MTI | 2022. május 3.

2022. május 4–8.

XXVIII. Lengyel Filmtavasz

A lengyel filmművészet elmúlt éveinek legérdekesebb öt alkotását vetítik a 28. alkalommal megrendezendő Lengyel Filmtavaszon május 4-8. között online, a Művész Távmoziban. A budapesti Lengyel Intézet által évente bemutatott fesztivált a nézők kérésére idén is ingyenes és online formában tartják, melynek köszönhetően a filmek Magyarország egész területéről, a széles közönség számára is elérhetőek lesznek.

Mondanivalójában mindegyik alkotás olyan univerzális értéket képvisel, mint a szabadság, az igazság, a méltóság, a bátorság és a szeretet. Közülük több megtörtént eseményeken alapul.

A tájékoztatás szerint a sorozat május 4-én az egyik legelismertebb lengyel filmrendező, Agnieszka Holland Oscar-díjra jelölt alkotásával, a Jones úr című film vetítésével indul. A történet egy ambiciózus, fiatal walesi újságíróról szól, aki a harmincas években a Szovjetunióba tett látogatása során leleplezi a kommunista totalitarizmus által elkövetett bűntetteket, és hősies módon, egyedül száll szembe a hivatalos, hazug propagandával. Az újságíró története inspirációul szolgálhatott George Orwell Állatfarm című regényéhez.

A Lengyel Filmtavaszon Kinga Debska két filmjét is műsorra tűzik. A rendező Madártej című alkotását május 5-én láthatja a közönség. Az öniróniával és humorral teli történet egy, a nyolcvanas évek szürke valóságában boldogulni próbáló lengyel családról szól, a cselekményben egy magyar történetszál is helyet kapott.

A május 6-án látható Az én lányaim, teheneim című filmalkotás a családtörténet folytatása, amely attól is különleges, hogy korábban készült, mint a nővérek gyermekkorát ábrázoló Madártej, ennek ellenére mindkét mozi egymást kiegészítve alkot egy egészet.

Május 7-én látható Iwona SiekierzynskaAmatőrök című filmalkotása. A film értelmi fogyatékkal élők színházi társulatáról szól. A sérült színészek és Krzysiek mint gondozó és rendező egy személyben egy életre szóló leckét adnak a szabadságról, a méltóságról, az emberségről ép társaik számára.

Maciej BarczewskiA bajnok című filmjét május 8-án láthatják az érdeklődők. A film a legendás ökölvívó, Tadeusz „Teddy” Pietrzykowski történetét mutatja be, aki az auschwitz-birkenaui náci német koncentrációs táborban az összes súlycsoportban elnyerte a bajnoki címet. A valós eseményeken alapuló filmdráma egy lengyel sportoló különleges történetét meséli el, aki a földi pokolban vált a győzelembe vetett remény szimbólumává.  

A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik. A filmek megtekintése ingyenes, azonban online jegyfoglaláshoz kötött. Jegyek korlátozott számban a Budapesti Távmozi honlapján, a www.film.artmozi.hu weboldalon igényelhetők.