Tiszatájonline | 2022. május 19.

2022. május 26.

Jazzköltészeti est a Grand Caféban

A JAZZKÖLTÉSZET lényege, hogy a zenész improvizál arra a versre, amit a költő előad. A zenész nem a versek között játszik, hanem a vers elhangzásával egy időben, a vers ritmusának megfelelően vagy azt ellenpontozva improvizál. Fölolvas: Gyukics Gábor és Vajsenbek Péter, valamint a Törzsasztal Műhely több tagja. Zenél: Grencsó István (szaxofon) és Szvetnyik Margit (hegedű).

Időpont: 2022. május 26. csütörtök 19:00
Helyszín: Grand Café,
Deák Ferenc u. 18.
Facebook-esemény megtekintése >>>

JAZZKÖLTÉSZET

Fölolvas: Gyukics Gábor és Vajsenbek Péter

– valamint a Törzsasztal Műhely több tagja.

Zenél: Grencsó István (szaxofon) és Szvetnyik Margit (hegedű).

▿ ▿ ▿

A JAZZKÖLTÉSZET lényege, hogy a zenész improvizál arra a versre, amit a költő előad. A zenész nem a versek között játszik, hanem a vers elhangzásával egy időben, a vers ritmusának megfelelően vagy azt ellenpontozva improvizál. A kezdetekben a jazzköltészeti előadók többnyire fekete költők és fekete zenészek voltak. Ez valamelyest a beat-költők színrelépésével változott meg, akik között népszerűnek számított a fekete eredetű blues és jazz zene. Magyarországon az első jazzköltészeti estet a Műcsarnokban rendezték 2000-ben.

A TÖRZSASZTAL MŰHELY egy művészeti csoportosulás Szegedről. Fő profilja zenés irodalmi programok, író- és kritikaműhelyek szervezése. Tagjai egyetemisták és fiatal dolgozók, akiknek munkája valamilyen formában kötődik az irodalomhoz, a képzőművészethez vagy a zenéhez. Különböző projektjeik a szegedi kultúrélet színesítésére tett kísérletek. 

▵ ▵ ▵

Borítókép: Takács Borisz

A Szépírók Társasága és a FISZ támogatásával.