Tiszatájonline | 2024. április 2.

2024. április 4. 18 óra

Tót Endre: 111 vers – állva és fennhangon olvasni

KÖTETBEMUTATÓ A MODEMBEN

MODEM
Debrecen, Hunyadi János u. 1-3.

2024. április 4. 18 óra

Tót Endre 111 vers – állva és fennhangon olvasni a művész vizuális költeményeit és válogatott konceptuális munkáinak fragmentumait tartalmazza. A számos könyvtárgy, illetve naplókötet után ez a szerző első önálló versgyűjteménye. A Berlinben élő, nemzetközileg elismert Kossuth-díjas alkotó legjelentősebb hazai kiállítása 2012-ben a debreceni MODEM-ben valósult meg. A mostani könyvben az egykori MODEM-beli vizuális költemények, a különböző médiumokra utaló referenciák és jeltöredékek szerves egységet képeznek, amely így igazi különlegesség a magyar képzőművészet és költészet történetében.

„Tót Endre (1938). Tanulmányait az Iparművészeti Főiskola murális szakán végezte 1959 és 1965 között Budapesten. Stílusát 1967-ig meghatározta a francia informel festészet hatása, amelynek jegyében színes, kalligrafikus rajzokat és festményeket készített. Az évtized közepén megérintette a pop art hatása, amely kivágott sablonokkal kombinált, könnyed, monokróm tusrajzokban, kollázzsal gazdagított temperafestményekben és színes, figuratív akrilfestményekben mutatkozott meg. 1969–70-ben a minimalizmus jegyében hozott létre színes sávokból és nagyobb színmezőkből álló kompozíciókat, hogy azt követően hosszú időre felhagyjon a festészettel és az idea alapú művészet felé forduljon. Tót 1971-ben jutott el a kép nélküli, szöveg- és jel-alapú ideaművészethez. Ebben az időben születtek meg konceptuális művészetét meghatározó ideái, az Eső, az Öröm és a Zér0. Ezen ideák kibontakoztatása során számos médiumot használt, kezdetben a művészkönyvet, az írógépet, a képeslapot, a gumibélyegzőt, a fotót és különféle nyomdai technikákat alkalmazott és variált egymással, majd később akciókkal és azok dokumentációs anyagaival bővítette mediális eszköztárát.”

Résztvevők:

Tót Endre költő, író, performer, képzőművész
Orcsik Roland író, költő, szerkesztő
Tóth Ákos szerkesztő, irodalomtörténész

Az esemény minden vendégünk számára ingyenes!

A műsorváltozás jogát fenntartjuk. A látogatók részvételükkel elfogadják, hogy a programok során hang- és képfelvételek készülnek, amelyeket a MODEM felületein promóciós céllal felhasználhatunk.