Tiszatájonline | 2021. október 9.

Egyszerűen öröm hallgatni

MAGYAR BANDA: 12 BETYÁR
Finoman szólva is némi kétkedéssel fordultam egy olyan produkció felé, amely bevallása szerint „az autentikus népzenét a megszokottól eltérő szemszögből” kívánja bemutatni. Ilyen mondatok olvasása kapcsán orbitális tévedések és véget nem érő definíciós viták rémlenek fel bennem a világ- és népzene mibenlétéről. A zenekar tagjai azonban mást ígértek, és hál’ Istennek nem kellett csalódnom… – PIPCZ ILLÉS AJÁNLÓJA

MAGYAR BANDA: 12 BETYÁR

Finoman szólva is némi kétkedéssel fordultam egy olyan produkció felé, amely bevallása szerint „az autentikus népzenét a megszokottól eltérő szemszögből” kívánja bemutatni. Ilyen mondatok olvasása kapcsán orbitális tévedések és véget nem érő definíciós viták rémlenek fel bennem a világ- és népzene mibenlétéről. A zenekar tagjai azonban mást ígértek, és hál’ Istennek nem kellett csalódnom.

Már az album felütése is megnyugtatott, hogy itt nem radikális kísérletezésről lesz szó: a kömörői összeállítás hihetetlenül feszes lett, amit annak is köszönhet, hogy a zenekar nem akarta négy és fél percbe sűríteni a tájegység jellegzetes táncait, hanem szinte kizárólag friss csárdást játszanak. Végig kitart a lendülete, egyszerűen öröm hallgatni az elsőtől az utolsó másodpercig. Érthető hát a szerkesztői döntés, hogy a lemez elejére kerüljön ez a válogatás, ám ennek hátulütője, hogy elképesztően magasra tette a lécet az utána következő számoknak. Többnyire azonban vették az akadályt.

A bölcskeiben megjelenő szárnykürt izgalmas, balkáni beütést ad a hangzásnak. A kalotaszegi hajnali gyönyörűen szól a két hegedűn, és a legényesek sem csak az untig ismert dallamok fantáziátlan felmondása. Számomra nagyon kedves a szentesi összeállítás, mivel a dél-alföldi régió a mai táncházak mostohagyermekei közé tartozik. Itt azonban egy komplett zenekar idézi meg a lemez címét is ihlető betyárvilág hangulatát. A széki szokatlan hangszerelése egyáltalán nem elrugaszkodott: kifejezetten jól szólnak furulyán a négyesek, sajátos hangulattal. Az utolsó darab, amely Árvai Sándor, a Hortobágy egyik örökös pásztorának tiszteletére készült, méltó zárása a lemeznek feszességével és virtuozitásával.

A technikai minőség garantálható volt, a zenekar tagjai ugyanis kivétel nélkül a Zeneakadémia falai közül kerültek ki – hárman közülük ez évben diplomáztak. Solymosi Máté, aki a Cimbalibandből már ismert lehet, illetve Szilágyi Márton remekül kihasználják a két hegedű nyújtotta lehetőségeket, kiválóan játszanak együtt. Fekete Márton „Kispuma” (brácsa, kontra) és Zimber Ferenc (cimbalom) már régebb óta jelen vannak a színtéren, számtalan formációban bizonyítottak már, és itt sem okoznak csalódást, ahogy Tóth Máté bőgőjátékára sem lehet panasz. A zenekar vezetője ifj. Szerényi Béla, akinek muzikalitásához kétség sem fér, viszont ha negatívumot is ki kell emelnem, az hozzá kapcsolódik: felüdülés ugyan férfi énekest hallgatni a mai felhozatalban, ám összességében tekintve az ének némileg elmarad a hangszerek mögött.

Tagadhatatlan azonban, hogy egy izgalmas lemezzel lettünk gazdagabbak, és remélem, hogy a jövőben hallhatunk még a zenekar felől.

Pipicz Illés

Magyar Banda: 12 betyár

Fonó, 2021

FA 468-2

5 998048 546824

2500 Ft