Kukorelly Endre Istenem, ne romolj című kötetének szegedi bemutatója

KUKORELLY ENDRE
KÖTETBEMUTATÓJA

Időpont: 2021. november 3. szerda 19:00
Helyszín: Grand Café,
Deák Ferenc u. 18.
Esemény >>> 

Kukorelly Endre Istenem, ne romolj című verseskötetének bemutatója.

Moderátor: Szilágyi Zsófia

A program a Szépírók Társasága támogatásával, az Őszi Kulturális Fesztivál keretein belül valósul meg.

▿ ▿ ▿

ISTENEM, NE ROMOLJ (Kalligram, 2021)

Az idén 70 esztendős Kukorelly Endrének utoljára épp tíz éve jelent meg verseskötete (Mennyit hibázok, te úristen, Kalligram, 2011): idei könyve, az Istenem, ne romolj sorrendben a kilencedik (ha a Mind, átjavított, újabb, régiek című gyűjteményt nem számoljuk). A kivételesen nagy formakultúrával megírt, végletekig csiszolt, klasszikusnak számító, egyszersmind az avantgárd felé is (vissza)mutató versek leginkább a halált-elmúlást-elromlást-fonnyadást tematizálják, ám a dikció hangütése, bája-üdesége, (ön)iróniája, a játékosság mintegy “kioldja” a téma olykori komorságát. Az olvasás során a befogadó meghökken és elmosolyodik, a bravúros szóelválasztások, rímek a legnehezebb-fajsúlyosabb témát is milyen “könnyeden” prezentálják. Az első három könyve (A valóság édessége Magvető, 1984, Maniere, Magvető, 1986, Én senkivel sem üldögélek, Pannon, 1989) után szabályosan tíz évenként önálló kötettel jelentkező szerzőnek (Azt mondja, aki él, Pécs, Jelenkor, 1991, Kicsit majd kevesebbet járkálok, Pécs, Jelenkor, 2000) minden bizonnyal ez a legerősebb költői munkája.

▵ ▵ ▵

KUKORELLY ENDRE író, költő, drámaíró, esszéista. Budapest, 1951. Budakalász–Szentistvántelepen él. Harminc magyar és húsz idegen nyelvű könyve jelent meg. Kreatív írást tanít 1992 óta, több folyóitarnál dolgozott szerkesztőként. A Magyar Író Futballválogatott megalapítója. József Attila- és Babérkoszorú díjas.

SZILÁGYI ZSÓFIA irodalomtörténész, egyetemi tanár, kritikus, irodalmi szerkesztő. 2013-ban jelent Móricz Zsigmond című nagymonográfiája. Legutóbbi könyve: Az éretlen Kosztolányi (Kalligram, 2017).

▿ ▿ ▿

Az eseményen becskassza működik.