Tiszatájonline | 2017. július 12.

Egyetemi fesztiválokkal együtt került Szeged Európa kulturális és kreatív városai közé

Szeged is bekerült Európa 168 kulturális és kreatív városa közé. Az Európai Bizottság felmérése külön kiemeli a Szegedi Tudományegyetem őszi és tavaszi fesztiváljait.

Az Európai Bizottság Kulturális és Kreatív Városok Figyelője elnevezésű online alkalmazása azt méri, miként tud a kultúra és a kreativitás hozzájárulni a városok fejlődéséhez. A 30 európai ország 168 városára kiterjedő felmérésbe Szeged is bekerült négy nagy kulturális rendezvényével.

Az eredményhez hozzájárult az idén 85. születésnapját ünneplő, Európa Fesztiválja díjas Szegedi Szabadtéri Játékok és a Magyarországon legnagyobb hagyományokkal rendelkező Thealter nemzetközi színházi fesztivál is, melyen 1991 óta több mint 30 ország közel 70 színházi társulata vett részt.

Az elismerésben szerepet játszott a dél-alföldi régió felsőoktatási centruma, a Szegedi Tudományegyetem is. Az SZTE Kulturális Iroda által szervezett Egyetemi Tavasz és az Őszi Kulturális Fesztivál több száz programot kínál évről-évre a város lakóinak és az egyetemi polgároknak. A kiállításokon, koncerteken, színházi bemutatókon a tehetséges egyetemisták mellett jól ismert előadók is bemutatkoznak.

Az eredményhez hozzájárult az is, hogy az SZTE-n rengeteg informatikus és bölcsész szerez diplomát, a város lakói nagyon elégedettek a kulturális lehetőségekkel, és szívesen fogadják a turistákat.

Az online eszköz három fő indexre – a kulturális életre, a kreatív gazdaságra és a lehetőségeket teremtő környezetre – épül, amelyekhez 9 dimenziót és 29 mutatószámot határoztak meg. Például a múzeumok és koncerttermek, a kulturális és kreatív iparágakban dolgozók vagy az informatikai szabadalmi bejelentések száma mellett azt is, hogy a polgárok milyen mértékben bíznak meg a városukban. A Figyelő rámutat arra is, hogy milyen szoros kapcsolat van a pezsgő kulturális élet és a városi lét egyéb vonatkozásai, például a társadalmi sokszínűség és a gazdasági tevékenység között.

SZTEinfo