Wang Anyi – A kínai irodalom ragyogó rózsája

Az SZTE Konfuciusz Intézetben hónapról hónapra neves Kína-szakértők, egy-egy szakterület elismert, Kínát megjárt képviselői, illetve sikeres vállalkozók tolmácsolásában Kína jelenéről, gazdaságáról, társadalmáról, politikai berendezkedéséről stb. szóló előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők. Szeretettel várunk mindenkit, akit érdekel a modern Kína jelene, eredményei és a megoldásra váró problémái. Az előadások ingyenesek!

Xue Yanping: Wang Anyi – A kínai irodalom ragyogó rózsája

Időpont: 2013. május 30. (csütörtök) 17:30 óra

Helyszín: SZTE Rektori Hivatal Fszt. 5.

Wang Anyi – a kínai irodalmi körök ragyogó rózsaszála , a kínai írónők egyik legkiválóbbika. Nanjingban született, de élete nagy részét Shanghai-ban töltötte. Mindvégig Kínának eme legnagyobb, legsokszínűbb városa adott neki inspirációt és szűnni nem akaró alkotóerőt, mellyel egy új irodalmi irányzatot teremtett meg. Wang Anyi kilenc regényt írt, több díjat nyert, legsikeresebb művével az Örök bánat balladája elnyerte a legnagyobb kínai irodalmi kitüntetést, a Mao Dun Irodalmi Díjat. Jelen előadás az Örök bánat balladája című munkán keresztül mutatja be, ismerteti meg a közönséget Shanghai történelmével, mindennapjaival. Az Örök bánat balladája egy negyvenéves shanghai nő élettörténetét, érzelmeit és szerelmeit írja le mindenféle mesterkéltség nélkül, melankolikus, megható, időnként hullámzó érzelmi stílusban. A könyvében Shanghai, a shanghai emberek, a shanghai kultúra ragyogó leírásán keresztül megelevenedik Shanghai népszerű, mindig nyüzsgő folyópartja, a Bund. Az előadást Shanghai-ról készült régi és új képek gazdagítják.

Az előadás kínai nyelven zajlik magyar tolmácsolással.

Xue Yanping a „kínai reform és nyitás” után az elsők között járt egyetemre. A Pekingi Tanárképző Egyetem Kínai Nyelv és Irodalom Tanszékén diplomázott. Az Irodalmi és Művészeti Körök Kínai Szövetségének Kiadójánál szerkesztőként, majd főszerkesztőként dolgozott, később a Pekingi Tanárképző Egyetemen volt vendégprofesszor. Kutatási területe a kínai klasszikus költészet és a modern kínai irodalom volt. A ’90-es években kezdett el regényeket írni, eddig nyolc munkája jelent meg. „Lazúrkő” című regényével elnyerte a Lao She Irodalmi Díjat. Két válogatáskötete és egy novelláskötete is megjelent. Hosszú ideig lakott Peking régi városrészében, mely idő alatt a hagyományos Kína és a helyi hagyományok, szokások terén folytatott átfogó kutatásokat. A Peking régi városrészében lakók életét különösen jól ismeri, ez áthatja írásait. Művei elnyerték a kínai olvasóközönség érdeklődését, szeretetét.

Kép: Xue Yanping