Tiszatájonline | 2022. május 29.

Vajda Júlia kapta az életműdíjat

KÉT ÉV KIHAGYÁS UTÁN RENDEZTÉK MEG A 22. DÖMÖTÖR-GÁLÁT A SZEGEDI SZÍNHÁZBAN

HOLLÓSI ZSOLT BESZÁMOLÓJA
Vajda Júlia opera-énekesnő triumfált a két év kihagyás után szombat este újra megrendezett Dömötör-gálán a Szegedi Nemzeti Színházban: A padlásban nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb női mellékszereplő díját, majd az életműdíjat is átvehette. A színészek közül a közönség Alföldi Róbertet és Csorba Katát választotta a legjobbnak.

A pandémia miatt az előző két évad végén nem tartották meg a hagyományos Dömötör-gálát a Szegedi Nemzeti Színházban, így a 24 éve alapított elismerés 22. díjátadóját rendezték meg szombat este a nagyszínházban. Az est háziasszonya és házigazdája, Horák Renáta és Krausz Gergő a megszokott koreográfia szerint konferálták fel az idei évad és a következő szezon produkcióiból kicsit másképpen eljátszott jeleneteket és jelentették be az egyes kategóriák díjait átadó támogatókat.

– Hálás vagyok, hogy művészeink, munkatársaink legtöbbje kitartott színházunk mellett, és tapasztalatával, hivatástudatával és tehetségével végig csinálta az elmúlt időszakot és a számtalan, rekordot jelentő premiert. Köszönöm, hogy ezáltal is adtak, hiszen munkájukból nézőink energiát meríthettek, az előadások révén feltöltődhettek, kikapcsolódhattak, szórakozhattak, elgondolkozhattak, vagyis teljes értékűen megélhették a színház varázsát – fogalmazott köszöntőjében Barnák László, a színház és a szabadtéri igazgatója, aki ebben az évben egyúttal a Dömötör-díj kuratóriumának soros elnöki tisztét is betölti. – Köszönöm színházbarátainknak azt, hogy eljöttek hozzánk, hogy kíváncsiak voltak, hogy jegyet vagy bérletet váltottak előadásainkra, és ezzel megerősítették munkánk értelmét, célját. Közösen kellünk ahhoz, hogy színházunk élő, élményeket adó közösségi tér legyen, értékteremtő és értéket formáló erőként utat mutasson, hogy a minket körülvevő jelenre reflektálva felmutassa az örök emberi értékek mellett a gyarlóságokat, miközben ihletetten ábrázolja a nagyságot is. Egymásra hatunk, és szükségünk van arra, hogy e falak között találkozzunk és párbeszédet folytassunk.

A Sztáry Erika és Elekes Zoltán vezette Pálma Reklámstúdió által civil elismerésként 1998-ban alapított Dömötör-díj 2006-ban vált Szeged önkormányzatának hivatalos kitüntetésévé, de civil jellege továbbra is megmaradt. A színház művészeti vezetése által adott ajánlásokat is figyelembe véve egy társadalmi kuratórium választja ki tíz kategóriában azt a három-három művészt, akikre a közönség szavazhat. Kivétel az életműdíj, amiről a kuratórium maga dönt, valamint a legjobb háttérmunkás díja, amit titkos szavazással a színház dolgozói ítélnek oda. Ezt a díjat idén Kürtös Petra, az operatagozat ügyelője kapta, aki fiatal bölcsészként és színjátszóként másfél évtizeddel ezelőtt, még Székhelyi József színidirektor hívására lett a teátrum tagja, és kollégái igazi színházi emberként jellemezték, akire mindig lehet számítani.

A legjobb látványtervező díját Rózsa István, a legjobb jelmeztervezőnek járó elismerést Horváth Kata, a legjobb női mellékszereplőnek járó szobrocskát pedig Vajda Júlia vehette át, mindhárman az évad legnépszerűbb produkciójáért, A padlásért, amit összesen 24 ezren láttak a nagyszínházban. A legjobb táncos Heim Boglárka lett a Szegedi Kortárs Balett Concerto című produkciójában nyújtott kiemelkedő teljesítményéért. A legjobb férfi mellékszereplővé a 25 éve Szegeden játszó Borovics Tamást választotta a publikum a 39 lépcsőfok című produkcióért. A Kaszás Attila-díjas népszerű színész – akinek a mostani már a hetedik Dömötör-díja – azt mondta: elismerését megosztja kollégájával, játszótársával, az ugyancsak jelölést kapott Rétfalvi Tamással.

A legjobb operaénekes Szélpál Szilveszter baritonista lett Tom Johnson kortárs műfaji paródiájában, a Négyhangú operában nyújtott alakításáért, a legjobb opera-énekesnővé pedig Ferenczy Orsolyát választotta a közönség, aki Konstanze szerepében remekelt a Szöktetés a szerájból című Mozart-operában. A legjobb színésznő Csorba Kata lett Horgas Ádám Én vagyok én, te vagy te című monodrámájával. Martin McDonagh Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog című fekete komédiájáért ketten is kaptak elismerést: a nagy dán meseíró, a különc Andersen szerepében brillírozó Alföldi Róbertet választotta a nagyérdemű a legjobb színésszé, Szikszai Rémuszt pedig a legjobb rendezővé. Egyéb színházi kötelezettségeik miatt ők később veszik majd át Bánvölgyi László szobrászművész Dömötör-tornyot ábrázoló kisplasztikáját.

Kovács Tamás, Szeged alpolgármestere adta át az idei Dömötör-életműdíjat Vajda Júlia Liszt-díjas opera-énekesnőnek, aki immár 43 éve a színház társulatának tagja. Gazdag pályafutása során itthon és külföldön az operairodalom szinte összes jelentős lírai szoprán főszerepét elénekelte a Szerelmi bájital Adinájától a Rigoletto Gildáján át a Don Pasquale Norinájáig, de más hangfajú szerepekben, például Aidaként, a Pillangókisasszony Suzukijaként, valamint kortárs operák főszerepeiben is nagy sikerrel mutatkozott be. Sokféle műfajt felölelő színpadi feladatai mellett a teátrum énekmestereként is segíti fiatal kollégáit.

H. Zs.A szerző fotói