tiszatáj | 2021. november 26.

Pilinszky 100

Timkó Bíbor Pilinszky-illusztrációi

Pilinszky versei sűrítmények. Egy jó kép is tömör, asszociációkat ébreszt, olyan tartalmakat fed fel, összefüggéseket teremt, amelyek eddig nem is léteztek, mert senki nem gondolt még rájuk. Tudatosan nagyon kevés színnel, egyszerűen fogalmaztam…

A hazai illusztrációs művészet támogatásának és bemutatásának céljával jött létre 2019-ben a Budapesti Illusztrációs Fesztivál (Billufeszt). A 2021-ben immár másodjára megszervezett Fesztiválon az Évfordulós Irodalmi Pályázat kategóriában Lázár Ervin, Mészöly Miklós és Pilinszky János életművéhez kapcsolódva készíthették el munkáikat a jelentkezők. A Fesztivál szervezőinek, Révész Emesének és Herbszt Lászlónak, illetve Lukács Ágota művészettörténésznek (PIM), a zsűri egyik tagjának szíves közreműködésével van lehetőségünk bemutatni három alkotó Pilinszky János szövegeihez kapcsolódó illusztrációit.

Timkó Bíbor a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett, és Erasmus ösztöndíjjal festő szakon Rómában is tanult. Jelenleg szabadúszó illusztrátorként és grafikusként dolgozik Budapesten. Alkotásai ismerősek lehetnek Gryllus Vilmos, Tóth Krisztina, Berg Judit, Boldizsár Ildikó mesekönyveiből is. Egy sikeres étteremlánc (a Padthai Wokbar) arculatát és designját is ő találta ki. Honlapja: https://bibor.org

Az Illusztrációs kiállításra meghirdetett három évfordulós író/költő közül Pilinszkyt választottam, mert egyetemes, meditatív, és kicsit vészjósló, mint ez a jelenlegi világunk.

Pilinszky versei sűrítmények. Egy jó kép is tömör, asszociációkat ébreszt, olyan tartalmakat fed fel, összefüggéseket teremt, amelyek eddig nem is léteztek, mert senki nem gondolt még rájuk. Tudatosan nagyon kevés színnel, egyszerűen fogalmaztam. 

Az alkotás úgy történik, hogy először ott terem az ötlet, a kép. Aztán rajzolok (ceruzával lapra), majd digitálisan folytatom. Csűröm-csavarom, alszom rá, egyszerűsítek, és már kész is:)

Nagy öröm volt, hogy díjat nyertem a kiállításra beküldött grafikáimmal, megtiszteltetés [Timkó Bíbor a 2021-es Billufeszten III. helyezést szerzett – a szerk.]. Aztán látva a kiállított anyagokat, zavarba ejtett. Erős, gazdag és sokszínű a kiállítás. Tízszer ennyi díjat is ki lehetett volna osztani.

Általában is: nagyon jó, hogy ezek az illusztrációs kiállítások megvalósulnak, és lassan hagyománnyá válnak. Láthatóvá teszik ezt a szakmát és az alkotókat. Hiánypótlóak. 


Pilinszky János: Éjféli fürdés

Pilinszky János: Te győzz le

Pilinszky János: Magamhoz