tiszatáj | 2020. május 20.

Bene Zoltán: Újév napja

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Igaz Gergely nem csak másnapos, de rendkívül izgatott is volt. Az újesztendő első napján ugyanis leendő feleségéhez készült, megbeszélni a továbbiakat. Tizenegy éve élte az özvegyek életét. Tizenegy éve dolgozott látástól vakulásig, főzte a szappant, fuvarozott, rendszertelenül evett, keveset aludt, s csak hébe-hóba kereste föl a Rókus legszélső utcájának legszélső házában lakó rossz életű és könnyűvérű asszonyt, hogy ágyékának feszülésén némiképpen enyhítsen néhány gyors mozdulattal, s utána égő arccal, vöröslő füllel oldalogjon haza az éjszaka jótékony sötétjében, a házfalak tövében […]

Tekintettel a járványügyi veszélyhelyzetre, a Tiszatáj szerkesztősége úgy döntött, hogy áprilistól a Tiszatáj folyóiratot kizárólag digitálisan teszi elérhetővé az érdeklődők számára. Bízunk benne, hogy a válság elmúltával, amennyiben a folyóirat-támogatások is beindulnak, olvasóink újra nyomtatott formájában is kezükbe vehetik a lapot.

Bene Zoltán Újév napja című novellája most ingyenesen olvasható a Tiszatáj májusi számában az issuu.com-on.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Igaz Gergely nem csak másnapos, de rendkívül izgatott is volt. Az újesztendő első napján ugyanis leendő feleségéhez készült, megbeszélni a továbbiakat. Tizenegy éve élte az özvegyek életét. Tizenegy éve dolgozott látástól vakulásig, főzte a szappant, fuvarozott, rendszertelenül evett, keveset aludt, s csak hébe-hóba kereste föl a Rókus legszélső utcájának legszélső házában lakó rossz életű és könnyűvérű asszonyt, hogy ágyékának feszülésén némiképpen enyhítsen néhány gyors mozdulattal, s utána égő arccal, vöröslő füllel oldalogjon haza az éjszaka jótékony sötétjében, a házfalak tövében, rettegve attól, hogy ismerőssel találkozik, aki azt találja majd firtatni, ugyan merre járt. Márpedig Igaz Gergely mindenkit ismert Rókuson, s mindenki ismerte Igaz Gergelyt. A Szilveszter éjjelét is korhely cimborákkal töltötte. Az óév utolsó és az újesztendő első óráiban bor és pálinka mellett üldögéltek, beszélgettek, s ittak derekasan a Takács italmérésben. Meg is lett az eredménye.

Tovább >>>