tiszatáj | 2021. június 1.

Szegedi Szabadtéri Játékok, 2021

ÚJ FORMÁBAN, ÚJ IGAZGATÓVAL, RÉSZBEN A RÉGI PROGRAMMAL
Előfordult már, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékoknak és a Szegedi Nemzeti Színháznak ugyanaz volt a vezetője. Pár év különélés után az önkormányzat idén tavasszal ismét az összeköltözés mellett döntött, ám ezúttal a színház főigazgatójának, Barnák Lászlónak a hatáskörét terjesztette ki a szabadtérire. Vele az idei, félig megörökölt évadról és hosszabb távú terveiről beszélgettünk… – MÁROK TAMÁS INTERJÚJA

ÚJ FORMÁBAN, ÚJ IGAZGATÓVAL, RÉSZBEN A RÉGI PROGRAMMAL

Előfordult már, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékoknak és a Szegedi Nemzeti Színháznak ugyanaz volt a vezetője. A 90-es években Nikolényi István, az emlékezetes intendatúra-koncepció kidolgozója a Dóm térről foglalta el a Vaszy Viktor teret (amelyet akkor még nem is így hívtak), Korognai Károly és Székhelyi József pedig így örökölte meg a pozíciót. Pár év különélés után az önkormányzat idén tavasszal ismét az összeköltözés mellett döntött, ám ezúttal a színház főigazgatójának, Barnák Lászlónak a hatáskörét terjesztette ki a szabadtérire. Vele az idei, félig megörökölt évadról és hosszabb távú terveiről beszélgettünk.

– Egy kőszínház és egy nyári fesztivál elég más jellegű intézmény. Miben különböznek?

A színházi évad szeptembertől nyár elejéig tart, a fesztivál ideje pedig a nyár. Persze a Dóm téren sokkal nagyobb a színpad és a nézőtér is. Nyáron is két fő játszóhelyünk van, de a kisebbikbe, Újszegedre is többen férnek be, mint a Nagyszínházba, csaknem kétszer annyian. A színházban nagyon fontos a műfaji sokszínűség, egyszerre kell népszínháznak és városi színháznak lennünk. A szabadtéri alapvetően népszínház, s ez meghatározza a jövőt is. A színházba elsősorban a szegediek járnak, a szabadtérin viszont sok a turista. Aki eljön egy Dóm téri előadásra, az esetleg eltölt itt egy éjszakát, más kulturális programokat is meglátogat, kiállítást néz, kimegy a Vadasparkba, benéz a Múzeumba, fürdőzik, ebédel, vacsorázik. A program összeállításakor a turistavonzó képesség is fontos szempont. De ez nem mond ellent annak, hogy neves rendezők hozzanak létre olyan magas színvonalú produkciókat, amelyek fölkeltik a nézők érdeklődését.

– Ezt az évadot menet közben vette át. Mi az, amit megtartott és min változtatott?

A tavalyi nyári programot a pandémia már erősen befolyásolta. A Dóm téri produkciókat le kellett mondani és azok átkerültek az idei évre. Miközben az újszegedi előadások jó része megvalósult. Ezért lényegében átvettem ezt a programot. Annyit változtattam, hogy Újszegeden nem Verdi Traviatáját fogjuk játszani, hanem a színházban idén elmaradt Mozart-operát, a Szöktetés a szerájból-t.

– A Dóm téren újdonság a Puskás- musical. A bemutatóra eljön foci-, és puskásrajongó miniszterelnökünk is?

Ezt nem tudom. Mindenkit szeretettel várunk!

– Már régen járt erre magas állami méltóság. 1990-ben Göncz Árpád nyitotta meg a Játékokat, 1991-ben Antal József miniszterelnök volt itt Hunyadi László előadásán, azóta azonban senki.

Ha eljön, szívesen látjuk! De nem csak a Puskás-musical került be a Sok hűhó semmiért című Shakespeare-darab helyére, de a Magyar Állami Népi Együttes is. Nagyon fontos, hogy magyar szerzők művei is megjelennek a Dóm téren.

– Puskás Ferenc – Bartók Béla és most már Karikó Katalin mellett – a legismertebb magyar a világon, színes egyéniség is volt, csoda, hogy eddig még nem írtak róla darabot.

A Puskás ősbemutatóját a Hősök terére tervezték és a Szabadtéri szállította volna a technikai eszközöket. Végül az Erkel Színházban valósult meg tavaly augusztus 20. környékén. Én láttam ezt a produkciót. Látványos, szórakoztató, nagyszabású zenés mű, amely kifejezetten illik a Dóm térre.

Egyébként is a musicalek a legnépszerűbbek. Eljátsszuk a Jézus Krisztus Szupersztárt is, amelynek 35 évvel ezelőtt ugyanitt volt a szabadtéri bemutatója. Érdekesség, hogy az akkori Jézus, Sasvári Sándor ismét föllép, most Pilátust fogja énekelni. Ezúttal a Madách Színház előadása érkezik hozzánk, a címszereplő Feke Pál lesz. Visszatérő produkció az Apáca show, amely korábban telt házakkal ment. Új bemutató lesz viszont a West Side Story Alföldi Róbert rendezésében…

– … aki a Szegedi Nemzeti Színházban is sűrűn megfordul, rendezőként és színészként egyaránt.

Igen, és a társulat több tagjának is főszerep jut a darabban, Ágoston Kati lesz Maria és Medveczky Balázs Bernardo, de benne lesz Borovics Tamás, Kárász Zénó és Sziládi Hajna is. Az összevonás kapcsán az a vágy is megvalósul, hogy a szegedi művészek több szerepet kapjanak a fesztiválon. Elérjük az a másik célkitűzést is, hogy legyenek közös produkciók, hisz a Szöktetés a színház produkciója lett volna, de most Újszegeden valósul meg. Az elmúlt időszakban alig lehetett élő operaelőadást látni. (Az Erkel Színházban csak egyetlen estén játszották Giordano André Chénier-jét M.T.) A nyár sem bővelkedik élő operaprodukciókban, ezért reméljük, hogy a műfaj rajongói közül sokan eljönnek. Az előadást egyébként Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője rendezte, és már nagy sikert aratott Debrecenben és Győrben is. A főszereplők között találjuk Kolonits Klárát és László Boldizsárt.

– Folytatódik a Molière-sorozat is.

Nagyszerű volt a Tartuffe-ben Parti Nagy Lajos új fordítása vagy inkább átköltése. Most a Scapin furfangjait láthatják majd a nézők, szintén az ő új szövegével. Újszegeden ezen kívül lesz két vendégprodukció, a Játékszín és a Veres 1 Színház egy-egy előadása. Lesz két dumaszínházas föllépőnk is: Kőhalmi Zoltán és Kiss Ádám.

– A Moliére-darabot Herczeg Tamás, a Szabadtéri előző igazgatója rendezi. Ezt azt jelzi, hogy az átadás-átvétel nyugodt légkörben folyt.

Igen, abszolút mértékben. Februártól folyamatosan tárgyaltunk a folyamatban lévő ügyekről és az átadás-átvétel zökkenőmentesen zajlott le. Május 1-től a Szabadtéri Játékok és a Reök-palota a Szegedi Nemzeti Színházhoz tartozik.

– Két nagy nézőteret kell megtölteni. Ez most, május vége felé hogy áll?

A pandémiás időszak nagyon rányomta bélyegét a jegyeladásokra. Amikor tavaly tavasszal bekövetkezett a zárás, akkor több, mint 400 millió forint értékben keltek már el jegyek. Ebből közel 300 millió értékben váltottak vissza. Aki bízott abban, hogy idén megtartjuk az előadásokat, az megtarthatta a jegyét, vagy ha olyanra váltott, ami időközben elmaradt, akkor most becserélheti. Még most is érzékelhető a bizonytalanság. Én azt megígérhetem, hogy előadásainkat mindig az aktuális szabályoknak megfelelően fogjuk megtartani, és az esetleges változásokról nyomban tájékoztatni fogjuk a nézőinket. Jelen állás szerint létszámkorlátozás nélkül lehet majd nézni az produkciókat és a maszk se lesz kötelező. Eddig a Dóm téren a belépők 34 %-a kelt el, Újszegeden pedig 12 %, de ez a szám elsősorban a változások és az újonnan bekerült előadások miatt alacsonyabb. Bízom benne, hogy a szám jelentősen nőni fog. Nem olyan sok fesztivál lesz ezen a nyáron. Hogy a szegedi meg tud valósulni, az már önmagában is kuriózum.

– A világháború előtt is kimaradt egy év, 1939 és 59 között pedig egyáltalán nem rendezték meg a Játékokat, tavaly szűkített évad volt, de a hagyomány mindig folytatódott.

Idén 90 éves a Fesztivál, hiszen legelőször 1931 nyarán voltak előadások a Dóm téren. Ez a legrégebbi színházi fesztivál, és erős üzenete van, hogy ilyen sanyarú időszakban is gazdag programmal valósul meg. A legtöbb színház csak ősszel kezd majd játszani. Az, hogy színészek, énekesek, muzsikusok, háttérmunkások, tervezők, rendezők, mintegy 1500 ember munkához jut, nagyon fontos a színházi szakmának. De nagyon fontos annak a többezer nézőnek is, aki hosszabb nélkülözés után ismét igazi színházi élményhez juthat.

– Hogy áll össze a költségvetés? Mennyire látszik most biztosnak?

A Szabadtéri korábban nagyon jó éveket produkált gazdaságilag, 2019-ben pedig a csúcsra volt járatva. Ebből keletkezett némi tartalék, amit most föl lehet használni. A város által biztosított fenntartói támogatás 2005 óta alig változott. Fontos bevételi forrást jelentenek a pályázati bevételek. Ezeknek a pályázatoknak az eredménye napokon belül kiderülhet. Az elmúlt időszakban ebből évente mintegy 300 milliós bevétel érkezett, és nagyon bízunk benne, hogy egy hasonló összeget idén is megkapunk. Reális esély van rá, hogy az évad anyagilag is egyensúlyban legyen.

Márok Tamás