyebb lesz, oldódik a feszültség. Amikor befejezek egy dalszöveget, már akkor jön az a jó érzés, pedig még nem adtunk elő semmit sem.

Amit most a legjobban szeretek, az a Másodpercek és decibelek című számunk, ebben sikerült a legjobban összefoglalni a mondanivalót úgy, hogy nem került túlsúlyba a költőiség. Megmaradt dalszövegnek.

A zenélés és az éneklés óriási energiákat követel az embertől, a koncert után még érezni az adrenalint és az endorfint, sokáig nem múlik el a hatása.

 Tóth András Tozzi

Képek forrása: www.szin.org/gallery/2014