Grand Café – Ráolvasás 11. – Szilasi László: Tavaszi hadjárat

SZILASI LÁSZLÓ:
TAVASZI HADJÁRAT

Időpont: 2021. november 10. szerda 19:00
Helyszín: Grand Café,
Deák Ferenc u. 18.
Esemény >>>

RÁOLVASÁS 11.

Szilasi László Tavaszi hadjárat című könyvének bemutatója.

Moderátor: Klajkó Dániel

Zene: Open Circus

A program a Szépírók Társasága támogatásával valósul meg.

× × ×

TAVASZI HADJÁRAT (Magvető, 2021.)

Szilasi László új könyvéből kiderül, mi mindenre lehet használni a nyelvet. Hogyan tudunk belőle kapcsolatokat építeni, szerelmet, barátságot – és nem utolsósorban nemzetet. A Tavaszi hadjárat két kisregényből áll. Az Ostorod című történet a rodostói emigrációban élők közösségéből indul. Szakmári Ádám kisgyerekként Mikes Kelemen levelein keresztül tanul meg írni-olvasni, ám e tanulás közben bele is költ a valóságot és a fikciót eleve vegyítő levelekbe. Ádám egy életen keresztül lesz hű még gyerekként megismert szerelméhez, akivel együtt élik át a magyar reformkort. A Koppantyú lovagjai egy szerelmi sokszögön keresztül ad panorámát a XIX. századi magyar történelem válaszútjairól, soknemzeti és multikulturális világáról. A szabadságharc alatt és a Tisza-szabályozás munkálatai közben négy ember élete fonódik össze szétszálazhatatlanul, akik kalandos élettörténeteiken keresztül keresik a szabadságot és a hűséget.

× × ×

SZILASI LÁSZLÓ (Békéscsaba, 1964.01.01.) prózaíró, esszéista. Regényei: Kész regény (Németh Gáborral közösen, Filum, 2010), Szentek hárfája (Magvető, 2010), A harmadik híd (2014), Amíg másokkal voltunk (2016), Luther kutyái (2018), Kései házasság (2020), Tavaszi hadjárat (2021).

KLAJKÓ DÁNIEL a BTK magyar-média szakán végzett. Olvas, kritizál. A Grand Café munkatársa.

Az OPEN CIRUS a Grand Café és a szegedi Szabad Improvizációs Műhely összefonódásából létrejött kísérleti formáció. Zenélnek:

LENGYEL ZOLTÁN zenél, ír, fordít, Grand Caféban dolgozik. Aktív zenekarai: Lajka, Lucy Dreamin’. Kiadás előtt álló kötete: Argo Navis.

VŐNEKI ÁDÁM a szegedi Artur és splitmold formációk tagja és a Szegedi Arany János Általános Iskola tanára. Szabadidejében dolgozik, labdát kerget, két keréken gurul, hegyeket képzel el és mászik meg.

× × ×

Plakát- és borítóterv: Kicsi Tihamér / shed designs

Az eseményen becskassza működik.