ZSIBBADÁS – Zsemberi-Szígyártó Miklós művészeti albumának bemutatója

ZSEMBERI-SZÍGYÁRTÓ MIKLÓS:
ZSIBBADÁS

Időpont: 2021. október 11. hétfő 19:00
Helyszín: Grand Café,
Deák Ferenc u. 18.
Esemény >>>

Zsemberi-Szígyártó Miklós Zsibbadás – Könyv a pánikbetegségről című művészeti albumának bemutatója.

Moderátor: Németh Zsófia

▿ ▿ ▿

ZSIBBADÁS (Semmelweis Kiadó + NOW Books & Music, 2020)

„Megindító és példamutató az író személyessége és őszintesége. Az élethelyzetek fölismerése és bemutatása nemcsak saját terheinek földolgozásában nyújthat lényeges segítséget, hanem a – talán szintén szenvedő – Olvasó részére is támaszt nyújthat a küzdelmekben. A téma vizuális földolgozása egyrészt az alkalmazott grafika merészen új területét nyitja meg előttünk, másrészt a művészetterápiában is használatos képi kifejezés megmunkáló (elaboráló) természetébe is betekintést enged. E képes vallomás közösségi önvizsgálatot is indíthat.

Zsemberi-Szígyártó Miklós, a könyv alkotója olyan képi világot tár elénk, melyben a szorongásaival küzdő ember rideg és idegen környezetben éli mindennapjait, miközben a legszemélyesebb és egyben legáltalánosabb problémákat tárja elénk. A magányos küzdelem közügyként nyilvánul meg, ezzel elkerülhetetlenül szembesülünk azzal a tapasztalattal, hogy tulajdonképpen problémáink kapcsolati természetűek. MINDIG.”

– Gyimóthy Gábor, mentálhigiénés szakember, művészetterapeuta

▵ ▵ ▵

E. ZSEMBERI-SZÍGYÁRTÓ MIKLÓS grafikusként végzett a Budapesti Metropolitan Egyetemen, ahol 2018-ban diplomamunkaként készítette el a Zsibbadást. Azóta szabadúszó grafikusként tervez könyveket több kiadónak is. A tervezőgrafika mellett autonóm plakátokat, grafikákat készít, melyeket már több hazai és nemzetközi pályázatra is beválogattak. 2016-tól a Magyar Művészkönyvalkotók Társaságának tagja. 2019-ben 11 barátjával művészeti társaságot alapítottak Friss Összművészeti Formáció (FÖF) néven. 2020-tól az OPLA projektbe is bevették. Többször állított ki az Aranyrajzszög kiállításon, rendszeresen állít ki a Magyar Művészkönyvalkotókkal és kétszer is beválogatták az Uruguay Cartel pályázatára. Szabadidejében igyekszik a panellakásában fellelhető eszközökkel minél színvonalasabb grafikákat készíteni. Nem mellesleg már modellkedett is Somorjai Balázs diplomamunkájához ebben az alkotói környezetben. A Zsibbadás óta már leginkább csak azon szorong, hogy fog-e még ennyire komplex alkotást létrehozni a közeljövőben.

NÉMETH ZSÓFIA a Szegedi Tudományegyetem Modern magyar irodalom szakos PhD. hallgatója. Tanulmányait Szegeden Rajz és vizuális kultúra és Magyar irodalom szakokon végezte. Jelenleg a Hajnóczy Péter hagyatékhoz kapcsolódó kutatásokban vesz részt.”

▿ ▿ ▿

Borító- és plakátterv: Zsemberi-Szígyártó Miklós

Az eseményen becskassza működik.