Tiszatájonline | 2023. január 23.

Színdarabbá bővített Okuláré Projekt jelenet

JÖN AZ EGÉSZ ESTÉS VILLÁMRANDI!

A Covid járvány vége felé kapott új lendületet az eredetileg Ilyés Lénárd által életre hívott, országos méretű Okuláré Projekt, egy alulról jövő irodalmi/drámai kezdeményezés. Korábban az volt a szokás, hogy meghívtak három, kortárs szerzőt, akik egy hívószó mentén írtak egy kevés szereplős, általában 15-20 perces színpadi jelenetet, és egy beszélgetést követően a közönség helyben, a helyszíneken dönthette el, kié a legjobb mű. 2021 ősze óta nyilvános pályázat mentén bárki beküldheti írását, és sokan élnek is ezzel a lehetőséggel.

Azóta egy nagyon lelkes fővárosi szervezet, a Fiatal Drámaírók Háza, és annak csapata, Horváth Benji vezetésével vette a kezébe a irányítást (az Ilyés Lénárd vezette METRO WORKS színházművészeti szabadiskolával közösen), és a projekt folyamatosan fejlődik, illetve a szervezők is új ötletekkel jelentkeznek. Korábban Pinthér Anna gondolta úgy, hogy az Okuláré keretében bemutatott, En Passant címet viselő írását színdarabbá fejleszti, amit december 21-én mutattak be a Trafóban, Elrejteni Giorgos Giannopoulost címmel. Most pedig egy másik nyertes művet, Nagy-Szakmáry Attila Villámrandi című írását bővítik ki egész estés előadássá és mutatják be január 27-én a MU színház kistermében. Mi most az utóbbi előadásról beszélgettünk, amellyel kapcsolatosan később az sem kizárt, hogy országjárásba kezdenek, ez azonban több tényezőn is múlik.

,,Van-e esélye két embernek egy olyan világban, ahol a párkapcsolatokat a Párka szövi egy applikáción keresztül? Ha van esélyük, akkor az a rendszer miatt van vagy a rendszer ellenére? Egymásra találhat-e a rendszerből kiábrándult Tekla és az algoritmusokban a végtelenségig bízó Gyula? Jöhet-e derült égből villámcsapás?” – ez a fiktív, sőt, utópisztikus története Nagy-Szakmáry Attila Villámrandi című, eredetileg drámajelenetének, amely 2022 őszén óriási sikert aratott országszerte, sőt, határainkon túl is az Okuláré Projekt Kapás hívószavú fordulójában, és amelyet ezekben a napokban a szerző mellett a Klisé Társulat fejleszt egész estés darabbá. Ennek a bemutatója a MU Színház kistermében lesz, január 27-én. 

Részlet a Villámrandi szegedi előadásából (fotó: Szűcs Virág Natália)

A darabot a társulat két tagja, Lederhaas Miriam és Tóth Csongor rendezik. Mindketten a Freeszfe hallgatói, Miriam a Személyes színház képzésre, Csongor a Színház és performansz képzésre jár. Csongor a Tiszatájnak elmondta, már júniusban, még a konkrét darab ismerete előtt megállapodott abban Benjivel, hogy a Kapás forduló egyik, továbbfejlesztett művét színpadra alkalmaznák. Bátor vállalásnak tartottam, mesélte Benji, de szerencsénk is volt, mert egyrészt a Villámrandit, a forduló abszolút győztesét egy nagyon kompakt darabnak tartottam, de olyannak is, ami fejleszthető, jól kiegészíthető teljes színművé. Vannak olyan okulárés szövegek, amik saját kompaktságuk miatt nehezebben lennének bővíthetők. Azt is hozzátette, a munkafolyamatok megkezdése óta neki is most volt alkalma együtt leülni Attilával és Csongorral, és most hallja, hogy haladnak.

Nagy-Szakmáry Attila rendszeresen jelen van a Klisé társulat Villámrandi próbáin (fotó: Nadrai Zita)

Gördülékeny a munka, mesélte Csongor, és valóban igaz, hogy ez egy jól fejleszthető darab, a társulatnak nagyon tetszik, nem csak a szöveg, hanem az a munkatempó és stílus, amiben és ahogyan Attila dolgozik. Amilyen ötleteket ő hozott, azt mindig lepróbáltuk, impro stílusban. Minden fél számára így már kiderült, mennyire odaillő a szöveg stílusa, mennyire könnyű azt előadni a szereplőknek. Azt is elmondta, azért rendezik ketten a darabot, mert így tudják egymás rendezői ötleteit is ellenőrizni, kontrollálni, el szeretnék kerülni, árulta el azt, hogy nagyon hierarchikus legyen a társulaton belüli viszony, mindenkinek számít a véleménye a csapaton belül.

Próbálják a jelenetből darabbá alakított Villámrandit (fotó: Nadrai Zita)

Valóban közös alkotófolyamatról van szó, árulta el Nagy-Szakmáry Attila, hiszen folyamatosan küldtem és küldöm az újabb ötleteket, aktuálisan ezekben a napokban is. Amikor elkezdtük az alkotó folyamatot, három különböző történetszálon is gondolkodtunk. Eredetileg, ahogy olvasható is, Tekla és Gyula egy, a központ által kiadott applikáción keresztül ismerkedik meg egymással, ám első találkozásuk nem zökkenőmentes. Gondoltunk arra, hogy a kibővített verzióban esetleg egy másik nő kerülne a képbe, akivel nagyon összeillenének, ellentétben Teklával, de az is ötlet volt, hogy mi lenne, ha ebbe az utópisztikus világba, ahol mindent központilag határoznak meg, gyereket vállalna a két szereplő, ami újabb bonyodalmak forrása is lehetne. Végül azonban ezeket elvetettük, meséli az író, és olyan szálat hoztunk be, hogy megjelenik, további ellenőrzések végett két ember ettől a bizonyos Párka nevű központi szervezettől. 

Nagyon bíztató az érdeklődés nagysága az előadás iránt. Ma (január 15-én készült az interjú – B. T.) már csak 4 szabad jegy van az 50 fős MU Színház kistermébe, árulta el Benji. A termet a társulat egyik ,,mentora”, Nyáry Pál bocsátotta a rendelkezésükre, és ez az első darab, amit önállóan, nélküle készítenek, ezért is izgalma ez a vállalkozás a Klisének, tette hozzá Csongor. Benji emellett elárulta, hogy nagy köszönettel tartoznak a Káva Kulturális Műhelynek és művészeti vezetőjüknek, Takács Gábornak.

Horváth Benji Győrött, az Okuláré Projekt eseményén (fotó: Kiss Artúr Dániel)

S hogy lesz-e folytatás, esetleg országjárás, az Okuláré Projekthez hasonlóan? Egyrészt szeretnének további, budapesti helyszíneken is fellépni, másrészt viszont, ha van olyan helyszín az országban, ahol el tudnák játszani a darabot, akkor mindenképpen mennének. Hogy ez a folyamat mennyire menedzselhető, azt majd a gyakorlat fogja kiadni. Ami biztos, hogy a későbbiekben a Villámrandin kívül szeretnénk több előadást is megvalósítani, ha van rá lehetőség. 

Folyamatos fejlesztésekben gondolkodik a Fiatal Drámaírók Háza

Nagyon jó döntésnek bizonyult, hogy megnyitottuk mindenki számára a lehetőséget, hogy az Okuláré Projekt keretén belül az egyes fordulókra műveket adjon be, és szakítottunk azzal a gyakorlattal, miszerint visszahívtuk az előző forduló nyertesét, mert ez sok technikai nehézséggel járt, árulta el Benji. Ma már állandósult, hogy minden egyes fordulóra 30-35 pályamű érkezik be, ezek között rengeteg jó és kiváló minőségű mű található. A pályázatok pedig folyamatosak, és úgy gondoltuk, hogy az, hogy győztes darabokat, amik jól továbbfejleszthetők drámaként és nem ,,csupán” drámai jelentként, színre visszük, lehetne egyfajta díjazás. Benji azt is elmondta, hogy éppen az interjú után döntik el és hozzák majd nyilvánosságra, hogy a Mítosz hívószavú körben a legjobb 6-ból melyik az a 3 mű, amelyik majd bemutatásra kerül (a cikk megírásának pillanatában már tudjuk, hogy ezek Ladnai Loránd: Animalitas Animae; Micsinai Dominik: Banyatank, valamint Novák Csilla: Hangok című írásai – B. T.)

A felolvasóesteket 10 hazai helyszínen (Budapesten a Trafóban és a MANYI-ban, valamint Szegeden, Debrecenben, Győrött, Sopronban, Badacsonytomajon, Hódmezővásárhelyen, Tapolcán, Egerben) valamint külföldi magyar közösségek (Jeruzsálem, Tel-Aviv, Marosvásárhely, Berlin, Japán, Kolumbia, Washington DC., Calgary) szervezésében rendezték és rendezik meg. 

Győrött is a Villámrandi nyerte a KApás fordulót

Benji a jövőbeli tervekről azt is elárulta, hogy szeptemberben szerveznének Budapesten egy Fiatal Drámaírók Fesztiválját (az elnevezés talán kissé csalóka, a fiatal itt nem szó szerint az írók életkorára vonatkozik – hiszen például Nagy-Szakmáry Attila sem huszonéves már, és több jelentkező író is elmondhatja ezt magáról – hanem esetleg írói munkásságuk időtartamára – B. T.), ahol több, nyertes művet is bemutatnának. Ez azonban még csak tervezési szakaszban van.

Boros Tamás


Nagy-Szakmáry Attila – Klisé Társulat – Fiatal Drámaírók Háza: Villámrandi

Szereplők:

Tekla – Sajti Kinga
Gyula – Szabó Bence
Imola – Király Cintia
Henrik – Józsa Bence

Rendezte: Lederhaas Miriam és Tóth Csongor

Írta: Nagy-Szakmáry Attila

Helyszín: MU Színház kiterme

Időpont: 2023. január 27.