tiszatáj | 2021. december 6.

2021. december 4.

Digitális vallomások

A Regionális Összművészeti Központ legújabb kiállítása

Megnyitotta kapuit a látogatók előtt a Regionális Összművészeti Központ legújabb kiállítása, a Digitális vallomások – Dr. Fráter Loránd emlékkiállítás. A tárlat 2022. január 30-ig tekinthető meg a Reök-palotában.


A kardiológiai és mellkasi képalkotás teljes körű megismerésére, alkalmazási területeik feltérképezésére irányult dr. Fráter Loránd szakmai munkássága. A hagyományos röntgen diagnosztika mellett ismerte az összes modern képalkotó diagnosztikai eljárás működését, a bennük rejlő lehetőségeket, illetve korlátaikat. Tudását lebilincselő előadásaiban és maximális szakmai igényességgel megírt radiológiai tankönyveiben adta tovább a következő generációknak.

A képzőművészeti tevékenység gyakorlásában több volt mint műkedvelő. E késői bemutatkozáson, most látható digitális alkotásain kívül, közel kétszáz kisalakú kép és rengeteg nyomat maradt utána.A képzőművészet melletti korai elköteleződésének jele, hogy rajzai már tanulmányai során megjelentek a Délmagyarország, az Élet és Irodalom, a Szegedi Egyetem hasábjain. A jelen tárlaton nyomon követhetjük alkotói fejlődését, technikájának modernizálódását, útkeresési törekvéseit. Képei, nem szokványos címei átfogó kultúrtörténeti tudását tükrözik. Az ihletet olvasmányaiból, zenei élményeiből, utazásaiból, a modern művészek alkotásaiból, a fotográfiából és természetesen saját gondolataiból merítette. Passzionátus fotográfus is volt, így felvételeinek digitalizáltan módosított változatai jelentik a váltást a digitalizált alkotói módszerre.

Az egyedülálló kiállítás 2022. január 30-ig várja látogatóit Szeged legszebb szecessziós palotájában.