Gombfoci Nagyúr & tsai

KÉPES-ÍRÁSOS BESZÁMOLÓ AZ I. TANDORI DEZSŐ EMLÉKBAJNOKSÁGRÓL
Tandori Dezső, a költő, író, esszéista, műfordító és grafikus mellett mintha ritkábban emlegetnénk manapság (kevésbé játékosnak tűnő korunkban) a gombfocikönyvek legendás szerzőjét, fáradhatatlan játékmesterét. Pedig… Tandori, amikor 1980-ban megjelentette rögtön sikeres és azóta is kultuszkönyvnek számító, a sportág rejtelmeibe bevezető alapművét, a Nagy Gombfocikönyvet, egyáltalán nem mellékesen szólt a fiatalkori éveit bearanyozó gombfoci mindenkori híveihez […]

KÉPES-ÍRÁSOS BESZÁMOLÓ AZ I. TANDORI DEZSŐ EMLÉKBAJNOKSÁGRÓL

Tandori Dezső, a költő, író, esszéista, műfordító és grafikus mellett mintha ritkábban emlegetnénk manapság (kevésbé játékosnak tűnő korunkban) a gombfocikönyvek legendás szerzőjét, fáradhatatlan játékmesterét. Pedig… Tandori, amikor 1980-ban megjelentette rögtön sikeres és azóta is kultuszkönyvnek számító, a sportág rejtelmeibe bevezető alapművét, a Nagy Gombfocikönyvet, egyáltalán nem mellékesen szólt a fiatalkori éveit bearanyozó gombfoci mindenkori híveihez. Könyve, mely a továbbiakban két folytatással is bővült (Új Nagy Gombfocikönyv, 1985; A Legújabb Kis-Nagy Gombfocikönyv, 1989) komolyan veszi ifjú és örökifjú olvasóit, és holmi visszaemlékezés helyett, a megváltozott életkörülmények közepette újrateremti a versenyek és felkészülési időszakok feszült-vágyott levegőjét-hangulatát. Tandori, a nagy magánzó, lakásában és gombos regényeiben igazi klubéletet él – barátok, meghívott sporttársak, szeretett lényei sokasága nyüzsög és veszi körül. Minyutti felügyelőnek és az általa megörökített, könyvbeli kisvilágnak már az elmúlt évtizedekben is bőven voltak rajongói, olvasói és lelkesítő-lelkes követői. Elmondható, hogy jó idővel megjelenésük után is élénken hatnak és hódítanak a regények, újabb híveket szerezve a gombfoci-sportnak és a Tandori-életműnek (tetszőleges sorrendben). Nyáron érkeztek az első örömteli hírek arról, hogy a magyar gombfocis társadalom rendhagyó és autentikus tiszteletadásra készül a gombfoci könyvek szerzője előtt egy emléktorna megrendezésével. A 3 fordulósra tervezett esemény első versenynapját a közelmúltban tartották. A következőkben a szervezők nevében nyilatkozó Kasnyik György szerkesztőségünkhöz eljuttatott helyszíni tudósítását osztjuk meg és ajánljuk olvasóink figyelmébe:

„2021. szeptember 18-án a KöKi Snooker Terminalban található GombFoci Club Assamban feléledt Tandori Dezső és az Új nagy gombfocikönyv emléke. Újra felszálltak a kanárik, Némó III vezetésével a verebek, megérkezett a Liverpool is, Dömi és a WBA, a kjúpiár, Blinkey Bill és a többiek.

Elbert Gábor és Kasnyik György közös álma, ötlete és szervezése eredményezte, hogy elindult ezen a napon az I. Tandori Dezső emlékbajnokság. A szervezési és helyszín adta lehetőségek miatt a könyvben szereplő 22 csapat helyett 16 csapat részvételét tudták biztosítani. Nagy öröm, hogy valamennyi korosztály képviselve lett a jelentkezők által. A könyv alapján a csapatok létszáma a kezdő tizenegyen felül eltérő volt a cserék, igazolások miatt. A szervezők ezért lehetőséget adtak a jelentkező versenyzőknek, hogy az 1982-es világbajnokság kereteiből igazolhassanak könyvben nem szereplő játékosokat. A leendő kereteket 16 játékosban maximalizálták. Ezzel is színesítve Tandori gombfoci világát. Volt, aki élt a lehetőséggel, volt, aki maradt az eredeti felállásoknál.

A bajnokságot a napjainkban nagyon kedvelt és elfogadott 2×8 perces, háromérintős szabályok szerint írta ki a szervező páros, amely rendkívüli dinamikus, attraktív formája a gombfocinak. A bajnoki rendszer miatt mindenki játszik mindenkivel, azaz 15 fordulóból áll a bajnoki sorozat három napra elosztva. A helyszínen 4 asztal áll rendelkezésre, így egy forduló két ütemben tud lemenni, ezért is szükséges a 3 játéknap. A 4 pálya négy nagyszerű korábbi labdarúgóról lett elkeresztelve. Nevezetesen: Bene Ferenc, Pisont István, Mucha József és Kiss László. Sajnos Bene Ferenc már régóta az égi pályákon ontja a gólokat, legyen szó zöld füves, vagy zöld asztalos pályáról. A további három személy az egyes játéknapok díszvendégei is voltak a bajnokságon.

Az első játéknap kezdetén Maros József ceremóniamester köszöntése után Pisont István régi gombfoci élményeivel kezdte az ünnepi megnyitót. Ezután Kasnyik György röviden ismertette és méltatta Tandori Dezső munkásságát és a gombfocis könyvek történetét, és átadott mindenkinek egy-egy példányt újságjából, amelyben a könyvben szereplő teljes eredménysor, adatbázis szerepel. Ezt követően Elbert Gábor a lebonyolítás és a szabályok részleteit tisztázta, valamint kiosztotta a bajnokságra készült egyen pólókat. Zárszóként Kasnyik György a következő Tandori-idézettel indította útjára a bajnokságot: „Visszaemlékszem játékosokra… színükre, formájukra, jellegükre, specialitásaikra. És eleve a kora délutánok nagy hangulatára. Ahogy titkos szövetségünk volt ez a gombfoci. …A gombfoci szent volt.”

Már az első napon óriási izgalmak, szép gólok, bravúros megoldások, pattintások, passzok, védések, elképesztő kapufák voltak láthatóak a meccsek folyamán. A déli órákban a helyszín által biztosított birkapörkölt gondoskodott a résztvevők testi táplálékáról. A napot végül az egyik fő esélyesként is számon tartott Mészáros Attila zárta az élen a Norwich-csal, de még rengeteg mérkőzés van hátra, többen esélyesek a végső diadalra. A játéknap legvégén a Pisont István által hozott ajándékcsomaggal a versenykiírásban meghirdetett legszebb csapat tulajdonosát jutalmazták. A díjat Csíkós Csaba és a Coventry érdemelte ki.

Folytatás október 23-án!”