Tiszatájonline | 2017. február 2.

Változatos kulturális programok a Szegedi Tudományegyetemen

Változatos programokat kínál a tavaszi szemeszterben a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kulturális irodája és több művészeti csoportja az egyetem és a város polgárainak.

A rendezvényeket bemutató szerdai sajtótájékoztatón Tajti Gabriella, az SZTE kulturális Irodájának vezetője elmondta, hogy április 10-én kezdődik az Egyetemi Tavasz. A május végéig tartó programok – kiállítások, hangversenyek, irodalmi rendezvények, színházi előadások – között helyet kap az Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából kiírt képzőművészeti pályázatra érkezett alkotásokból válogatott tárlat. A fesztivál nyitónapján újraindul a Vers délben sorozat, amelyen minden hétköznap egy egyetemi hallgató, oktató, dolgozó vagy szegedi lakos elmondhatja, felolvashatja, előadhatja egyik kedves versét az egyetem központi épülete előtt, a Szent-Györgyi-szobornál.

Az SZTE legrégebbi művészeti csoportja, a több mint kilenc évtizede működő Szegedi Egyetemi Énekkar fellép az Egyetemi Tavasz során, az Éneklő Ifjúság kórushangversenyen és az Egyházzenei Hónap nyitóhangversenyén is Szeged többi kórusával közösen. Az együttes aktív kapcsolatban áll több kortárs zeneszerzővel, tavaszi fellépésein így bemutatja Dobszay-Meskó Ilona Altató, Tóth Péter Canticum vinorum és Horváth Márton Levente Christe, redemtor omnium című, a kórus számára írt művét – közölte Száz Krisztina kórusvezető.

Az 1992-ben alapított Universitas Szimfonikus Zenekar egy szemeszterben egy koncertműsorral áll a közönség elé. Május elején a Szent-Györgyi Albert Agórában rendezett hangversenyeiken felcsendül Bartók Béla Román népi táncok című darabja, Carl Heinrich Hübler négy kürtre és zenekarra írt versenyműve és Csajkovszkij Hattyúk tava szvitje – mondta Gyimóthi Zoltán zenekarvezető.

Az együttes folytatja népszerű matinékoncertjeit. Prokofjev Péter és a farkas című alkotását gyerekszínészekkel állítják színpadra, interaktív formában, a közönség bevonásával. A produkciót Szeged mellett tavasszal és kora nyáron több környező településen is bemutatják, az előadások után pedig a közönség kipróbálhatja a hangszereket is.

A tizennegyedik évadát kezdő Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) tovább játssza Pintér Béla A démon gyermekei című darabját, Jim Morisson- és Örkény-estjét, valamint újra láthatják a nézők Nógrádi Claudia Kalliopé című, az alkotó és alkotás viszonyát vizsgáló drámáját. A SZESZ március 17–20. között rendezi meg a Szegedi Egyetemi Színházi találkozót, melyen több, hazai felsőoktatási intézményben működő társulat mutatja be legjobb produkcióit – mondta el Varga Norbert, a színház művészeti vezetője.

_MG_5193 _MG_5160 _MG_5162 _MG_5165 _MG_5176 _MG_5180

Fotó: Bobkó Anna (SZTE Közkapcsolati Igazgatóság)