tiszatáj | 2020. március 29.

Kurtág György: Kafka-töredékek, Op. 24

KORMÁNYOS ÁKOS AJÁNLÓJA

Kurtág György: Kafka-töredékek, Op. 24
Szoprán: Beatrice Binda
Hegedű: Lorezno Groli

KORMÁNYOS ÁKOS AJÁNLÓJA

Az új típusú koronavírus terjedése miatt. A legtöbben home office-ba, házi karanténba kényszerülünk. Szerencsére a világ galériái, múzeumai digitális formában megnyitották kapuikat az otthon ragadt emberek előtt. Ebben az időszakban elővehetjük könyveinket, amelyekről már rég lemondtunk hétköznapi teendőink miatt. Azonban ne feledkezzünk meg a klasszikus zenéről sem. Most lehetőségünk van olyan darabokat megismerni, amelyek idáig a napi pörgés miatt nem fértek bele életünkbe. A Tiszatájonline oldalán Kormányos Ákos ajánl 3-4 naponta klasszikus zenét.

Kurtág György: Kafka-töredékek, Op. 24

Szoprán: Beatrice Binda

Hegedű: Lorezno Groli

Kurtág György nemrég töltötte életének 94. életévét. Nem csak a magyar, de a nemzetközi zenekultúra legnagyobbjai között ünneplik. Tanulmányait a pesti Liszt Ferenc Zeneakadémia növendékeként végezte. Az 56-os forradalom után Párizsban töltött két évet ezek után pedig bejárta a világot. Közeli barátságot ápolt a szintén világhírű Ligeti Györggyel. Élete során saját bevallása szerint többször küzdött depresszióval, aminek hatására terápiába kezdett járni Marienne Steinhez. A művészetterápiával is foglalkozó szakember komoly hatást gyakorolt zenéjére.

Kurtág kiemelkedően fontos viszonyt ápol az irodalommal. Komponált zenét Pilinszky, József Attila, Tandori és Kafka szövegekre is. Ezeket gyakran töredékeknek nevezi. Beckett színdarabjai is hatottak művészetére. Két éve, 2018-ban fejezte be A játszma vége c. operáját, melyet Beckett azonos című drámája ihletett. A szerző a darabért Artisjus díjat kapott.

Kormányos Ákos