tiszatáj | 2022. január 17.

Janáky Marianna: Interjú egy könyvvel

Extra (n)agyon

NEMES Z. MÁRIÓ BAROKK FEMINA

A könyvinterjú műfajpoétikája

Egy új interjúformát álmodtam meg. Interjú egy könyvvel. Nem a szerzővel, hanem a könyvével (identitást adva annak) „beszélgetek”. Elképzelésem szerint a könyvinterjú se nem kritika, se nem interjú, se nem szépírás, hanem ezek egyvelege. Esterházy Péter lemásolta Ottlik Géza Iskola a határon című regényét kézírással, és könyvként is megjelent, tudjuk. Ez adhatta hajnalban tudatalattimnak az ötletet. Vagyis direkt antropomorfizálom, személyesítem meg a könyvtárgyat = az interjúalanyt. Több szépíró alkalmazott hasonló megoldást. Talán a megelevenedett tárgyak prózapoétikáját Mándy és Nabokov ültette el a tudatalattimban. Szinte azonosulok a könyvvel, kérdéseim kifejezésmódjával igyekszem visszatükrözni az épp „interjúra felkért könyv” stílusát is. A válaszok mindig szó szerinti idézetek a könyvből = másolás csak nem kézzel, ahogy EP tette, hanem a mobil mikrofonjának a segítségével. Tehát: csak a könyv idézeteivel válaszolok a feltett kérdéseimre, de nem mindig a könyvfolyamnak megfelelően, hanem ahogy jónak látom a kérdésre adható válasz kapcsán. A három pont mindig jelzi, hogy nem folyamatos a másolás, hanem a kötet másik részében olvasható épp a pármondatos idézetrészlet. Ráadásul a kérdések számához passzoló extravagáns leütést is igyekszem mindig kitalálni.

Janáky Marianna

1. Mi történik itt? Mi TÖRTÉNT a lelkedben?

Miután meghaltam Zoli kivonszolta a testemet a konyhából, és levette rólam a pólót, meg a nedves alsónadrágot, majd bepakolt a fürdőkádba. Még szerencse, hogy mindketten jó erőben voltunk. A „szabadság vörösre érett keményhasú gyümölcsei”.

…, csak hát a NEMZETI BAROKKBAN nincsen alantas vagy felettes tudat, egymást tolva megyünk a lében. Megtermékenyülni szeretnék, hogy a NÉPEM végre eláraszthassa Pestet, de ebben a szülésben téged is szüllek, mert a mezei gazdálkodás titka, hogy semmi se vész el, bár minden HAMISÍTHATÓ.

… Letolni torkunkon a MINDENT, hogy fulladozzak, mennyire ÉP. Ez a zsigeri reakció. A fennálló iránti gusztustalan alázat. Ami nem különbözik a mesterek gőgjétől, mert az IRODALOMBAN jóllakik szolga és PATER FAMILIAS egyaránt. Ezen a ponton leválok a TELEPRŐL (de mégse halok meg!), mert nem hiszek az IRODALOMBAN, hiszen a BAROKK az én PRIVÁTOM. ÍRD ÉS MONDD. Egyedül ÉNTE a NÉPEM, mely a FELVILÁGOSÍTÁS elleni BOSSZÚ!

… Fegyelmezetten növünk bele az IRODALOMBA. Az öngyilkosság csupán az ÉLET akarása, egy másiké. Nincs elég Zoli, elbánni ennyi Zolival. Úgyhogy nem segíthet senki.

… A daganatom vagyok, hurcolom és nyalatom. Az teremti a közösséget, hogy végre van mit nyalni. Az EGYSÉG a daganatom, melyet bevallok, hogy uralkodjon. A HAZUGSÁG rajtunk, hogy így vagyunk mi, mert a HAZUGSÁG az ALAPNYELV része, tehát IGAZ.

… Azt hiszem, egyfelől csak NEMILEG akarok adni, másfelől pedig csak NEM NEMILEG, vagyis szeretném egyetlen általános elv szerint berendezni az életemet, és nem akarom elfogadni saját belső dualizmusomat.

2. Szeretem az ilyen méretű könyveket és a piros fehér fekete színeket. Extra (n)agyon. Ez a Bettmann kapucnid ötlete honnan jött?

Két éve vettem észre először, hogy követ egy STÍLUS. A struktúra elemei átkúsztak egyik házról a másikra, majd láttam a szerkezeti elvet behatolni Zoliba. Már akkor tudtam, hogy csak én szűrhetem le a NAGY STÍLUS levét, amit majd együtt iszunk meg.

3. Ki az a Walter von Schatten?

Egy kóborlovag, aki beleégett a páncéljába, de még a hőgörcs se tartja vissza attól, hogy szerelmes legyen, bár Frau Mesmer magnetizmusa egyszerre hat a megpörkölt szervekre és a vasra. Játszódik mindez Pápán az ezredforduló környékén. Ez a dukátus, az éretlen herceg birodalma. Apjától kapta, hogy kiélhesse kamaszszadizmusát, mielőtt még az ország élére kerül, hogy majdan bölcs uralkodóként rendelhessen vallásháborút. A rendszerváltás után a keresztények lettek az emberi faj örökösei, rajtuk kívül mindenki a húsgyárhoz tartozott. Az életet vagy megszentelik, vagy megeszik.

4. Groteszk a humorod szar-kaszti-kush, huh, az énNEMEM politizál? És te?

Feltételezzük most azt, hogy a JUDITOK képes a szükséges éleslátással elemezni önmagát. Ez még nem jelenti azt, hogy ugyanolyan figyelmet fordítana a fontosabb dologra, mint mi, sőt még ha el is fogadjuk azt, hogy képes lenne és akarná önmagát pontosan megfigyelni, akkor sem tudjuk, hogy aztán akarna-e magáról beszélni.

… IRÉNKE NÉNI arra vár, hogy jöjjön el a kommunizmus, a véres és forradásos arcú földre, ahol az ember végre emberséges lehet.

… Ha a tévében a tévéostromot nézem, akkor a tévé ostromol, engem tipornak vagy ERŐSZAK vagyok, vagy nem tudom, melyik adó leszek holnapután, ha ostromolnak, leveszem a hangot, mert félek egyedül a sötétben, szerencsére soha nem vagyok egyedül, mert annyi adás van, csak most van egy, mert ÖSSZENŐTTÜNK, hogy megöljük a tévét, mert ha tévén nézem, néznek engem, mert tévében sokféle látható, csak most ez az egy, vagy hát mindig is egy volt… , csak HAZUGSÁG, de hát minden HAZUGSÁG volt eddig is, de legalább ez élő és nézhető adásban.

… A MUNKÁSÁLLAM ribancaiként álltunk be az ünneplő hordába, ami a vajúdó PÁVIÁNNŐT indázta körbe, hogy a VÉRlabor dagályában ismerjük fel a valóság abortuszát. Hála és halál!

…, amikor Zoli tükröt tartott a PÁVIÁNNŐ kitágult hüvelyéből már félig kicsüngő magzat arca elé, hogy először önmagát ismerje fel a régi-új magyar király, védelmezőnk, MARX KÁROLY.

… A helyzetet a PÁRTOK váltógazdálkodása csupán konzerválja, de 2006-ban végre stratégiát válthatunk.

… Az egy dolog, hogy a STADIONBAN összejönnek az emberek, hogy kivégezzenek embereket, de VIDÉKEN amúgy se láttam még igazi STADIONT. Nyárádon a focipálya olyan, hogy egyik oldalán templom, a másikon meg (az igazságosság kedvéért) avar kori temető, és a GONOSZ HALOTTAK mindig kijárnak szurkolni, meg kergetni a bírót.

… A Margitszigeten soha, kiráz a hideg a burjánzó FIDESZ-fiatalságtól, a sportoló jogászértelmiségiek elasztikus dresszei mélyparaszt dühömet ingerlik, hogy a DUNÁBAN ólálkodó LEVIATHÁN torkába hányjam múltam FÉRGEIT.

… Ahol HAZA van, azt már el is árulták.

… Huszonnégy évnyi elzárás és a FIDESSZEL kapcsolatos okkult foglalkozás után, tudni akarom végre, hogy a rendszerváltás Isten vagy a Sátán mellett döntött, vagy pedig a döntés a BAROKK bevégződéséig elnapoltatott.

… S ím a FORRADALOMNAK nincsen segge. Egyedül te ismétled MAGYARÁZAT nélkül, hogy a SZÉKLET IGAZ, mert az ismétlés az ANYA, hiába szóltam a GÉPNEK, hagyja abba, a SZÉKLET IGAZ.

5. Verses NAPlódnak tartod ezt?

Mert az ALAPNYELVBEN MINDEN BOSSZÚ. ÍRD ÉS MONDD. A BOSSZÚ BOSSZÚ és BOSSZÚ. ÍRD ÉS MONDD. APA.

… Mindig valami mögé fogalmazok, mintha a dolgok túlsó partját nyalogató mondat lenne a költészet, ettől csak egy újabb Pilinszky-parazita leszek, miközben az ÉLET a bús fák között ellebeg. És amúgy is: VEDLÉS közben nem beszélünk… A lappangással küzd a vers, hogyan tudná minél hatékonyabban kihordani változásom… Így hátulról akarlak, hogy ne tudjad eldönteni, melyikünk parazita-iker és melyikünk PRIVÁT mondat.

… ALAPOSAN magamba nézek. Kitapintom a törés, a be nem vallott elcsúszás meghatározott pontját… Én persze nem alszom, csak siklom a csendben ponttól pontig, hogy értelmem összes vénáját mészbe merítsen… A valóság fél a költészetről, EMBERUTÁNZÁSBA kezd, hogy a Zolit szaporítsa.

… Zoli-Zoli-Zoli azért szellőztet, mert valami van a szobában. A levegő innentől idáig állevegő, hamis, HAZUGSÁG. Mi ez a beteg levegő? Szellemtest?

… (Mert a gyerekkorról csak áttételesen, mint a rák.) De ki mondta, hogy a gyerekkorok egyáltalán tartoznak valakihez? Itt van például Zoli-Zoli, neki nem volt gyerekkora, mert a ROHADÓBAN minden Zolinak ledarálták a gyerekkorát. Így lettek csupaszok és érzékenyek, ma született bárányok.

… A TELEP modern akadémia, pezsgett, forrt. A költők törzsasztala rég befogadott, noha nem volt semmilyen törzsasztalunk, csak P. A. G. lakásán az a harminc négyzetméter, ami amúgy meglepően sokféle hülyeségre elég volt… Kollégiumi jelenet egy zápkorszakban P. A. G. kétségbeesésében ki is ment inkább a tetőre, mert megérezte, hogy a SZÉPVERSEK fölött eljárt az idő. Ő sejtette egyedül a Zolik féltve őrzött titkát, miszerint idén ősszel egyszer és mindenkorra véget ér a magyar IRODALOM.

… Ki legyen a börtön? Az ANYA vagy az APA? Inkább csak rágjuk ki magunkat bárkiből, hátha egyszer telítődik a ROHADÓ.

… A Múzeum cukrászdában hajnali három fele elfogyott a gomba… Nem tudom, de ez a TRIANON-MENET. Hirtelen elvesztettem a Zolikat, vagy épp most találtam meg mindegyiket. ZSIDÓ gyomrom rögtön kiugrott testemből, mert már nem test voltam és nem 2006, hanem HULLÁKKAL fecsegő magyarok Istene. Úgy éreztem, vége a HAMISÍTÁSNAK, hiszen annyi év után sírjaink végül bennem egyesültek, hogy NAGYMAGYARORSZÁG lehessek.

… Tegnap is azt mondta nekem egyik ismerősöm, hogy a fiúból normális körülmények között férfi lesz, mely körülményeket nem tudtam elvonatkoztatni az öntudatlanul felajánlott nyílástól, ami segg volt, és annak tagadása.

6. Fiktív(bibliás?) JUDITOK feladata mi benned? 

A koitusz mindenképp ellentmond az ember ideáljának, Nem azért, mert az aszkézis kötelesség, hanem mindenekelőtt azért, mert a koituszban a JUDITOK dologgá akar válni, és itt Zoli valóban szívességet tesz neki azáltal, hogy csak tárgynak, és nem benső, lelki mozgásokkal rendelkező, élő embernek tekinti őt.

… A JUDITOK körül a csigaház egyre szorosabb. A többiek elmentek táncolni. Most érkezik a JUDITOK haza. Messzire kerültem Újpesttől, ez már Káposztásmegyer, és a csigák egyre csak jönnek, már a panelben sorakoznak, van, amelyik lifttel megy, van amelyik lépcsőn érkezik. De ÉNTÉGED akarlak. Csinálj nekem Zolit, ha már én is a Zolid vagyok.

… BAROKK JUDITOK új generációja indul érettségi után gyorsvonatokkal Pestre, hogy polipszerű pompa szője át a rend álmait. BAROKK a természet mélységes mélye, BAROKK aszpik és kariatida BAROKK futurum perfectum. A NAGY STÍLUS bevezette az ALAPNYELVET is, eddig csak lappangva beszélték, de a forró őszben mostantól a BAROKK FEMINÁT fennen dicsérik.

… Egyelőre ez még csak ismerkedés egy belvárosi jogász bulin, ahová jurátus múltam miatt hívtak. A Zolik és a JUDITOK külön csoportokban beszélgetnek, van, aki Hugo Boss, van, aki csak nonszensz. Költői minőségemből fakadó nemi bizonytalanság okán bejárásom lehet mindkét társaságba.

… Például, hogy miért nem járok be a vallásfilozófiai szemináriumra. Mondjuk, amikor Zoli legutóbb bent volt, Zoli-Zoli bemutatta B. I.-nek, aki Jakob Taubesről áradozott, miszerint az emberi történelem két örökkévalóság, a kezdet és a vég közti korrupció csupán… Zoli-Zoli annyira izgalomba jött a halottaktól, hogy rögtön küldött SMS-t a múltkori JUDITOKNAK.

7. „A hetedik te magad légy!”, lehelem…, most feltehetsz nekem, teKÖNYV egy kérdést.

———————————————————————————–?


Jelenkor Kiadó

Budapest, 2019

88 oldal, 1699 Ft