MTI | 2023. október 15.

2023. 10. 14. – 2024. 06. 22.

A Jáky-gyűjtemény háború utáni műveiből látható válogatás a Várkert Bazárban

A második világháború utáni műveket mutat be Jáky Balázs műgyűjtő kollekciójából az a kiállítás, amely Vagyok, aki vagyok címmel október 14-től látható a Várkert Bazár YBL6 Művészeti Terében.

Jobbról Keserü Ilona Világos kép című műve, Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

A Jáky-gyűjtemény válogatott anyaga hat tematikus termen keresztül mutatja be a magyar képzőművészet történetét 1945-től az 1990-es évekig. A tárlat három alappilléren nyugszik, gerincét az Európai Iskola hagyományai, az úgynevezett Iparterv-generáció meghatározó alkotóinak életműve, valamint az 1980-as és az 1990-es évek Új szenzibilitása adja – mondta el Nemes Péter, a Vagyok, aki vagyok kiállítás kurátora.

A magyar műgyűjtés hagyománya csaknem 150 éves múltra tekint vissza, a kiegyezést követően kezdetben az arisztokrácia, majd később a nagypolgárság befektetési céllal vásárolt. A műgyűjtés a rendszerváltás után, az 1990-es években kapott új lendületet.

Jáky Balázs 2000-es évek végén kezdett műalkotásokat gyűjteni. Dédapja Nikelszky Géza iparművész, festő volt, aki a több mint fél évszázadon át a Zsolnay-porcelángyár egyik tervezőjeként dolgozott. Jáky Balázs gyerekkora óta találkozott olyan grafikákkal és tervekkel, amelyek esztétikai ízlését és érdeklődését nagy mértében befolyásolták. A ma már többszáz alkotást magába foglaló kollekciójából több mint száz alkotást mutatnak be a Vagyok, aki vagyok kiállításon – tette hozzá a kurátor, kiemelve, hogy egy műgyűjtő leginkább az alkotásain keresztül tudja megmutatni önmagát.

A kiállításhoz múzeumpedagógia foglalkozások és tárlatvezetések is kapcsolódnak. A tárlat koncepciója kronológiai sorrendet követ, különféle festőket, festői korszakokat helyeztek egymás mellé, amelyek reflektálnak egymásra.

A legelső és legutolsó teremben olyan művészek kaptak helyet, akik Jáky Balázs számára kiemelkedő jelentőséggel bírnak, és hosszú időn keresztül nem voltak részei a magyar művészettörténeti kánonnak, köztük Barcsay Jenő, Korniss Dezső, Tóth Menyhért és Veszelszky Géza. A kiállítás záródarabjaként Türk Péter kérdőjeles sorozatának egyik festményét állítják ki – magyarázta Nemes Péter.

A június 28-ig nyitva tartó tárlaton többek között Vajda Lajos, Anna Margit, Kondor Béla, Ország Lili, Keserü Ilona, Bak Imre, Lakner László, Csernus Tibor, Mengyán András és Molnár Vera munkáival találkozhatnak az érdeklődők.