Tiszatájonline | 2016. január 14.

„Elsőfilmes is kerülhet ilyen kiváltságos helyzetbe”

Itt az újabb jó hír a Saul fia kapcsán. Az amerikai filmakadémia Oscar-díjra jelölte Nemes Jeles László alkotását a legjobb idegen nyelvű filmek között. Az alkotók stílusosan francia pezsgőt bontottak, amikor meghallották a film címét és Magyarország nevét az Oscar-jelölések bejelentésénél […]

SAUL FIA: OSCAR-DÍJRA JELÖLVE

Itt az újabb jó hír a Saul fia kapcsán. Az amerikai filmakadémia Oscar-díjra jelölte Nemes Jeles László alkotását a legjobb idegen nyelvű filmek között. Az alkotók stílusosan francia pezsgőt bontottak, amikor meghallották a film címét és Magyarország nevét az Oscar-jelölések bejelentésénél.

Nemes Jeles László alkotása, a Saul fia február 28-án a hollywoodi Dolby Színházban versenyezhet az arany szoborért. A legjobb külföldi film díjára a magyar film mellett négy alkotás esélyes még:

Mustang (Franciaország)
Theeb (Jordánia)
A kígyó ölelése (Kolumbia)
A War (Dánia)

A Saul fia sikere hosszú ideje Magyarország egyik legjelentősebb kulturális elismerése. Nyolcvan országban látható a film, az Egyesült Államokban több száz mozi tűzte műsorára, itthon pedig már több mint 100 ezer látogatója volt, e héttől pedig még több mozi fogja vetíteni. Vidékre is újra el fog jutni a Golden Globe-díjas produkció.

„Elsőfilmes is kerülhet ilyen kiváltságos helyzetbe.” (Nemes Jeles László)

A rendező a teltházas budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: eddig több mint száz közönségtalálkozót szerveztek, többen hangot adtak annak, hogy nem merik megnézni, mert sokkoló a képi világa, a mondanivalója. Olyan nézőkkel is találkozott, akik megjárták a poklot, a koncentrációs táborokat, és örülnek annak, hogy a film hangot ad mindannak, amit eddig nem tudtak, nem mertek elmondani – tette hozzá a rendező, aki annak ellenére, hogy az esemény elején fáradtságára és a rengeteg külföldi interjúra hivatkozva nem vállalt személyes interjúkat, végig beszédes volt.

„A film bizonyítja, hogy az emberi arcjáték, az emberi testmozgás, a hangok, zörejek hozzásegítenek ahhoz, hogy megértsük ennek a szörnyű halálgyárnak a tereit.” (Rajk László díszlettervező)

Újságírói kérdésre, amely a magyar kommentelők negatív hozzáállását emelte ki, csak annyit mondott: olyan, mintha felvennénk egy hangversenyt, összevágnánk és csak a köhögéseket hagynánk meg belőle.

Friss hír, hogy Erdélyi Mátyás operatőr a világ legtekintélyesebb és legnagyobb múltra visszatekintő operatőr fesztiválján, a Camerimage-on megkapta a Bronz Béka-díjat, és esélyes az amerikai operatőr szövetség díjára is a nem amerikai filmek kategóriájában. (MTI)

Korábbi hírünk:

https://tiszatajonline.hu/?p=91005