tiszatáj | 2021. április 23.

Verses interjú Székely Örssel

Székely Örs kapta idén a Makói Medáliák irodalmi díjat, amelyet 2005-ben a József Attila-emlékév alkalmából alapított Makó város önkormányzata. A díj célja, hogy Makó városa támogassa az elsőkötetes költőket, ahogyan az egykor József Attilával is történt… – JANÁKY MARIANNA INTERJÚJA

Székely Örs kapta idén a Makói Medáliák irodalmi díjat, amelyet 2005-ben a József Attila-emlékév alkalmából alapított Makó város önkormányzata. A díj célja, hogy Makó városa támogassa az elsőkötetes költőket, ahogyan az egykor József Attilával is történt. A díjazott személyére szakmai kuratórium tesz javaslatot, 2010-től Turi Tímea, Bíró-Balogh Tamás és Orcsik Roland.

Székely Örs 1992-ben született. Azóta több, B betűs városban is megfordult (Brassó, Berlin, Budapest) leginkább tanulási céllal, de a legtöbb időt Kolozsváron tölti, ahol jelenleg is órákat tart a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen, a doktori disszertációja írásának szüneteiben. Főképp lírával foglalkozik: 2020-ban a Fiatal Írók Szövetségének gondozásában jelent meg ostinato című verseskötete, mellyel kiérdemelte a zsűri elismerését. A laudációt a könyvről Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész, író írta. 

Két jelentős kritika is megjelent már a kötetről. Visy Beatrix irodalomtörténész, kritikus, esztéta az Élet és Irodalom Ex libris rovatában a következőképp emeli ki a könyvtárgy exkluzivitását: ”Székely Örs kötetében az ismétlés, a mintázatok létrehozása hangsúlyosan kiterjed a múltra, különböző kultúrkörökre, mitológiákra és művészeti hagyományokra, a Perillosz készítette ércbikától Frida Kahlo megfestett méhéig.” Bartók Imre kritikája is az Élet és Irodalomban jelent meg. Méltató mondatai közül válogattam: „Ez a roppant talányos, sűrű és felfokozottan érzéki kötet kurtasága ellenére a leginkább talán egyfajta enciklopedikus tapasztalatleltárként fogható fel.” Ez is kortárs költészet, üzeni Bartók Imre író: „… nem tendenciózus űrköltészet, hanem logikus végkifejlet, hogy zárlatként a Marsjáró (híressé vált utolsó szavai: „My battery is low and it’s getting dark”) lelkébe nyerünk bepillantást.”

A költő szövegei olvashatóak a Lehetnék bárki, a Címtelen föld és az Dies wird die Hypnose des Jahrhunderts [Ez lesz az évszázad hipnózisa] című antológiákban. 2016 és 2019 között a szem folyóirat lírarovatának szerkesztője. 2017-ben Látó-nívódíjas és Babits-ösztöndíjas. Utóbbi alatt az All dies hier, Majestät, ist deins [Felség, ez itt mind tied] német kortárs líraantológiából fordított.

Nagyon örülök, hogy tipográfiailag és könyvformailag is extra és illusztrációkkal felerősített könyv nyerte el idén a díjat.

Lassan járj, tovább érsz. Honnan indultál és hová tartasz? Milyen álmaid vannak?

vörössel telnek erek, patakok lüktetnek, gyökerek,
ágak pumpálnak, vizeket átölelve megannyi gép,
a felszálló éjszakában fridához indul alvás, álom:
szerveim szorongását fák másolják, színek késnek.

„A kép első kötelessége, hogy ünnep legyen a szem számára.” (Delacroix) Szereted a képzőművészetet? Ki a kedvenc festőd?

Hantai Simon:

amikor rekonstrukciókat végzek,
amikor fel fogok készülni a kékre, de megijedek a mozdulatoktól,
ahogy meztelen könyöke a csaphoz ér, és háta a csempéhez nyomódik,
az ablakok, a képek középen repednek, mozaikok állnak ki belőlük,
akár a síkok, egymásra hajtogatom, ők egyre kisebbre repedeznek, törnek

Hantai Simon: Kék tabula

„A tragédia olyan, mint a betegség, elmúlik.” (Ross Macdonald) Neked volt már hasonlóban részed?

gyomromban alvadó vasakkal
lépek át egy virágos kapun újra, zsibog homlokom mögött,
egy isten szemét épp lehunyja, hogyan egyenesedjek fel,
amikor bennem fájdalomnövények cseperednek,
diófák, miután hazaérek a madarakkal. 

„Az igaz a hitből él.” És Te? Vitatkozol néha Istennel?

rudolf alkatrészekként szereli össze a szavakat, mondatai is órákká állnak össze. hogy vára börtön-e már, nem tudja, de érzi, hogy szíve ércesedik, feje fölött jezsuiták köröznek; úgy piacolnak ezen a reggelen mind, mintha bikák dobognának.

„Minden érdekessé válik, ha elég mélyen elmerülünk benne.” (Richard Feynman) Te is így tapasztaltad?

ha elkészül a reggel többször össze kell
szednünk és széthajigálnunk a királyi
többest az estetej és az esteolaj
fáradtságából nézd pipacsok nyílnak
tetők ereszkednek villamoshálózatok
lüktetnek mibennünk vérkörök körutak
takarók

 Janáky Marianna

A szerző fotóját Farkas Júlia készítette