Tiszatájonline | 2020. április 14.

Antonín Dvořák: h-moll csellóverseny no. 2 op. 104

KORMÁNYOS ÁKOS AJÁNLÓJA

Előadja a Londoni Filharmonikus Zenekar
Szólista: Jacqueline du Pré
Vezényel: Daniel Barenboim

KORMÁNYOS ÁKOS AJÁNLÓJA

Az új típusú koronavírus terjedése miatt. A legtöbben home office-ba, házi karanténba kényszerülünk. Szerencsére a világ galériái, múzeumai digitális formában megnyitották kapuikat az otthon ragadt emberek előtt. Ebben az időszakban elővehetjük könyveinket, amelyekről már rég lemondtunk hétköznapi teendőink miatt. Azonban ne feledkezzünk meg a klasszikus zenéről sem. Most lehetőségünk van olyan darabokat megismerni, amelyek idáig a napi pörgés miatt nem fértek bele életünkbe. A Tiszatájonline oldalán Kormányos Ákos ajánl 3-4 naponta klasszikus zenét.

Antonín Dvořák: h-moll csellóverseny no. 2 op. 104

Előadja a Londoni Filharmonikus Zenekar
Szólista: Jacqueline du Pré
Vezényel: Daniel Barenboim

Jacqueline du Pré életéről és zenei munkásságáról az előző ajánlások között már ejtettem néhány szót. Dvořák a h-moll csellóversenyt New Yorkban írta, már világhírű zeneszerzőként. A csellóverseny egy közkedvelt forma, Dvořák géniuszának bizonyítéka többek között az is, hogy ez a darab ki tudott emelkedni a számos csellóra írt mű közül. A világ legnagyobb csellistái, szinte mind játszották a darabot.

A jelen előadás 1968-ban hangzott el és a Csehszlovák népnek dedikálták, miután a Szovjetunió megszállta az országot. A felvétel azért is különleges, mert du Pré egyik húrja elszakad a darab második felében. Ez természetesen előfordul a hangversenyeken. Megfigyelhetjük azt a mérhetetlen profizmust, amit a zenekar, a karmester, a szólista és a rádió közvetítő végrehajt.  Jacqueline du Pré pedig ahogy a legnagyobbak egyikétől elvárható, ugyanabban minőségben, érzelemvilágban, hangszínben folytatja az előadást.

Kormányos Ákos