Fenyvesi Ottó verseskötetének bemutatója a Grand Caféban

FENYVESI OTTÓ
KÖTETBEMUTATÓJA

Időpont: 2021. november 9. kedd 19:00
Helyszín: Grand Café,
Deák Ferenc u. 18.
Esemény >>>

Fenyvesi Ottó Paloznak overdrive című verseskötetének bemutatója.

Moderátor: Virág Zoltán

A program a Szépírók Társasága támogatásával valósul meg.

▿ ▿ ▿

PALOZNAK OVERDRIVE (Scolar, 2021)

A kritikusok és irodalomtörténészek szerint Fenyvesi, aki több mint tizenöt évig az Újvidéki Rádió lemezlovasaként dolgozott, egyike a legkülönösebb érdeklődésű és vonzódású kortárs magyar költőknek. A rock and roll közelében, vonzásában és hatása alatt alkotta meg egyedüliként “a poétikai invenciózusság bőrdzsekis anarcho-líráját a magyar szépirodalomban”.
Fenyvesi eldobta a szokásos irodalmias kánonokat, nyelvi sztereotípiákat, és szemét egyetlen pontra: a hétköznapi élet centrumára szegezte, ennek köszönhetően talált magának szavakat, sajátos, mindenkitől különböző költői beszédet. Mostani kötete érzékenyen és szenvedélyesen tudósít a közelmúltról, vallomás egy nemzedék életérzéséről és sorsáról.
Mintha egy lemezlovas beszélne, aki a dallamok fölött mesél, mondja a mondandóját, mert fél, ha abbahagyná, örökre némulna el.

Fenyvesi versesköteteinek van valami “posztginsbergi” rock and rollos vonzása, íve, feszültsége. Olyan sajátos versbeszéd, amit muszáj elolvasni, mert ötezer wattal szólnak a fejünkben.

▵ ▵ ▵

FENYVESI OTTÓ (Mohol-Gunaras, 1954) költő, álmodozó és kalandor. A Balaton partján, Lovason él. „Az Újvidéki Rádió egykori lemezlovasa mindig is a rock and roll közelében élt, ennek hatása alatt alkotta meg egyedülállóként a poetikai invenciózusság bőrdzsekis anarcho-líráját a magyar szépirodalomban”.

VIRÁG ZOLTÁN (Zalaegerszeg, 1966) Irodalomtörténész, kritikus, műfordító, a Szegedi Tudományegyetem Magyar Irodalmi Tanszékének docense. 2002 és 2003 között a Maribori
Egyetem vendégoktatója, 2013 és 2016 között pedig a Zágrábi Egyetem vendégtanára volt.

▿ ▿ ▿

Az eseményen becskassza működik.