Dezsavű – Henn László András festőművész kiállítása a Somogyiban

A Somogyi-könyvtár közösségi tereiben közel ezer ember megfordul naponta. Érkezésük elsődleges célja ugyan valamilyen olvasnivaló vagy információ beszerzése, de napjainkra már természetessé vált, hogy a könyvek között rendszeresen kiállításokkal találkozhat a könyvtárba betérő. Szeptember 11-én délután 5 órakor Henn László András festőművész Dezsavű című tárlatát Roskó Gábor, Munkácsy-díjas Érdemes Művész, tanszékvezető, egyetemi docens nyitja meg a bibliotéka első emeleti folyóiratolvasó-termében. 

Szuromi Pál Árnyak és parazsak című esszéket, tanulmányokat és kritikákat tartalmazó kötetében így ír a művészről:

„Henn László talányos, izgalmas festői világszemlélete néhány gondolati tanulságot is kínál. Például azt, hogy ne dőljünk be túlságosan a modern, jóléti világ mítoszának. Mert nem minden a kényelem, az anyagi jólét és a szüntelen tárgyi, mennyiségi gyarapodás. Igen, a mennyiségi szemlélet alighanem a romlásba vezet bennünket. Egyre inkább kopik a múlt, a történelem és a természeti környezet becsülete. Egyre fakóbbak, fénytelenebbek lesznek ünnepeink, emberi kapcsolataink. És nincs tovább. Hisz az ember mégiscsak összetéveszthetetlenül egyedi, egyszeri és minőségi teremtmény. Ugyanúgy köze van a földi eseményekhez, akár a felhők járásához vagy a magasságos égi elrendelésekhez. Henn László míves, megkapó festészete is lényegében ebben az irányban kutakodik.” 

Henn László András Szegeden, majd Budapesten végezte művészeti tanulmányait. Több évig szabadúszó grafikusként dolgozott. 2002 óta a SZTE JGYPK Rajz- Művészettörténet Tanszékének munkatársa. Pályakezdése után, a festészet mellett készített több díjazott filmetűdöt. Mail art alkotásai rendszeresen jelennek meg kiadványokban. Hazai és nemzetközi kiállítások állandó  résztvevője. Munkái köz -és magángyűjteményekben is megtalálhatóak.

Sokat tanulmányozta a mozgókép és a művészi pillanatkép kompozíciós különbségeit-kapcsolatait. Igyekszik a maga által felfedezett törvényszerűségeket alkalmazni is munkáiban.

Képi világa visszafogott, meditatív kisugárzású, melyben gyakran jelképrendszerek, konstruktív szerkezetek szerepelnek. Alkotásaiban a modern kori és az archaikus kultúrák kapcsolódási pontjait kutatja.

A tárlat 2014. október 1-ig látogatható.