Leányvásár a Szegedi Szabadtéri Játékokon

Ismét egy klasszikus operettet tűznek műsorra a Szegedi Szabadtéri Játékok szervezői: Jacobi Viktor Leányvásár című darabjának szövegét és verseit – Bródy Miksa és Martos Ferenc munkáját – Vinnai András és Varró Dániel alakította “szabadtérivé” és “2013-assá”.

A július 5-én, 6-án és 7-én színre kerülő produkció olvasópróbáját Budapesten, a Nemzeti Színházban tartotta kedden délután Gothár Péter rendező. A Dóm tér színpadára az előadás első részében egy kikötő épül, a második rész helyszíne – amint az már hagyomány – egy tengerjáró fedélzete.

A Leányvásárral mint fogalommal és a western környezettel nehéz manapság mit kezdeni, ezért a szövegíró, Vinnai András kövérek és soványak vetélkedésévé formálta a cselekményt.

Herczeg Tamás fesztiváligazgató emlékeztetett arra, hogy a műfajhoz – akár A csárdáskirálynőre vagy a Mágnás Miskára gondolunk – a fesztivál mindig elég bátran közelített. Ezt az előzményt folytatják a Leányvásárral, úgy vélte, igazi fesztiválelőadás körvonalazódik.

A zenei és a koreográfiai feladatok megoldásai döntőek, (a karmester Silló Sándor, a koreográfus Juronics Tamás) a rendezőnek kevés feladata marad – fogalmazott ironikusan a rendező. Annyit azonban hozzátett Gothár Péter: “tekintsétek mesének a történetet”.

A fiktív szigetre, a hottentották, a kövérek országába érkezik meg a sovány Fritz Rottenberg, a dúsgazdag Harrison, a fogyókúrák és fogyasztóeszközök királyának előfutára. Fritz megjelenése és iszonyodása a szigetiek kedvenc szendvicsétől, a zsírral töltött medúzától – Keresztes Tamás alakítja a szerepet – mindjárt tömegverekedést váltana ki, ha a kövér polgármester – Hegedűs D. Géza – útját nem állná a lincselésnek.

Jacobi Viktor slágerei, ha a szövegük még mulatságosabbá váltak is Varró Dániel munkája nyomán, érintetlenek maradtak. 24 táncos és 40 énekkari tag gazdagítja a rangos szereplőgárdát, amelyben Schell Judit, Bordás Barbara, Nagy Ervin, Szombathy Gyula, Ujlaki Dénes és Kocsis Gergő neve kerül a színlapra.

MTI 2013. május 28., kedd 18:17