tiszatáj | 2019. június 16.

„A könyvhétnek új paradigmára van szüksége”

GRECSÓ KRISZTIÁN NYITOTTA MEG SZEGEDEN A 90. ÜNNEPI KÖNYVHETET
Az alkotóembernek újra ingujjra kell vetkőznie és ki kell ülnie a térre, hiába változott meg ez a tér, fontos a közvetlen kapcsolat író és olvasója között, fontos, hogy a szerző hagyja magát megközelíteni, s  hogy mindez határokat mosson el és ledöntsön a magas falakból, melyek szerző és olvasó közt húzódnak. Észre kell venni olvasó-szerző megváltozott viszonyát át kell értékelni és felvenni a tempót, mert az olvasók megelőzték a szerzőket… – FERENCZ HEDVIG BESZÁMOLÓJA

GRECSÓ KRISZTIÁN NYITOTTA MEG SZEGEDEN A 90. ÜNNEPI KÖNYVHETET

A címben szereplő gondolat hangzott el június 13-án, csütörtökön, a 90. Ünnepi Könyvhét megnyitóján, a Dugonics téren. Grecsó Krisztián több dolgot is kiemelt a könyvhéttel, könyvekkel, irodalommal illetve irodalomhoz fűződő viszonyunkkal kapcsolatban. De mindezek előtt Botka László polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében kiemelte: a 2019-es év Szegeden az évfordulók éve: egyszerre ünnepeljük a város szabadságának 300 éves évfordulóját, emlékezünk a szegedi nagyárvízre, annak 140. évfordulóján, június 21.-én pedig a 60. Szabadtéri Játékok előadás-sorozat veszi kezdetét a Dóm téren, emellett éppen 90. Ünnepi Könyvhét megnyitóján vehetünk részt. A polgármester elmondása szerint Szeged valóban a fesztiválok városa és örömteli tapasztalat, hogy a bor- és egyéb gasztrofesztiválok mellett a könyvhét is egyre inkább népszerűbb, évről évre többen látogatják, egyre több program kerül megrendezésre. Idén a koordinátor szerepét vállaló Somogyi Könyvtár 29 helyszínre szervezett 145 rendezvényt. A helyszínek között szerepel a Dugonics tér, Szeged különböző kulturális intézményei, a Városháza, valamint egyre több kávéház is – melyek a „magyar irodalom történetében mindig is fontos szerepet játszottak”- hangsúlyozta Botka.

Az Ünnepi Könyvhét programja egyfajta kettősséget követ. Egyszerre szeretné bemutatni a klasszikus irodalmat, tisztelegni előtte, ugyanakkor szeretné köszönteni  a kortárs irodalmat, valamint a helyi alkotókat. További különlegessége az idei könyvhétnek, hogy középpontba kerültek a gyerekek, ugyanis fontosnak tartják, hogy már a gyerekek is megtapasztalják az olvasás örömét, izgalmát és  a könyvek iránti tiszteletet, szeretetet, így több családi és interaktív foglalkozást is szerveztek. A polgármester kiemelte továbbá és megköszönte a Szegedi Tudományegyetem aktív jelenlétét, részvételét a könyvhéten, hisz az oktatók, professzorok kihozzák az utcára a tudományt és megmutatják azt.

Grecsó Krisztián a könyvhét funkcióját, viszonyait és a benne rejlő lehetőségeket vázolta fel. Elmondása szerint újat igényel a könyvhét, a könyvek, de leginkább a szakma attitűdje, illetve az, hogy hová helyezzük a hangsúlyt.

„Nincs többé olyan szó a mindennapi használatban, hogy ingujj”

– utalt ezzel arra, hogy az új paradigmának újra elő kéne venni az ingujjat. Az alkotóembernek újra ingujjra kell vetkőznie és ki kell ülnie a térre, hiába változott meg ez a tér, fontos a közvetlen kapcsolat író és olvasója között, fontos, hogy a szerző hagyja magát megközelíteni, s  hogy mindez határokat mosson el és ledöntsön a magas falakból, melyek szerző és olvasó közt húzódnak. Észre kell venni olvasó-szerző megváltozott viszonyát át kell értékelni és felvenni a tempót, mert az olvasók megelőzték a szerzőket. Az irodalom népszerűbb, mint azt ahogyan a szakma látja és amennyire sikerült felnőnie hozzá. Az olvasók saját maguk, a szerzők, írók és a szakma nélkül hozták divatba az olvasást és előfordul, hogy lelkesedésük és szeretetük sokkal nagyobb, mint ahogyan azt észreveszi az írói közösség.

Grecsó beszédében kiemelte, minderre, hogy kreatívabbak legyünk és hogy változtassunk, a könyvhét remek szcénát biztosít, sőt mitöbb, a város, azaz Szeged maga egy élő irodalmi organizmus, saját írókkal, kik a város nélkül is szabadok. De ha a harmadik híd megvalósul – utalt itt Szilasi László regényére, ezzel együtt pedig a helyi irodalmi élethez fűződő viszonyunkra –  összekötve olvasóközönséget és szerzőt, ugyanígy pedig jelent és jövőt, mindannyian összemosolyoghatunk. Addig is viszont „olvassunk továbbra is sokat és maradjunk hűek egymáshoz” – zárta megnyitó beszédét és engedte útjára a 90. Ünnepi Könyvhetet Grecsó Krisztián.

Ferencz Hedvig

          

Fotó: Erlauer Balázs / Elephant Studio