tiszatáj | 2021. október 1.

Címek nélkül is haza találó gesztusok

ASSZOCIATÍV ÉRZETEK PUHA FERENC LEGÚJABB KÉPEI KAPCSÁN
Baromi jó és erőteljes. Izgatja a látvány. Puha Ferenc legújabb, mozivászon méretű képei odaszögezik a néző-befogadót a virtuális székéhez. Itt minden képzeletbeli, – mert ma már más az igazi is – csak a falméretű képek anyagszerűsége, őszinte konkrétsága, ugyanakkor éteri légiessége a megfogható és valóságos, mintha két pillanatot is megjelenítene egyszerre; az elsőt és az utolsó pillanatot… – FELUGOSSY LÁSZLÓ MEGNYITÓJA

ASSZOCIATÍV ÉRZETEK
PUHA FERENC LEGÚJABB KÉPEI KAPCSÁN

„A művészek olyanok, mint a rovarok,
érzékenyebb antennákkal rendelkeznek,
mint a legtöbb ember, hogy felvegyék a dolgokat.”
David Cronenberg

Olyan mintha az ember háttal ülne a tévének. Ez lenne a normális.

Baromi jó és erőteljes. Izgatja a látvány. Puha Ferenc legújabb, mozivászon méretű képei odaszögezik a néző-befogadót a virtuális székéhez. Itt minden képzeletbeli, – mert ma már más az igazi is – csak a falméretű képek anyagszerűsége, őszinte konkrétsága, ugyanakkor éteri légiessége a megfogható és valóságos, mintha két pillanatot is megjelenítene egyszerre; az elsőt és az utolsó pillanatot.

Az a szép az igazi művészetben, – ha van olyan – hogy nem vacakol és mindig a lényegre tapint. A lényeg, amelyben az élet minden szegmense megtalálható és két szemünkön kívül az egész lényünk odaadása szükséges felismeréséhez, megtapasztalásához. Így csíphetünk meg időnként végtelenségi érzéseket, hogy halandóságunkat és végességünk természetét megérthessük.

Puha Ferenc folyamatosan fejlesztett festészetének legutóbbi állomásán sűrített és spirituális energiákat transzponál, és nagy koncentráltsággal jelenít meg. Képei az idő múlását is mutatják, nyilván az idő hétköznapi múlásán túli elvont nyomait, érzeteit is szemlélhetjük, akár át is élhetjük.

Az örökkévalóságot járják körbe Puha Ferenc nagyméretű vásznai, mintha jegyzetei, vizuális naplójának lapjai lennének ennek a belső utazásnak.

Ezeket a helytálló és vállalható mondatokat írtam korábban Puha Ferenc legújabb képei kapcsán, talán azért, mert a művész már nagyon készült erre a kiállításra, amely már kétszer elmaradt a világjárvány miatt, de a művészt az elzártság csak tovább inspirálta és újabb és újabb átütő és revelatív képeket festett, és olyan erőtadó, energia sűrítményeket helyezett képeibe, amelynek létezik gyógyító hatása is. A képek mentális lényünk jobbítását, fizikai létünk állapotát is javítja, segíti… Ezek a nagy ívű és elegáns festészeti gesztusok igazán elgondolkodtatóak… ahogy kiáltványszerűen mondhatják és mondják is első körben, vagy másodkézből: Csakrahelyzet? van…

„Vannak dolgok, amiket nem akkor talál meg az ember, amikor keresi, hanem később, egy másik alkalommal, amikor nem is keresi,”

…hogy költői fordulattal éljek. Amikor a festészet egyben költészet, mert Puha Ferenc legújabb képei, mint a versek, e szavak nélküli lebegések a ráérzéseinket is gazdagítják…

Minden jövő a távoli múltból ered, ahogy a költő mondja.

Puha Ferenc képeinek fekete-fehér változatai is színesek, amennyire a színes képek is mélyen fekete-fehérek. Nonfiguratív barlangrajzok az univerzumunk újonnan felfedezett bugyraiból. Szuperszimmetriák és szuperaszimmetriák. Csak a valóságban kell jól körül nézni, hogy felfedezzük, ezen képek égi és földön túli másait, a lényegi gesztusok hazatalálását.

Már előre látszott, hogy a végtelennel érünk a végbe…

            feLL (2021.)

Puha Ferenc festőművész tárlatát feLugossy László Munkácsy – díjas képzőművész nyitotta meg 2021. szept. 23-án az SZTE JGYPK Rajz- Művészettörténet Tanszék galériájában. A Szög-Art szervezésében és az MMA támogatásával létrejött kiállítás október 20-ig látogatható.