tiszatáj | 2021. november 13.

Pilinszky 100

Kovács G. Tamás Pilinszky-illusztrációi

Pilinszky költészete roppant őszinte, zsigeri és erős költői képeket használ. Az Egyenes labirintus régi kedvencem volt, mert ugyanazt az érzést írja le a halál pillanatáról, ami nagyon az én elképzelésemhez, illetve nekem nagyon tetszett az a mondat, hogy: „pedig ha valamit tudok, hát ezt biztosan tudom.” A Mire megjössz volt a másik vers, ami nagyon megütött. Ebben az idő, mint kosárember metafora fogott meg […]

A hazai illusztrációs művészet támogatásának és bemutatásának céljával jött létre 2019-ben a Budapesti Illusztrációs Fesztivál (Billufeszt). A 2021-ben immár másodjára megszervezett Fesztiválon az Évfordulós Irodalmi Pályázat kategóriában Lázár Ervin, Mészöly Miklós és Pilinszky János életművéhez kapcsolódva készíthették el munkáikat a jelentkezők. A Fesztivál szervezőinek, Révész Emesének és Herbszt Lászlónak, illetve Lukács Ágota művészettörténésznek (PIM), a zsűri egyik tagjának szíves közreműködésével van lehetőségünk bemutatni három alkotó Pilinszky János szövegeihez kapcsolódó illusztrációit.

 

Képgrafikus, majd rajz és média tanár végzettségeket szereztem: Kaposváron és Egerben is tanultam, majd az ELTE-n végeztem. Jelenleg tanárként dolgozom. 2000 óta foglalkozom grafikával. Legjobban a klasszikus sokszorosító eljárások érdekelnek. Most beadott pályaműveim is linómetszetek, ami annyit tesz, hogy a felrajzolt képet először kivésem egy sima felületből, és ezt nyomtatom le.

Pilinszky költészete roppant őszinte, zsigeri és erős költői képeket használ. Az Egyenes labirintus régi kedvencem volt, mert ugyanazt az érzést írja le a halál pillanatáról, ami nagyon az én elképzelésemhez, illetve nekem nagyon tetszett az a mondat, hogy: „pedig ha valamit tudok, hát ezt biztosan tudom.” A Mire megjössz volt a másik vers, ami nagyon megütött. Ebben az idő, mint kosárember metafora fogott meg. Nem éreztem nehéznek a feladatot, Pilinszkyt hálás dolog illusztrálni, és úgy érzem, hogy sikerült az én grafikai stílusomat a versekhez igazítani. Nagyon örültem a díjnak [Kovács G. Tamás a 2021-es Billufeszten I. helyezést szerzett – a szerk.], nagyon erős mezőny jött össze, amiből egy gyönyörű kiállítást raktak össze a szervezők.

Kovács G. Tamás

Mire megjössz

Egyenes labirintus