Grand Café – Ráolvasás 10. – Szálinger Balázs: Al-dunai álom

SZÁLINGER BALÁZS: AL-DUNAI ÁLOM

Időpont: 2021. október 4. hétfő 19:00
Helyszín: Grand Café,
Deák Ferenc u. 18.
Esemény >>>

RÁOLVASÁS 10.

Szálinger Balázs Al-dunai álom című könyvének bemutatója.

Moderátor: Kékesi Márk Zoltán

Zene: SimPetiet Band

A program a Szépírók Társasága támogatásával valósul meg.

× × ×

AL-DUNAI ÁLOM (Magvető, 2020)

“A valósággal való egyezés nem a véletlen műve. Hanem a költői képzeleté”, szól a figyelmeztetés a könyv elején – és valóban. Szálinger Balázs első prózai kötetében a költői fantázia találkozik a realizmussal.

Az Al-dunai álom egy utazás krónikája: Szálinger Balázs 2018 tavaszán a Vaskapu-szorosban töltött egy hónapot feleségével és születendő fiukkal. A Vaskapu nemcsak Jókai Mór Az arany ember című regényéből lehet ismerős, a helyszín ma is a történelmi-földrajzi közelség és ismeretlenség határmezsgyéjén mozog.

Egy sokarcú és sokmúltú terület feltérképezése, utazás időben és térben, a történelemben és a személyes életben: az Al-dunai álom friss és üdítő olvasmány, egy kevéssé ismert terület izgalmas útirajza.

× × ×

SZÁLINGER BALÁZS költő, és csakis az – legalábbis szereti ezt gondolni magáról. Ehhez képest legutóbb pont prózakötetet írt. Utazós könyv  nyárral, boldogsággal, történelemmel. Költői, persze, de azért mégis csalás. Huszonöt év Pest (és Várad és Kolozsvár) után nemrég hazaköltözött Keszthelyre, a szülővárosába. Azóta, hogy újra dunántúli, ez a legelső irodalmi estje.

KÉKESI MÁRK ZOLTÁN (1979) szociológus, civil aktivista, villanyszerelő, a Grand Cafét üzemeltető Kép-Szín-Ház Alapítvány kuratóriumi tagja. Hobbija a kelet-európai utazás; e régió társadalomtörténetének, filmművészetének és gasztronómiájának alaposabb feltárása és közreadása. Alapszinten beszél szerbül és románul is, így a Vaskapu egyik oldalán sem vész el teljesen.

SIMPETIET BAND: a Szegedi Improvizációs Műhelyben feltartóztathatatlanul folyik egy azonos hang, egy együtt vett lélegzet, egy közös pillanatban beálló csend keresése. A hömpölygő, vagy éppen csordogáló zenéhez hasonlóan a bandatagok összetétele is állandóan változó. Azonban a meder, amiben terelgetik zenei gondolataikat mindig ugyanaz: a tiszta, megismételhetetlen, belső forrásból fakadó zene.

× × ×

Borító- és plakátterv: Kicsi Tihamér / shed designs

Az eseményen becskassza működik.