Urbán András rendező lesz a szegedi Thealter fesztivál díszvendége

Urbán András rendező lesz a szegedi Thealter kortárs színházi fesztivál díszvendége, a július 18-án kezdődő rendezvény közönsége a Jászai-díjas rendező három produkcióját is láthatja – közölte Balog József, a szervező MASZK Egyesület vezetője hétfőn a Tisza-parti városban.

Az immár 24. alkalommal megrendezett kortárs színházi seregszemlén hagyomány, hogy fiatal színészek, rendező- és dramaturghallgatók számára tréninget szerveznek – mondta a színházi szakember a fesztivál programját bemutató sajtótájékoztatón.

Az idei képzés központi témája az Antigoné. A fesztivál nyitó produkciójaként Urbán András rendezésében a résztvevők azt mutatják be, hogy az aktuális hatalomhoz való viszony miként alakítható színházi tetté. A fesztivál egyik záró darabja is tréningbemutató: a résztvevők Horváth Csaba és Gemza Péter koreográfusok vezetésével dolgozzák föl Antigoné történetét.

Urbán András saját társulatával, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházzal mutatja be a Rózsák című produkciót, amely Tolnai Ottó A kisinyovi rózsák című – a Thealteren már játszott – darabjának továbbgondolt változata.

Számos fesztiváldíjat nyert Végel László a 20. századi Újvidékről írt Neoplanta című regényének színházi adaptációja. A darab a vajdasági főváros multikulturális közegét tárja a nézők elé kisebbségi perspektívából Urbán András sajátos, provokatív módján. A darab magyarországi ősbemutatóját követően az érdeklődők a Kossuth-díjas drámaíróval is találkozhatnak a műről rendezett irodalmi beszélgetésen.

Balog József elmondta, hogy a július 26-ig tartó fesztivál programját igyekeztek úgy összeállítani, hogy szerepeljen benne az idei évad három-négy legfontosabb kortárs színházi produkciója, több meghatározó külföldi társulat és bemutatkozhasson az utánpótlás, a legfiatalabb generáció is.

A Thealter központi helyszíne a Régi Zsinagóga és a Kisszínház, de az előadásokkal kilépnek a hagyományos színházi térből bízva abban, hogy ezzel sikerül új nézőket is megszólítani, a közönség így idén is láthat utcaszínházi előadásokat és lesznek felnőtteknek szóló bemutatók is a Rongy kocsmában.

MTI

Címkék: