tiszatáj | 2013. november 13.

Rövid és keserű

KABAI LÓRÁNT AVASI KESERŰ CÍMŰ KÖTETÉNEK BEMUTATÓJA

A könyvbemutatóra elegáns késéssel érkezünk a Roham Bárba, ahogy kell. A pultnál mindenki megveszi a maga italát, elfoglalja a székét, meghallgatja a rövid felvezetőt, néhány verset, ami elég is a ráhangolódáshoz, aztán kiderül, hogy ezzel vége is az est hivatalos részének.

Az Avas egy kisebb hegy, egyben Miskolc egyik városrészének neve. Avasi Keserű néven van saját itala, és az onnan származó vagy ott megfordult íróknak, költőknek köszönhetően van irodalma is. A kanyargós utcák, a borospincék és a hajnalig tartó legendás italozások révén legalább annyira közismert, mint szociális problémái miatt. Kabai Lóránt új verseskötete az Avasi keserű címet kapta, kiállítása pedig Pont néven tekinthető meg.

 A kiállítást Bánki Ákos festőművész nyitja meg, megemlítve, hogy a budapesti Roham Bár (amely idén ősszel költözött néhány utcával odébb, a Vas utcából a Dohány utcába), mindig is szívesen adott helyet összművészeti eseményeknek. Néhány mondat után azonban fel is áll a színpadra helyezett asztal mellől, kettesben hagyva a költőket, Kabai Lórántot és Kemény Istvánt.

Kemény egy saját versét olvassa fel, méghozzá Kabai új kötetéből, az Avasi keserű ihlette, ismétlésekkel teli, sodró lendületű remixet. „Szólalj meg, szív” – ez visszhangzik az első sorok végén, aztán meg az, hogy „az élet szép, szép az élet”. A vers felolvasása egyet jelent magával a könyvbemutatóval.

Illetve a szerző lehajtott fejjel, dörmögő hangján felolvas belőle néhány verset, hogy ne csak a remixet halljuk. Miskolci hangulatok, utazás és kocsma, szív, pina és fasz, ilyen szavakat jegyez le a jegyzetelni vágyó tudósító, közben váratlanul véget is ér a világ talán legrövidebb, kiállításmegnyitóval egybekötött könyvbemutatója. Kabai megköszöni a figyelmet, és reméli, senkinek nem okoztak csalódást.

Erről szó sincs, bár valószínűleg mindenki hosszabb műsorra számított, legalább olyan hosszúra, hogy a sörét meg tudja inni közben. Nem tudunk meg olyan információkat, hogy meddig íródtak a versek, hogy mi volt a kötet koncepciója, de lehet, hogy a Kemény István-féle Avasi keserű-remix többet mond. „Mindezt hosszan lehetne folytatni? Mindezt hosszan lehetne folytatni. Mindezt elég folytatni? Mindezt elég folytatni. Mindez elég? Mindez elég.”.

Szarka Károly