Nincs megállás a Leányvásár próbáin

Gőzerővel próbálják Budapesten a Leányvásár operettprodukciót, mely az idei Szegedi Szabadtéri Játékokat nyitja július 5-én. Három hét múlva Szegedre költözik a Gothár Péter rendező vezette alkotócsapat. 

Egyelőre a fővárosban, a Nemzeti Színház termeiben próbálják a Leányvásár című operettprodukciót, mely Gothár Péter rendezésében kerül a Dóm tér színpadára július 5-én. Ez a felhőtlen humorú, valódi fesztiválhangulatot árasztó előadás nyitja a 2013-as Szegedi Szabadtéri Játékokat. A művészek és alkotók a jókedvű olvasópróba, vagyis a darabbal való ismerkedés után kőkemény munkába fogtak.

Érdekesség, hogy kizárólag a fesztiválra készül az operett friss dramaturgiai elemekkel, Varró Dániel zseniális dalszövegeivel és Vinnai András poénoktól hemzsegő párbeszédeivel spékelt verziója. Az eredetileg western-környezetben játszódó darab cselekményét egy egzotikus szigetre ültették át. Az egész előadáson végigvonuló, fő helyzetkomikum a kövérek és soványak ellentétére épül, mely számtalan kacagtató helyzetet szül.

A jelenetek bepróbálása után, alig három hét múlva, június 21-től már Szegedre költözik a stáb, vagyis többek között Nagy Ervin, Schell Judit, Hegedűs D. Géza, Szombathy Gyula, Ujlaki Dénes és Keresztes Tamás, hogy remélhetőleg már mediterrán hangulatban folytassák a színpadi próbákat. Nagyszabású produkcióra készülnek, úgyhogy az aprólékos munka után igazi kihívás lesz a nyolcszáz négyzetméteres színpadra, a gigantikus díszlet szabni az előadást.

A látvány is lenyűgöző lesz ugyanis: tizenhat méter hosszú és tizenkét méter magas az a hajótest, melyben a darab több jelenete is játszódik. Az óriási díszletelem egyik különlegessége, hogy bonyolult szcenikai megoldások révén meg is fordul a hajó méreteihez képest mindössze huszonnégy méter mély színpadon.

Juronics Tamás szintén a héten kezdte el a próbákat saját társulatával, a Szegedi Kortárs Balettel, akikhez később csatlakoznak a tánckar tagjai, majd a koreográfus a művészekkel gyakorolja be a színpadi mozgásokat. A Leányvásár július 5-én, 6-án és 7-én látható a Dóm téren.