tiszatáj | 2015. augusztus 29.

Rejtő Jenő a Békéscsabai Jókai Színházban

Augusztus utolsó hetében már három őszi bemutatón dolgozik keményen a Jókai Színház társulata. Shakespeare és Pozsgai Zsolt darabjának előkészületei még a nyár elején elkezdődtek, a Tévedések vígjátékát és A szűz és a szörny premierjét szeptemberben láthatja a közönség. Október 2-án Rejtő Jenő regényeinek szerelmeseit örvendezteti meg a teátrum: a Vesztegzár a Grand Hotelben című kalandregény ihlette Hamvai Kornél drámáját […]

MINŐSÉGI SZÓRAKOZTATÁS REJTŐVEL

Augusztus utolsó hetében már három őszi bemutatón dolgozik keményen a Jókai Színház társulata. Shakespeare és Pozsgai Zsolt darabjának előkészületei még a nyár elején elkezdődtek, a Tévedések vígjátékát és A szűz és a szörny premierjét szeptemberben láthatja a közönség. Október 2-án Rejtő Jenő regényeinek szerelmeseit örvendezteti meg a teátrum: a Vesztegzár a Grand Hotelben című kalandregény ihlette Hamvai Kornél drámáját, amelyhez Darvas Benedek komponált zenét, Varró Dániel írta a dalszövegeket. Szente Vajk hangsúlyozta: örömmel jött haza Békéscsabára, hogy megrendezze az előadást. 

Seregi Zoltán köszöntötte a darab első olvasópróbájára augusztus 25-én a Vigadóban összegyűlt művészeket, alkotókat, közreműködőket, külön Szente Vajk rendezőt itthon, szülővárosában, ahol 25 évvel ezelőtt játszott a Légy jó mindhalálig legendás gyermekcsapatában. A megbízott igazgató másodikként Szorcsik Viktória színművészt üdvözölte, aki Odette Defleur belga direktrisz szerepét alakítja majd, végül Erdélyi Adrienn rendezőasszisztenst. A darabválasztással kapcsolatban Seregi Zoltán két szempontot emelt ki.

–   A Rejtő-regény zenés változata a minőségi szórakoztatás jegyében kerül színre; sosem adtuk olcsón, könnyen magunkat, a bemutatóinkat, ezután sem fogjuk. A közönség színvonalas kiszolgálása mellett a másik fontos törekvésünk, hogy a bemutató valóban a társulatra épüljön, hogy a színház minél több tagja minél jobb szerepeket kapjon, és ezáltal a próbafolyamatok, előadások során minden színész, tervező, alkotó, közreműködő minél többet fejlődjön.

Nem ez az első alkalom, hogy Rejtő jellegzetesen humoros, izgalmas művei más műfaj szerzőire is hatottak; a Vesztegzár a Grand Hotelben, az egyik legismertebb regény filmváltozatát 1963-ban mutatták be A meztelen diplomata címmel. A láthatatlan légiót a Bartók Színpad játszotta 1964-ben. A mostani zenés darab nagy sikerrel megy 2008-as Nemzeti Színházbeli bemutatója óta.

Szente Vajk elmondta, hogy a Madách Színházban legalább másfél évig próbálnak, készülnek egy előadásra, de itt most még ezt a hosszú időt is túlszárnyalták, hiszen Fekete Péter és Seregi Zoltán legalább négy éve hívta, várta „hazai” rendezésre. Szándékosan választotta a közönségnek ezt a nagyon szórakoztató, a színészeknek is igen élvezetes darabot a sok jó szereppel. „Rejtős” nyárnak nevezte az ideit, mert Szegeden A szőke ciklont rendezte, s itthon külön érdekes a folytatás.

– Nekem mese helyett a Vesztegzárt olvasta esténként az apukám. Az eredeti alapján nagyon jó darabot írtak a szerzők, ami rémizgalmas, de sajnos én már nem írhatok bele… – közölte a rendező. Arról is szólt, hogy Mira János díszlettervezőtől napfényes színpadképet kért, a történet Jáva szigetén játszódik, nem szeretné a Moulin Rouge hangulatát idézni. Végül megjegyezte, hogy Rejtő 1939-ben írta ezt a művét, de hála Istennek még sincs benne semmi politikai üzenet.

A direktori és a rendezői beavatás után az előadás zenéjéből kaptunk ízelítőt: Gulyás Levente zenei vezető zongorázott, Gubik Petra és Vadász Gábor énekelt. Előző Köböl Lillával kettős szereposztásban Léni Jörins naiva és bűnsegéd figuráját kelti majd életre, utóbbi pedig Félix van Gullen, azaz alias Jáva Réme lesz a produkcióban.

Amikor a színházak előszeretettel játszanak zenés darabokat, a népszerű Rejtőhöz nyúlnak, Piszkos Fred és Fülig Jim atyjához, a vérbeli krimit, izgalmas cselekményt, nem mindennapi szereplőgárdát visznek színpadra, felvetődik a kérdés: vajon nincs ebben egy kis hatásvadászat, finomabban szólva sikerorientáltság? A rendező határozottan visszautasította a kérdésemet.

–   Egyáltalán nincs, pont a nehéz utat választottuk! Nem vagyok szerzőtárs, nekem csak eszembe jutott, hogy itt van ez a jó darab, mutassuk be. Lehetőleg zenés darabot szerettem volna itthon megrendezni, de azért, hogy a közönségnek kedvezzünk és minél több színésznek adjunk lehetőséget minél több kiváló szerepre. A zenés darab, a könnyed szórakoztatás sosem könnyű műfaj, inkább nehéz, főleg, ha minőségi szinten akarjuk megvalósítani. Azért sem vagyunk könnyű helyzetben, mert akik szeretik Rejtőt olvasni, most visszavárják az olvasmány élményét, pedig a színpad, a színház másik műfaj, nem azonos a könyvvel. S nincs olyan, hogy biztos siker, a színpadi sikerért meg kell dolgozni! Persze azon leszünk, hogy siker legyen. A darab jó, de a többi már a színészeken, a körülményeken múlik.

Darvas Benedek – Varró Dániel – Hamvai Kornél – Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben című zenés vígjátékának szereposztása csakugyan parádés. A már említett művészeken kívül Mészáros Mihály nyugalmazott szállítmányozót, Nagy Erika

kiérdemesült primadonnát játszik, Don Umberto Complimentit Tomanek Gábor, Elder felügyelőt Tege Antal, Kapucinus atyát és nemzetközi szélhámost Katkó Ferenc alakítja, továbbá Presits Tamás, Komáromi Anett, Gulyás Attila, Csomós Lajos, Biró Gyula, Szabó Lajos és Nagy Róbert lép fel az előadásban. A jelmeztervező Papp Janó, valamint a koreográfus Kerekes Judit dolgozik még a csapattal a sikerért.

Niedzielsky Katalin

Fotók: JókaiFilm/Nagy Attila

Video: JókaiFilm/Vámos Zoltán