tiszatáj | 2015. augusztus 4.

A Borogyin Vonósnégyes Veszprémben

INTERJÚ KOVÁTS PÉTER FESZTIVÁLIGAZGATÓVAL
Olyan világsztárok lépnek fel augusztus 4-9-ig Veszprémben az I. Auer Hegedűfesztiválon, mint a Borogyin Vonósnégyes, Mischa Maisky gordonkaművész, Jeremy Menuhin, Baráti Kristóf, Roby Lakatos, Mark O’Conor vagy Szasa Rozsgyensztvenszkij, hogy csak néhány nevet említsünk. Szinte csodaként élik meg a komolyzene kedvelők, hogy például a Borogyin-kvartett tényleg koncertet ad Veszprémben […]

VILÁGSZTÁROK AZ ELSŐ AUER HEGEDŰFESZTIVÁLON – INTERJÚ KOVÁTS PÉTER FESZTIVÁLIGAZGATÓVAL

Olyan világsztárok lépnek fel augusztus 4-9-ig Veszprémben az I. Auer Hegedűfesztiválon, mint a Borogyin Vonósnégyes, Mischa Maisky gordonkaművész, Jeremy Menuhin, Baráti Kristóf, Roby Lakatos, Mark O’Conor vagy Szasa Rozsgyensztvenszkij, hogy csak néhány nevet említsünk. Szinte csodaként élik meg a komolyzene kedvelők, hogy például a Borogyin-kvartett tényleg koncertet ad Veszprémben. Kováts Péter hegedűművésszel, a Mendelssohn kamarazenekar vezetőjével, fesztiváligazgatóval a várható zenei élményről beszélgettünk illetve arról, miért volt ennyire magától értetődő nyakába venni ezt az óriási feladatot.

– A meghívott világsztárok hogyan kapcsolódnak Veszprém híres szülöttéhez, Auer Lipót (1845 – 1930) hegedűművészhez és zenepedagógushoz? Mi a fesztivál koncepciója?

– Veszprémben az Auer Hegedűfesztivált most rendezzük meg először, hagyományteremtő céllal. Szeretnénk tudatosítani, hogy Auer Lipót Veszprémben született és magyar volt, amit sokan nem is tudnak, hiszen fiatal korában elkerült a városból, már huszonévesen katedrát kapott a szentpétervári konzervatóriumban, ahol a híres Henryk Wieniawski utóda lett és ő vezette a hegedűsképzést. Az orosz hegedűiskolát ő tette naggyá. Magyarországon még zenekedvelő körökben sem közismert, hogy micsoda szaktekintély volt, egyébként karmesterként is nagy sikereket aratott, nem csak hegedűművészként. Igazából ezzel tudnék válaszolni arra a kérdésre, hogy hogyan állt össze a koncepció és a meghívott művészek hogyan kapcsolódnak Auerhez. Aki végigolvassa a programfüzetet, láthatja, sok orosz származású művész lesz a vendégünk és a műsorválasztásban is érezhető az orosz vonal, hiszen Szentpéterváron élt és dolgozott Auer Lipót több mint öt évtizeden keresztül olyan művészbarátokkal körbevéve, mint például Glazunov és Csajkovszkij. Ezeknek a neveknek hallatán azért az ember végiggondolja, hogy akkor kiről is van szó, ki is volt Auer Lipót? Olyan zseniális hegedűművészeket nevelt, mint Jascha Heifetz, aki a világ első számú hegedűse volt, az etalon, akihez mindenki mérte magát, még Vladimir Horowitz is, akinek zongorakoncertjein tombolt a közönség, ő is azt mondta, hogy ő nem Jascha Heifetz, ő nem tud olyan tökéletesen zongorázni, mint ahogy Heifetz hegedül. Sok más híres tanítványa is volt, kiemelhetem Efrem Zimbalistot, Nathan Milsteint például. Többen koncertmesterként dolgoztak közülük, vagy tanítottak Oroszországban illetve Amerikában, mivel Auer, aki a cár hegedűse volt, a szentpétervári forradalom után Amerikába menekült, ahol tárt karokkal várták.

– Segített Auer neve a világsztárok meggyőzésében, hogy ideutazzanak?

– Nagyon is. Az etalon, a szenzációs Borogyin Vonósnégyes például, először azt üzente a menedzsere által, hogy augusztus elején semmilyen fellépést sem vállalnak, mert az a pihenésé, amit a családdal töltenek a következő koncertszezonra felkészítő intenzív próbaidőszak előtt. De én nem hagytam annyiban, elmagyaráztam nekik, hogy ez nem egy fesztivál a sok közül, hanem az első Auer-fesztivál. Éppen Sanghaiban koncerteztek, amikor felhívtam őket, utána átbeszélték a dolgot és visszaüzenték, természetesen mindennek ellenére jönnek, mert Auert tisztelik. De említhetném Mischa Maisky gordonkaművészt, aki szintén az Auer hívószóra talált egy szabadnapot a naptárjában. Külföldön nagyon sok tisztelője van és most már azt is kezdik megtanulni, hogy magyar.

– Óriási munka egy ilyen nagy fesztivál megszervezése, nagy energiákat von el az alkotó munkától. Miért érzi úgy, hogy Auerről nem szabad megfeledkezni?

– Az ember, ahogy idősödik, egyre fontosabbak a gyökerek, a hagyományok, illetve, hogy mi mit hagyunk a fiatalokra. Egy idő óta egyre jobban foglalkoztat engem Auer, aki friss fuvallatként tört be a komolyzene világába és innen indult Veszprémből. Munkatársaimmal megpróbáljuk elérni azt, hogy Veszprém magáénak érezze a zseniális zenészt és pedagógust. Már több lépés történt előttem is. Rakos Miklós például komoly kutatásokat folytatott vele kapcsolatosan, Nagy Károly pedig korábban szervezett egy Auer-fesztivált, illetve az ő szorgalmazására készítette el Kő Pál az Auer-reliefet, ami a veszprémi vár panteonjában látható, a tűztorony alatt. Készült egy emléktábla az Auer-ház falán. Nagyon támogatta Káté István, a Csermák zeneiskola egykori tanára is a város világhírű szülötte megismerésének gondolatát. S akkor utána jött rendező-operatőr barátom, Bárány László az ötlettel, hogy csináljunk filmet Auer életéről, hiszen olyan izgalmas, kalandos volt. Így készült el négy-öt évvel ezelőtt az az egy órás tévéfilm, amit már nagyon sok csatorna bemutatott, dvd-n is megjelent, sőt blueray disc-en is. Könyvet is kiadtunk Auer Lipótról, az pedig egészen természetes volt, hogy mesterkurzusokat tartsunk, amiket interneten is közvetítettünk webinárium formájában. Ezután úgy gondoltam, eljött az ideje egy nemzetközi Auer-hegedűfesztivál megalapításának.

– Ön kinek a koncertjét várja legjobban?

– Mindenkiét, hiszen mindenkit én hívtam meg. Az egyik nagy pillanat egészen biztosan a Borogyin Vonósnégyes estje lesz, akik az orosz kamarazenei irodalom előadásának az etalonjai, mindenképpen hallani kell, ők hogyan játsszák például Csajkovszkijt, hogy mi az az orosz vonal, az orosz hang, ami az ő tolmácsolásukon átüt. Nagyon várom továbbá Misha Maiskyt, a világklasszis csellistát. Izgalmas lesz Mark O’Conor őrületes virtuóz gálaestje, aki amerikai színt hoz Veszprémbe. De említhetem Baráti Kristófot, aki a mai magyar zenei élet egyik ékköve, fantasztikus karrier van már most mögötte, unikum, ahogyan ő játsszik. Élmény lesz hallani a fiatal művészeket, köztük Szasa Rozsgyensztvenszkijt, akit Jeremy Menuhin, a nagy Yehudi Menuhin fia fog kísérni. vagy említhetném Valerij Szokolovot, aki szintén világsztár. De olyan kedves, Veszprémbe visszatérő vendéget is szeretnék kiemelni, mint Roby Lakatos, aki a jazz műfajában utolérhetetlen. Már többször játszottunk vele. Itt mondom el, hogy a Mendelssohn Kamarazenekar az Auer-fesztivál rezidens zenekara, több vendégművésszel együtt is fellépünk. A rendezvény fontos vonulata a fiatalok támogatása, a legkisebbektől a legnagyobbakig, a Gárdonyi Kamarazenekartól az Auer Ifjúsági Szimfonikusokig. Utóbbit Csaba Péter vezényli és Banda Ádám lesz a szólistája. A Gárdonyi szintén Veszprém büszkesége, hiszen az országos zenekari versenyen mindig első helyezést ér el az együttes, őket mindenképpen be kellett emelni a fesztivál műsorába. De itt a helye az Anima Musicae kamarazenekarnak is, amely szép jövő előtt áll.

 Bartuc Gabriella

Kép: Kováts Péter hegedűművész, fesztiváligazgató. Veszprém felkerül a komolyzenei világtérképre (Fotó: Nagy Lajos)