Sándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanéz

Tiszatáj Könyvek, 2010. kötött, 168 oldal, 4200 Ft 3360 Ft

Néhány nagy színészhez közel kerültem évtizedek alatt. Voltak közöttük, akik bizalmukba fogadtak, megosztották velem pályájuk küzdelmeit, titkait.

Gábor Miklóst diákkoromban a Valahol Európában című filmben láttam először. Az ötvenes évek végétől közelről követtem szerepeit, sorsát. Élete utolsó évtizedeiben szoros szellemi kapcsolatba kerültünk. Jelen voltam Féner Tamás fotózásainál, legnagyobb szerepeinek megörökítésekor. Nemcsak a korszak egyik legnagyobb színésze, igen jó író is volt. Nyolc megjelent könyvében beszámolt félévszázad színpadi és filmszerepeiről, magánéletének viharairól.

Könyvem: színházi regény. Gábor Miklós pályaképe mellett megjelenik benne az elmúlt félévszázad színészvilága a „felszín, a mély”, a teoretikus viták, a kulisszatitkok.

Ruszt József így búcsúzott tőle: „Olyan életművet hagyott maga után, melynek értékelése, gondozása, sőt átörökítésének kötelességteljesítése mutatja meg, mit is kezd majd az Őt követő nemzedék ezzel az eredendő kérdéssel: »Aztán mi végre az egész…«” Ez az ezredforduló minden művészének – a közönségre, az olvasóra is tartozó – igazi közös kérdése.

Sándor Iván

Megrendelhető a [email protected] címen

Címkék: