tiszatáj | 2021. június 30.

Jézus Krisztus Szupersztár újra a Dóm téren

18 ÉV MÚLTÁN TÉR VISSZA AZ 50 ÉVES ROCKMUSICAL SZEGEDRE
Fél évszázaddal ezelőtt indult világhódító útjára a Jézus Krisztus Szupersztár, amit Feke Pál címszereplésével, Szirtes Tamás rendezésében a következő két hétvégén láthat a közönség a Dóm téren. A népszerű rockmusical 18 év múltán tér vissza újra öt estén a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadára, ahol 1986-ban aratott először hatalmas sikert.

18 ÉV MÚLTÁN TÉR VISSZA AZ 50 ÉVES ROCKMUSICAL SZEGEDRE

Fél évszázaddal ezelőtt indult világhódító útjára a Jézus Krisztus Szupersztár, amit Feke Pál címszereplésével, Szirtes Tamás rendezésében a következő két hétvégén láthat a közönség a Dóm téren. A népszerű rockmusical 18 év múltán tér vissza újra öt estén a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadára, ahol 1986-ban aratott először hatalmas sikert.

Jászay Tamás színikritikus, az SZTE BTK adjunktusa vezetésével színháztörténeti érdekességeket is felelevenítő közönségtalálkozót tartottak kedden a készülő Dóm téri Jézus Krisztus szupersztár-produkció főszereplőivel a Reök-palotában. Andrew Lloyd Webber és Tim Rice darabját épp ötven évvel ezelőtt, 1971-ben mutatták be fergeteges sikerrel New Yorkban. Az ősbemutató híre Magyarországra is gyorsan eljutott, 1972. január 18-án a Budapesti Műszaki Egyetemen állították színpadra a rockmusical magyar nyelvű változatát a dalszövegeket fordító Miklós Tibor rendezésében. Az agyonhallgatott hazai ősbemutatót tíz előadás követte, majd a produkciót az aczéli kultúrpolitika letiltotta. A szocialista rendszer által is jóváhagyott első hivatalos premierre egészen 1986-ig kellett várni: a Dóm téren Sasvári Sándor címszereplésével, a legendás Rockszínház társulatával Szikora János rendezte azt az emlékezetes produkciót, melyben olyan sztárok léptek fel, mint Gregor József (Kajafás), Vikidál Gyula (Pilátus), Makrai Pál (Júdás) és Deák Bill Gyula (Fanatikus Simon).

Ez a 35 évvel ezelőtti produkció is sokszor szóba került, már csak azért is, mert Szirtes Tamás idei rendezésében Sasvári Sándort Pilátusként láthatja újra a közönség. Sasi népszerűsége töretlen, többen mondták, hogy csak miatta jöttek, és beszélgetés után nem győzött autogramot adni, közös fotókon pózolni. Arra kérdésre, hogy a mostani Pilátus ad-e tanácsokat egykori Jézusként a mostaninak, a Jászai Mari- és EmeRTon-díjas színész azt felelte:

– Ez a darab úgy meg van írva, hogy nem kell tanácsokat adni. Nincs mese, ezt csak hittel, meggyőződéssel és szeretettel lehet átadni a közönségnek, és a kollégáim nagyszerűen teszik a dolgukat. Remek csapat állt össze, boldog vagyok, hogy 35 év múltán újra ebben a darabban léphetek fel a Dóm téren.

– Óriási élmény és megtiszteltetés, hogy Sasival egy színpadon állhatunk. A világból manapság gyakran hiányzik a múlt, a gyökerek tisztelete. A Rockszínház társulatának tagjai számunkra példaképek voltak, többen miattuk léptünk erre a pályára – vette át a szót a mostani Jézus, Feke Pál. – Annak idején a Madách Színház művészbejárójánál autogramért álltam sorba Sasinál és Makrai Palinál. Nem gondoltam akkor, hogy 2003-ban majd Makrai Pali lesz Júdás, én pedig Jézusként léphetek színpadra a Dóm téren. Azt kívánom most magunknak: énekeljünk olyan fantasztikusan, ahogyan Sasiék 1986-ban. Ha valamit el lehet tőle lesni, akkor nem gesztusokat és egyéb szakmai fogásokat említenék, hanem a szívét. Szinte az egész pályáját végigkísérte ez a szerep, most Pilátusként is ugyanazt a darab iránti elhivatottságot, alázatot, tiszteletet látjuk rajta. Ez számunkra is motivációt és inspirációt jelent – hangsúlyozta Feke Pál, aki annak is örül, hogy régi barátaival, a Júdást alakító Serbán Attilával és a Heródes alakját megformáló Nagy Sándorral együtt léphet színpadra. – A szegedi Dóm térre kiállni egy ilyen borzasztó vírushelyzet után épp a Jézus Krisztus szupersztárral, az olyan megható, hogy nem is tudom hirtelen szavakba önteni.

– Sasitól egy női előadó is eltanulhatja azt a fajta rezilienciát, transzparenciát, érzelmi átélhetőséget, ami nagyon fontos ebben a darabban. Sasi mindig kapható egy mosolyra, mindig nyitott a tekintete, egy olyan ikon, akinek nagyon jó a közelében lenni. Jézus Krisztus-élmény – mondta a Mária Magdolna szerepét alakító Gallusz Nikolett, akinek már kicsi korában a kedvence volt egy Webber-magnókazetta, amin válogatott slágerek szerepeltek. Ezért is örül annak, hogy épp a Madách Színházban, a Webber-darabok hazai otthonában játszhat. Szirtes Tamással csináltak egy olyan monodrámát is, amiben huszonhat Webber-sláger hangzik el. Mária Magdolna figurája csak néhányszor jelenik meg a rockmusicalben, de azok nagyon fontos, sűrített pillanatok. Ezért is szereti ezt a szerepet, különösen azt a dalt, amiben Mária Magdolna a kétségeit mondja el a Jóistennek. – Nagyon nehéz szeretni, mindenkit máshogyan kell szeretni, nagy művészet és tudomány megtudni, kit hogyan kell szeretni. Imádom ezt a szerepet, boldog vagyok, hogy most ezzel a csapattal itt lehetek!

– Az első szerepem nem Júdás, hanem Simon volt még a kétezres évek elején a Molnár László rendezte Musical Színházas produkcióban. Sasi számomra is példakép, pályakezdőként is ámulva néztem, és alig vártam, hogy együtt léphessek színpadra vele. Jézus és Júdás szerepe is hatalmas falat, mindig nagy kihívás az énekesek számára. Feke Palival húszéves a barátságunk, sok mindent megéltünk már együtt, azt remélem, most meg tudjuk mutatni azt az ívet, amit bejártunk ezzel a két szereppel a színpadon – fogalmazott Serbán Attila.

A közönségtalálkozón Szirtes Tamás rendező nem tudott részt venni, de mint kiderült, a mostani Dóm téri premier alapjaiban tulajdonképpen a Madách Színházban 2010-ben bemutatott produkcióra épül, Rózsa István díszletei, Rományi Nóra jelmezei és Tihanyi Ákos ötletes koreográfiája azonban sokkal monumentálisabbá teszik a látványt. Különleges grafikai megoldások idézik meg a korszakot igazi, 21. századi, modern látványvilággal.

H. Zs.

A szerző fotói