tiszatáj | 2021. június 26.

Zeneünnep fényorgiával

AJÁNDÉKKONCERTTEL NYITOTT A 90 ÉVES SZEGEDI SZABADTÉRI JÁTÉKOK
Hőségrekordot hozó nap végén rendezték meg csütörtökön a Dóm téren a  szimfonikusok hagyományos ajándékkoncertjét, ezzel megkezdődött a 90 éves Szegedi Szabadtéri Játékok idei fesztiválszezonja… – HOLLÓSI ZSOLT BESZÁMOLÓJA

AJÁNDÉKKONCERTTEL NYITOTT A 90 ÉVES SZEGEDI SZABADTÉRI JÁTÉKOK

Hőségrekordot hozó nap végén rendezték meg csütörtökön a Dóm téren a  szimfonikusok hagyományos ajándékkoncertjét, ezzel megkezdődött a 90 éves Szegedi Szabadtéri Játékok idei fesztiválszezonja.

A 2003-ban még egy intézményként működő Szegedi Nemzeti Színház és Szabadtéri Játékok frissen kinevezett igazgatójának, Székhelyi Józsefnek az ötlete volt, hogy a New York-i Central Park népszerű, ingyenes hangversenyei mintájára rendezzenek a Dóm téren is ajándékkoncertet. A színművész-direktor azt szerette volna, hogy azok a szerényebb jövedelmű családok, nyugdíjasok is eljuthassanak nyaranta legalább egyszer a fesztiválra, akik nemigen tudták megfizetni a dél-alföldi bérekhez képest borsos jegyárakat. A kezdeményezéshez csatlakozott Gyüdi Sándor igazgató-karnagy és az általa vezetett Szegedi Szimfonikus Zenekar. Az ötletből nem várt nagy siker lett. Ha jól számolom, az idei már a tizenkilencedik ajándékkoncert volt, és akadtak olyan évek, amikor annyira vonzó programot sikerült kitalálni, hogy teljesen megtelt a lelátó, ezért százak hallgatták a nézőtér mellől és az árkádok alól is a szimfonikusok játékát. Egyszer-kétszer az esős időjárás alaposan megtréfálta a publikumot és az előadókat, nem így most, csütörtök este, amikor a muzsikusoknak és a közönségnek is inkább az jelentett kihívást, hogy a hőségrekordot hozó nap után a Dóm tér sajátos mediterrán mikroklímája miatt még 21 óra után is bőven 30 fok felett maradt a hőmérséklet.

Az idei hangverseny egyben az 1931-ben indult nyári fesztivál nyitó előadása is volt, ezért a hagyományok szerint a Himnusz közös eléneklésével indult az este, majd a hagyományőrző zászlóvivők kíséretében színpadra lépő Botka László, Szeged polgármestere ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott: megható és örömteli érzés látni, hogy újra megtelt a Dóm tér.

– Talán soha nem vártuk annyira a szabadtéri játékok megnyitását, mint az idén. Tavaly ugyanis a járvány miatt le kellett mondani az előadásokat. Nem épülhetett meg a Dóm tér gyönyörű színpada és Magyarország legnagyobb nézőtere sem. Ezekben a hónapokban ráébredtünk arra is, hogy mennyire fontosak nekünk ezek a közös élmények. Ez az évad nemcsak azért különleges, mert tavaly nyáron szünet volt, hanem azért is, mert az idén 90 éves a Szegedi Szabadtéri Játékok, amely kilenc évtized alatt – köszönhetően a nagyszerű alkotóknak – Európa és Magyarország egyik leghíresebb nyári színházává vált. Az idei évad is különleges lesz, minden múzsa visszatalál a színpadra – hangsúlyozta a polgármester.

Botka László végül sikeres évadot kívánt, majd a jubileum alkalmából átadta Barnák Lászlónak, a Szegedi Nemzeti Színház és Szabadtéri Játékok főigazgatójának a város emlékplakettjét.

Az idei ajándékkoncertre majdnem teljesen megtelt a négyezres nézőtér. Bár a lelátóra csak azokat engedték be, akik védettségi igazolványt tudtak felmutatni, a hangosbemondó arra figyelmeztetett: a maszk használata ajánlott. Ehhez képest alig néhány tucat nézőn láttunk maszkot, amit a fullasztó melegben talán nehéz is lett volna elviselni.

A Szegedi Szimfonikus Zenekar orosz esttel készült. A hangverseny első részében Gyüdi Sándor vezényletével Glinka Ruszlán és Ludmilla nyitánya, majd Muszorgszkij Éj a kopár hegyen című zenekari hangversenyfantáziája, végül Csajkovszkij Rómeó és Júlia nyitányfantáziája csendült fel – utóbbi talán a legismertebb komolyzenei slágerek közé tartozik annak is köszönhetően, hogy régebben a jégtáncosok is gyakran választották aláfestő zenének. Az est második részében egy jellegzetesen orosz zenemű, Muszorgszkij Egy kiállítás képei című zongoraciklusának Maurice Ravel nevéhez fűződő zenekari feldolgozása hangzott el a jövő hónapban 84. születésnapját ünneplő Pál Tamás dirigálásával.

Az idei ajándékkoncertet az is különlegessé tette, hogy a mórahalmi Kolo Kulturális Központ, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar és a szabadtéri összefogásával elindított Hármashangzat Freskó Program részeként a felcsendülő zeneművek alatt Bordos László Zsolt animációs rendező elképzelései alapján valóságos fényorgiát vetítettek a dóm homlokzatára. A székesegyház díszítőelemeit, a rózsaablakot, a szobrokat, a főbejárat sátortetejét, a tizenkét apostolt ábrázoló mozaikképeket és a boltíveket a zenéhez stílusosan alkalmazkodó, dinamikus, színes fényjátékkal tették filmszerűen mozgalmassá. A közönség vevő volt a vizuális és a zenei élmény ötvözetére, vastapssal, dobogással hosszan ünnepelte az ajándékkoncert közreműködőit.

Hollósi Zsolt

A szerző fotói