MTI | 2023. október 28.

2023. 11. 04. – 11. 12.

Díjnyertes filmeket láthat a közönség novemberben az olasz filmfesztiválon

November 4. és 12. között rendezik meg Budapesten a MittelCinemaFest olasz filmfesztivált, amelyen 12 friss olasz filmet, köztük több fesztiválsikert mutatnak be a magyar közönségnek a Puskin és a Tabán moziban.

Fotó: imdb.com

A Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecittá közös rendezvényén a kortárs olasz filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

A 21. Olasz Filmfesztivál egyik legerőteljesebb alkotása Edoardo De Angelis rendezésében A parancsnok (Comandante), amely egy valós, második világháborús eseményt dolgoz fel.

A furcsaság (La Stranezza) című film a Nobel-díjas olasz drámaíró, Pirandello életének egy momentumát meséli el. A film rendezője, Roberto Andó a történetért idén megkapta a legjobb rendezőnek járó olasz Arany Glóbusz-díjat. Az alkotás az Olasz Filmművészeti Akadémiától további négy David di Donatello-díjat is kapott, amely az egyik legjelentősebb olasz filmművészeti elismerés.

Vetítik többek közt a 84 éves Marco Bellocchio Elrabolták (Rapito) című drámáját is, amelyet a legjobb filmnek járó Golden Globe-díjjal jutalmazta idén, és meg lehet majd nézni a Velencei Filmfesztiválon ebben az évben kitüntetett Seholsincs ország (Invelle) című animációt is, amely három lány történetét meséli el három különböző időszakban. A programban szerepel még Alice Rohrwacher A kiméra (La Chimera) című alkotása, Josh O’Connor és Isabella Rossellini főszereplésével.