Tiszatájonline | 2024. június 5.

A távolságról – filozófiai-irodalmi megközelítések

Két szék között

KAISER ZSANETT

Írók – Filozófusok Felolvasóest

Ebben a blokkban az Írók – Filozófusok Felolvasóest anyagát közöljük, amelyre a VII. Magyar Könyvkiadók Napja alkalmából 2023. október 18-án az SZTE BTK Radnóti Kávézójában került sor. rnA Magyar Filozófiai Társaság és az SZTE BTK szervezésében 8. alkalommal került megrendezésre az Írók-Filozófusok felolvasóest (Esterházy Péter emlékére). A felolvasott szövegek témája: ’A távolság’ volt. Az est védnökei: Ilia Mihály és Vajda Mihály voltak.rnFelolvastak: Bencsik Orsolya, Ferencz Hedvig, Gyenge Zoltán, Laczkó Sándor, Szilágyi Zsófia. rnSzintén felolvastak a BTK hallgatói számára ’A távolság’ témában kiírt irodalmi pályázat győztesei: Almási Andrea, Horváth-Barna Borka, Kaiser Zsanett, Ruzsik Vivien.rnA hallgatók írásai oldalunkon, míg az est további előadásai a Tiszatáj folyóirat 2024. áprilisi számában olvashatók.


Elfojtok egy bazdmeget, miközben a távolodó tram-train után nézek. Látnia kellett a sofőrnek, hogy hat ember rohan felé, akik mögött szinte repülnek a bőröndjeik. Persze, ilyenkor a menetrend szerinti indulás szent és sérthetetlen – a csatlakozás bevárása pedig lehetetlen. 

Nem hoztam magammal esernyőt, végtére is a Napfény Városába tartottam, így egyértelmű, hogy pont most szakad le az ég. 

Ha leszakadna az ég, vajon vágnának a darabkái? Összeszedném és összeraknám, arannyal rögzíteném egymáshoz a részeit, gyönyörű lenne, mint a japánok újrateremtett tányérjai. Az ég is gyönyörűnek tartaná magát, és talán, de csak talán, türelmesen kivárná, míg lesz nálam esernyő.

Kötözött rőzseként állunk a fedett megállóban, érzem, ahogy parfümjeik szívillata feladja a harcot, és szépen lassan elhalványul, maga után hagyva a vattacukor, kakaó, narancs és bőr mámorítóan büdös egyvelegét. 

Ha még most elindulok, elérhetem a visszafelé tartó buszt, otthon lennék, átöltöznék, beraknék valami jó sorozatot és addig nézném, amíg a laptopom el nem kezd az életéért könyörögni. Persze, maradhatok is, menni tovább előre, és akkor otthon leszek, átöltözök, és addig olvasom a szakirodalmat, amíg a szemem el nem kezd az életéért könyörögni.

Fél úton vagyok az otthonaimtól, és nem tudom, merre induljak, hogy hazaérjek.


Az est további előadásai a Tiszatáj folyóirat 2024. áprilisi számában olvashatók.