Tiszatájonline | 2017. március 13.

Wonder Woman: The True Amazon

A DC szinte gyakrabban váltogatja karakterei eredettörténetét, mint egy átlagember az alsógatyáját. Ez persze valahol érthető: Batman, Superman, Wonder Woman és társai a harmincas évek vége, illetve a negyvenes évek eleje óta harcolnak a gonosszal, és védik az ártatlanokat, és 70-80 év alatt sok minden változik. Fejlődik a világ, formálódnak az ideológiák és a művészetek, alakulnak a divatirányzatok, jönnek és mennek a korszakok. Egy sztori, amely egykor minden szempontból megállhatta a helyét, mára könnyen elavulhat… – RUSZNYÁK CSABA ÍRÁSA

A DC szinte gyakrabban váltogatja karakterei eredettörténetét, mint egy átlagember az alsógatyáját. Ez persze valahol érthető: Batman, Superman, Wonder Woman és társai a harmincas évek vége, illetve a negyvenes évek eleje óta harcolnak a gonosszal, és védik az ártatlanokat, és 70-80 év alatt sok minden változik. Fejlődik a világ, formálódnak az ideológiák és a művészetek, alakulnak a divatirányzatok, jönnek és mennek a korszakok. Egy sztori, amely egykor minden szempontból megállhatta a helyét, mára könnyen elavulhat – így aztán frissíteni, aktualizálni kell, hogy megfeleljem az idő szavának.

Wonder Womant, az első nagy női szuperhőst az eredettörténete szerint a külvilágtól elzárt szigeten élő harcos amazonok királynője formálta agyagból, és az istenek adtak neki életet. Ez a verzió kisebb-nagyobb igazításokkal évtizedekig tartotta magát, ahogy a karakter Dianaként nyakába vette a világot, hogy az igazságért harcoljon, feminista ikonná váljon, és végül a Justice League egyik alapító tagja legyen. Egy 2011-es reboot után a sztori gyökeresen megváltozott: Wonder Woman azóta Hyppolita, az amazonok királynője és Zeusz közös gyermeke, vagyis egy félisten.

wwcomic

A rendkívül tehetséges Jill Thompson (Beasts of Burden) tavaly egy újabb eredettörténettel állt elő. A Wonder Woman: The True Amazon egy önálló graphic novel, amelyben azonban messze nem az a legérdekesebb, hogy teljesen figyelmen hagyja a karakter jelenlegi iterációját (és mellőzi a minden korábbi eredetben kulcsszerepet betöltő külvilági férfit, Steve Trevort), és visszanyúl Wonder Woman agyagból/homokból való teremtéséhez, hanem az, hogy Diana történetében nem annyira a cselekmény és a születés körülményei érdeklik, hanem az amazonban végbemenő változások, az, ahogyan felnő, érik, változik, és felelősséget tanul. Vagyis az, ahogyan hős lesz belőle.

Thompsonnál Diana egy végtelen szeretettel körülvett, elkényeztetett gyermek, aki ebből fakadóan természetesen arrogánssá és dölyfössé válik. Felnővén egyre-másra viszi véghez a hőstetteket, de nem az önzetlenség, hanem csak a puszta dicsőség hajtja. Viselkedése végül tragédiához vezet: könnyen, véren, halálon keresztül tanulja meg, hogy jobb embernek kell lennie, mint amilyen addig volt.

ww-taz3

Ez a sztori valamelyest hasonlít a Marvel-féle Thor eredetéhez (ld. Ages of Thunder), amely szerint a mennydörgés istenét arroganciája miatt száműzi Asgardból az apja, Odin, hogy az emberek sorai között tanuljon alázatot. A The True Amazon is egy nagyon egyszerű, egyben azonban nagyon hatásos történetet mesél el gyarlóságról, felelősségről, bűnről és humanizmusról. Thompson a hibái által hoz közel hozzánk egy sokszor abszolút tökéletesnek, idealisztikusnak ábrázolt karaktert, és megkocáztatom, soha nem volt még ennél könnyebb azonosulni vele, soha nem volt még könnyebb átérezni a fájdalmát, a küszködését, a belső konfliktusát. Épp ezért, hiába tudjuk már idejekorán, hová fog majd kifutni a sztori, a katarzis így is biztosított.

Thompson rajzai pedig, mint általában, gyönyörűek. De nem csak a remek beállításokról, a kifejező mimikákról és mozdulatokról, a dinamikus akciókról és a lendületes oldalstruktúrákról van szó: Thompson afféle képeskönyvszerű hatásra törekszik, így oldalanként csak néhány panelt használ, a narráció pedig nem egyszer egy az egyben a képek által közölt információt ismétli. Ami természetesen normál esetben súlyos hibája egy képregénynek, és sok amerikai kritikus sietett is megfedni a szerzőt ezért a „gyermekbetegségért”, amelyet a médium évtizedekkel ezelőtt kinőtt. Csakhogy ez pont a könyv egyik legnagyszerűbb húzása, ugyanis ennek az archaikusságnak köszönhetően érződik úgy, mintha nem is egy 2016-os képregényt, hanem egy ősidőkből ránk maradt, világmagyarázó mitológiai szöveget olvasnánk.

A True Amazon gyönyörű és megkapó történet (mellesleg nem kell a megértéséhez semmilyen alapismeret), mindenképpen a valaha írt legjobb Wonder Woman-sztorik közt a helye.

Rusznyák Csaba

wwcomic ww-taz3 WWVSP-40