Tiszatájonline | 2023. június 3.

egy a kettőben vadász

JANÁKY MARIANNA

(MINIDRÁMA-PANTOMIM)
EIFERT JÁNOS KETTŐSTUDAT 3. FOTÓJÁHOZ

(Sötétség, először a nő lesz látható, majd a férfi. Hasonló laza, könnyed stílusú khaki zöld lepel ruhában, tornacipőben, arcuk fele fekete, másik fele fehér. A fajokra és a jin és jangra is utalva, de látszik rajtuk a nemi különbség még ha mindketten kopaszok vagy hosszú hajúak is. Egyik kezük fehér a másik fekete, szájuk piros és a körmük is. A háttérben kivetítőn látható, hallható Lady Gaga, Bradley Cooper – Shallow előadása.

A férfi és a nő egymással szemben, összeérve, pantomimszerű mozdulatokkal elfordulnak lassan egymástól, de a hátuk összeérve marad. A mozdulataik a fontosak, nem a mimikájuk. Legtöbbször szürkeségben játszanak.)

KÖZÖSEN: egy-más ne-gatív-jai vagyunk 
egy-más negatív-jai vagyunk
egymás negatívjai vagyunk

(Egymás elé és mögé lépnek pantomimszerű mozdulatokkal, miközben beszélnek.) 

NŐ: jang én vagyok

FÉRFI: jin te vagy

NŐ: tisztességes 

FÉRFI: lelkiismeretlen

NŐ: másik felem ha akarnád szívvé változna

FÉRFI: másik felem a szürkeségben el van vetve akár a kocka

NŐ: orromra számra ült a jóság barma

(A férfi áll elől, megfogja a nemi szervét, másik kezével megpróbál a nő fenekéhez érni. Ismét sötétség, majd hirtelen csak az altestük van feketében. Folyamatosan pantomimszerű mozdulatokat végeznek egymás körül.)

FÉRFI: orromra számra nem számíthatsz semmit nem érzek

NŐ: érintsd meg a feketeségben is karcsú derekam testem 

FÉRFI: nem érintem meg eltakart melled se tudom a gyűrű sincs meg 

(Egy pillanat alatt eltűnik a kivetítő és a zene. Megmerevednek, majd pantomimszerű mozdulatokkal szinte kirázzák magukból a műviséget, és behoznak egy asztalt, két széket, leülnek, majd a férfi feláll, kimegy, behoz egy pezsgőt és két poharat. Tölt, felhangzik a Himnusz, felállnak, hamarosan elhalkul. Isznak. A nő leül, a férfi pantomimszerű mozdulatokkal, a nő szavait igyekszik kifejezni.)

NŐ: 2030 lesz holnap. Mit fogadjak meg? Slájmos a világ, a gyerekek orvososdit játszanak, a szerelmesek online elégítik ki egymást, az öregek keresztnek a tüdőgyulladást választják, és lenyelik a feketeséget. Slájmos a világ, de nem a pénzt köpi ki. Földszínű a váladék, köhögünk fertőzöttek szipogva, és az orvosok elszállnak, tanárok, politikusok sírt ásnak, hiába, a világ gyűjti a köpetet, újfajta F-13.31 mutánsban megbetegedve, isten helyett ki segít, míg végbél nyílik felettünk! És mióta nem tudok írni! 

(A nő elkezd ujjával írni a levegőben, majd feláll, a férfi leül. A nő pantomimszerű mozdulatokkal a férfi szavait igyekszik kifejezni.)

FÉRFI: 2030 lesz holnap, igen. Mit fogadjak meg? Hány a világ, a gyerekek egyfolytában lövöldözik egymást, a szerelmesek online kefélnek, az öregek a tüdőgyulladást választják keresztnek, és lenyelik a feketeséget. A világot lámpavasra vagy a Holdra akasszam, vagy ássam el magunkat kriptovaluta bányában? Földszínűek váladékaink, fertőzöttek szipogva köhögjük ki, az orvosok a Marson oxigépalackkal, tanárok, politikusok ássák a sírt, hiába, a világ gyűjti a köpetet, újfajta F-13.31 mutánsban megbetegedve, isten helyett ki segít, míg végbél nyílik felettünk! És mióta nem tudok zongorázni! 

(Leül a nő. A háttérben kivetítőn látható, hallható Lady Gaga, Bradley Cooper – Shallow előadása ismét. A nő és a férfi lehunyt szemmel isznak. A kivetítő sötét lesz, a zene átvált, hirtelen a Himnusz csendül fel újra, felállnak, hamarosan elhalkul. Isznak. A férfi leül, a nő pantomimszerű mozdulatokkal a férfi szavait igyekszik kifejezni.)

FÉRFI: 2040 lesz holnap. Körbefújtam az udvart a tőled kapott parfümmel, nézd, ugye wonderful a hajam! A kozmetikusnál, pedikűrösnél is jártam, small lájkim, nézd, mellkasom, lábaim lézerrel leszőrtelenítve, és ott is kérésedre végre, már véglegesen tényleg, ahol az állatok is csupaszok! Miért nem figyelsz? Már meséltem our children, és azt a mesét, amit az e-bookon bejelöltél, és már vagy… ten minutes alszanak. Nem látod, hogy a körmeim mennyire csillognak, akár 10 éve még a tied? Hátadba vájhatnám, kérdezted akkoriban. Az arcom is nézd, rózsaszín-barna púderes, és szépségtapaszokat is tetettem fel, ahogy és ahová kérted, a farkam két oldalára, de a te kártyáddal fizettem, tudod, ideadtad, az enyémre vigyázol, azt mondtad. Látod, szemhéjam, mint szemed színe, és amilyen kérésedre az új, itthoni köpenyemé lett. Vedd le már a digitális szemüveged, honey, look, biotiszta vagyok szememtől a talpamig! Valamikor masszíroztad, és ha kéred, bármikor én is! I love you, érted, sweet mindent megteszek. Gyere! Nem érted? Come! Hallod? Szám színe olyan ráadásként, mint vaginádé. Lenyalod? És 100 %-ban bio food vacsorád elkészítve, melegen tartja a digitális melegítő tálcád. Nézz már rám! A love-making után a vacsi csak rád vár, én fogyókúrázom, ahogy elvárod, dear, to your beautiful mouth. Do you love me?! Miért hallgatsz még mindig? Mit nézel még mindig? Come, come! I want you, mint az utolsó vacsorát! Ha nem kellek, I’ll fuck you a zongorán! Ja, sorry, a zongorám hangjai. 

(A férfi a levegőben kezd zongorázni, majd megmerevedik, a nő leül, most ő kezd beszélni, a férfi pedig megmozdul, feláll, és pantomimszerű mozdulatokkal igyekszik a nő szavait kifejezni.)

NŐ: 2040 lesz holnap, igen. Már megint dramatizálsz! Hiába a chip, felmegy a vérnyomás, és nincs net, a digi doctor’s office se segíthet. Igyál pálinkát! Nincs birkulás, majmoskodás, elég volt! Rég nem írtam, de ma visszamentem az időben, és eszembe jutott egy gyerekkori emlékem. Megihletett! Címe, Bongo a kis gorilla. Mi kerül a szájába, mit vesz be, mit eszik meg, ő se tudta, akkor se, amikor megszületett, akár te, ember! Láthattuk már Bongot Pesten az állatkertben, a majomketrecbe zárt embert az anno USA-nak nevezett országban, ahol a politikacsinált mondvatudóst meg is fizették Ota Benga életéért bőségesen. Na, mit gondolsz? Mit gondolsz, hallod?  Mi a faszért hallgatsz még mindig? Mit nézel, birka? Come, come! I want you, akár az utolsó gorillát! 

(A nő feláll, a férfi megmerevedik. A kivetítőn ismét látszik a pár, a zene ismét felhangzik, közben a férfi és a nő elkezdi egymás arcáról letörölni a festéket. A fény a zene ritmusára hol fenn, hol lenn világítja be őket, majd pantomimszerű mozdulatokkal egymást utánozva, de kézen fogva elhagyják a színteret maguk után húzva egy piros leplet.)

KÖZÖSEN: egy vagyunk
magamban nem takarlak el 
altestem nem lesz feketében 
bajban vagyunk
de fajunk jin és jang pöttyei eltűnnek 
testünk-szívünk tűzleplében