Tiszatájonline | 2020. március 22.

Edward Elgar: E-moll csellóverseny Op. 85

KORMÁNYOS ÁKOS AJÁNLÓJA
Előadja a Londoni Filharmonikus Zenekar
Szólista: Jacqueline du Pré
Vezényel: John Barbirolli

KORMÁNYOS ÁKOS AJÁNLÓJA

Az új típusú koronavírus terjedése miatt. A legtöbben home office-ba, házi karanténba kényszerülünk. Szerencsére a világ galériái, múzeumai digitális formában megnyitották kapuikat az otthon ragadt emberek előtt. Ebben az időszakban elővehetjük könyveinket, amelyekről már rég lemondtunk hétköznapi teendőink miatt. Azonban ne feledkezzünk meg a klasszikus zenéről sem. Most lehetőségünk van olyan darabokat megismerni, amelyek idáig a napi pörgés miatt nem fértek bele életünkbe. A Tiszatájonline oldalán Kormányos Ákos ajánl 3-4 naponta klasszikus zenét.

 

Edward Elgar: E-moll csellóverseny Op. 85
Előadja a Londoni Filharmonikus Zenekar
Szólista: Jacqueline du Pré
Vezényel: John Barbirolli

Edward Elgar brit zeneszerző. Bár tipikus angolnak szokás gondolni, zenéjére a kontinentális Európa sokkal inkább hatott, mint a szigetország kultúrája. A britek mégis a nemzeti egység egyik fontos alakjaként tekintenek rá. Az e-moll csellóverseny 1919-ben íródott, témája sokak szerint az első világháború és annak következménye, az egész emberiséget érintő veszteség. Az ősbemutatóra 1919-ben, Londonban került sor, kimenetele katasztrófa volt. A szólista Felix Salmond nem kapott elég időt a felkészülésre. A zenekarban azonban már akkor ott ült csellistaként John Barbirolli, aki később dirigensként hatalmas sikerre vitte a darabot és a jelen felvételen is ő vezényel.

Jacqueline du Pré a legnevesebb csellisták egyike. Brit származású, saját elmondása szerint négyévesen találkozott először csellóval. Már fiatal korában nagy sikereket ért el, jogosan. Tizenévesen a legnagyobbakkal játszott. Tízévesen vette észre először, hogy ujjai felett kezdi elveszíteni a kontrollt, tizenkétéves volt, amikor Sclerosis Multiplex kórral diagnosztizálták. Karrierje éppen elkezdődött amikor egy az egész életét megkérdőjelező betegséget ismertek fel nála. Huszonnyolc éves koráig csellózott aktívan és ma a világ leghatalmasabb csellistái között ünnepeljük. Negyvenkét évesen hunyt el. Saját elmondása szerint, élete során bár rengeteg darabot vitt komoly sikerre, Elgar e-moll csellóversenye foglalkoztatta leginkább. Valóban különös kapcsolatot ápolt a művel. Elgondolkodtató, a tragikus sorsú csellista és a tragikus sorsú Európáról szóló darab egymásra találása.

Kormányos Ákos