Szegedszombat

NOVELLAÍRÓ PÁLYÁZAT

1728. július 23-án négy máglya állt a Tisza partján húzódó, vadregényes erdőben – tizenkét embert ítéltek halálra azon a helyen, amelyet azóta is Boszorkányszigetnek neveznek. Nincs olyan szegedi gyerek, akinek ne mozgatná meg a fantáziáját a különös, mesebeli név, nincs olyan szegedi felnőtt, aki ne hallott volna valamit az egykori boszorkányperről. A Boszorkánysziget a városunk, az életünk, a mindennapjaink része – a 300 évvel ezelőtt kivégzett vádlottak és vádlóik is a mi őseink. 

A Faktor Terminál alkotócsapata (Schermann Márta rendező, Kállai Ákos színházpedagógus és Gimesi Dóra író) a Szegedi Nemzeti Színházzal együttműködve egy olyan közösségi színházi projekt elkészítésén dolgozik, amely a szegedi boszorkányperek történelmi dokumentumait és legendáit a mai szegediek személyes vagy fikciós történeteivel szövi össze. A Szegedszombat munkacímű produkcióhoz egy novellaíró pályázat keretében gyűjtünk történeteket, melyek reményeink szerint a végén összeállnak majd mindannyiunk nagy, közös, az 1700-as évektől napjainkig ívelő történetévé. 

A pályázatra két kategóriában várjuk az írásokat:

  1. Az 1728-as szegedi boszorkányperhez kapcsolódó novella, mely fikciós vagy dokumentarista formában dolgozza fel a 300 évvel ezelőtti eseményeket. Az írás alapja lehet családi legenda, személyes kötődés a történelmi eseményhez, az ősök generációk óta cipelt története vagy valamely valós szereplőt megjelenítő kitalált mese is. 
  2. Napjaink boszorkányüldözése: olyan megtörtént esetek, valós, személyes élmények leírása, amelyek napjainkban, a 21. században estek meg. 

Egy pályázó mindkét kategóriában indulhat, kategóriánként 1-1 írással.

A szövegeket december 18-ig, a [email protected] email címre kérjük beküldeni.


További információ, elérhetőség:

Kállai Ákos – színházpedagógus

+36308552081

[email protected]