tiszatáj | 2022. november 19.

Járjunk tovább!

BESZÉLGETÉS MERKER DÁVIDDAL

VERMES NIKOLETT INTERJÚJA
Megjelent a sikeres sétálókönyv második része, a Hosszúlépés a körúton túl – Séták, titkok, történetek. Az új helyszínek új sétára hívnak. A folytatás személyesebb és részletesebb. Ahogy a társszerző, Merker Dávid mondja, így van értelme egy helyhez kötődni.

– Megjelent második sétálókönyvetek. Azt hinnénk, hogy elég egyszer bemutatni egy várost, erre bebizonyítottátok, hogy újra, más szemszögből is bejárhatjuk azt. 

– Nagyon szerettük írni és kutatni az első könyvet, jó érzés volt, amikor később sok visszajelzést kaptunk, láttuk, hogy eljutottunk az olvasókhoz. Másrészt, mielőtt komolyan fontolóra vettük volna a folytatást, a 21. Század Kiadó megelőzve a szándékot, jelezte, hogy számít a második kötetre. De a legfontosabb: volt még mondanivalónk, szerettük volna megjelentetni mindazt, ami az első kötetbe nem fért bele. Tehát az első rész tette lehetővé a másodikat. Kiderült, hogy írott formában is működik ugyanaz, ami élő szóban, vagyis egy hely bemutatása. Első könyvünk, a Hosszúlépés Budapesten – Séták, titkok, történetek ismertebb helyszínekkel foglalkozik, miközben szándéka, hogy az itt élő emberek olvasás közben jobban megismerjék saját városukat – mert egy hely valódi megismeréséhez nem csupán lexikális tudásra van szükség, hanem nyitott szemléletre. Ezt a célt még inkább teljesíti a Hosszúlépés a körúton túl – Séták, titkok, történetek. Ameddig az első kötetben rövidebbek a szubjektív leírások, addig a másodikban sokkal részletesebbek, jobban átjárhatók.

– A két kötet együtt végérvényesen pontosan ábrázolja Budapest emblematikus helyszíneit?

– Mindannyian másként érzékeljük a saját városunkat, ezért törekedni sem lehet egyetlen objektív valóság megírására Budapesttel kapcsolatban. Egy biztos; ami tényként szerepel a köteteinkben, azt minden esetben konkrét forrásokkal tudjuk alátámasztani. Ha valahol arról írunk, fagyos volt egy téli nap, akkor ott pontos beszámolók támasztják alá ezeket. Ezzel együtt sem volt célunk, hogy történelemkönyvet írjunk, sokkal inkább egy folytatásos élménykötetet akartunk adni, amiben az itt élő emberek és a város iránt érdeklődők egyformán örömmel olvasnak. Fontos, hogy egyaránt írtuk tények alapján és érzelmi kapcsolódásunk szerint. Koniorczyk Borbála és én is itt nőttem fel, a családunk több generációra visszamenőleg budapesti, így, ha akarnánk sem tudnánk eltávolodni személyes élményeinktől. De ilyen célunk nem is volt, egy őszinte könyvet akartunk írni arról, mit jelent számunkra ma Budapest. 

– A leírás alapján járhatunk egyedül, párban és barátokkal is, mintegy élmény. Veletek is lesznek közös séták?

– Velünk alapvetően minden hétvégén lehet járni egyet, hiszen A hosszúlépés.járunk? városi sétáit közel egy évtizede szervezzük meg, ezek jóval léteztek már könyveinknél, és továbbra is örömmel tartunk évente közel ezer sétát. Folyamatosan kutatunk és dolgozunk ki újabb és újabb sétákat, a könyveink írásánál előkerült forrásokat is használni fogjuk. Sőt, tervezünk különleges, a könyvhöz kötődő, sétával összekötött programokat is, még 2022-ben is fogunk ilyeneket tartani. A munkánk legnehezebb része bejutni izgalmas, a nyilvánosság elől elzárt helyszínekre is. Szeretnék olyan állomásokra vinni a velünk sétáló embereket, ami nélkülünk nem hozzáférhető. Egy séta mögött sokszor több éves szervezés van, mire sikerül meghirdetnünk.

– Mennyiszer jártátok végig a várost a könyvek alapján?

– Ezt már számon sem tudjuk tartani. Még a kutatás előtt, közben és utána is vissza-vissza térünk a könyveinkben szereplő helyszínekre. 

– A város támogatta a kiadást?

– Teljesen piaci alapon jött létre a kötet, a sétáinkhoz hasonlóan semmilyen közpénzt nem kértünk hozzá. Egyetlen módon segíti a Főváros a munkánkat: intézmények fenntartásával. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteménye szinte második otthonunkká vált, az ott dolgozók munkáját nem tudjuk eléggé megköszönni. 

– Az első kötetet akkor olvastam, amikor felköltöztem Budapestre, ma helyiként tekintek a folytatásra. Vidéki és fővárosi, magyar és külföldi olvasók számára egyformán hasznos? 

– Ahogy a sétáink, úgy a könyveink is a hazai közönséghez szólnak. Az otthonosság érzését szerettük volna átadni, ehhez pedig nélkülözhetetlen egy olyan közös alap, amit a kultúránk jelent. Egy külföldi turista mindig másként fog tekinteni arra a városra, ahova vendégként érkezett, mint mi, akiknek az otthona Budapest. Éppen ezért a két könyv nem fordítható le idegen nyelvekre, és bár úgy tűnik, mintha ezzel szűkítenénk a közönséget, de igazából tágítjuk. Hiszen mindannyiunknak szól, akik kötődnek Budapesthez, azokhoz is, akik egy útikönyvet sose vennének a kezükbe. Jó, ha tudjuk, hogy hol élünk. Ettől fogjuk magunkat jobban érezni a saját városunkban. A mostani viszontagságok között – mint a rossz gazdasági helyzet – érdemes megfontolni, hogy itt a remek lehetőség megismerni azt a helyet, amihez valamilyen formában mindannyian kötődünk.

Vermes NikolettKépek forrása: 21. Század Kiadó


Hosszúlépés a körúton túl – Séták, titkok, történetek

Koniorczyk Borbála – Merker Dávid

21. Század Kiadó

Budapest, 2022

255 oldal, 7490 Ft